Lapsen voi kasvattaa tasa-arvoisesti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 9

Jos lapsi kasvatetaan tasa-arvoisesti, hän ei erottele kavereitaan sukupuolen mukaan. Tasa-arvoisessa kasvatuksessa lasta kohdellaan ihmisenä eikä sukupuolensa edustajana. Ongelmia tulee, kun muut ihmiset lokeroivat lapset pojiksi tai tytöiksi.

Tamperelaisen Suvi Vilenius-Hernesniemen pro gradu –tutkielmassa haastateltiin seitsemän perheen vanhempia, jotka kiinnittävät kasvatuksessaan erityisen huomion sukupuolen ja tasa-arvon kysymyksiin. Lapsia kohdeltiin ensi sijassa yksilöinä eikä sukupuolen edustajina eli tyttöinä/poikina. Lapset olivat eläneet kotihoidossa n. kolmivuotiaiksi, ja he olivat tottuneet siihen ettei heitä erotella sukupuolen mukaan.

Kun perinteinen kasvattaja aina muistaa lapsen sukupuolen, tasa-arvoinen kasvattaja pitää yksilöä ihmisenä eikä korosta lapsen toimimista poikamaisesti tai tyttömäisesti. Pro gradun otsikko on: ”Poikakin voi olla prinsessa”.

Ongelmia näille lapsille alkoi kerääntyä kodin ulkopuolella. Monet aikuiset haluavat lokeroida lapset pojiksi tai tytöiksi. Leikkipuistossa ensimmäiseksi selvitetään, onko lapsi tyttö vai poika. Monet lapset haluavat valilta kaverinsa sukupuolen mukaan.

Tasa-arvoiset kasvattajat toivovat, että lapsi voisi vapaasti valita opiskelu- tai työalansa ilman sukupuolen rajoituksia. Aina ei tarvitse myöskään mennä naimisiin vastakkaista sukupuolta olevan ihmisen kanssa. Oman elämän voi muovata vapaammin sellaiseksi, mikä itsestä tuntuu oikealta ja hyvältä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Lapsen sukupuoleen liittyvät asiat ovat nousseet viime vuosina julkisuuteen, kun esim joissain kansainvälisissä lelumyymälöissä on lakattu jaottelemasta leluja tyttöjen tai poikien leluiksi.


Pro gradu tasa-arvoisesta kasvatuksesta
YLEn uutinen

9 kommenttia

Toisaalta sitten lapsillakin on myös oikeus olla sitä sukupuolta, mitä ovat.
Eli lapsia ei myöskään pidä pakottaa, ei pidä lokeroida sukupuolettomiksi.
Poika saa olla poika, eikä häntä saa pakottaa olemaan ei-poika.
Samoin tyttö saa olla tyttö, eikä häntä saa lokeroida pakosti sukupuolettomaksi.

Umpi-sukupuolettomuus voi siis olla "ojasta allikkoon" menemistä. Valtaosa pojista kun on poikia ja valtaosa tytöistä on tyttöjä, samoin miehet miehiä ja naiset naisia ja sukupuolettomuus on varsin harvinaista - eli sukupuolettomaksi ei siten pidä mennä kaikkia lokeroimaan.

Tasa-arvoinen kasvatus haiskahtaa vähän tasapäistämiseltä, kun monimuotoisuus olisi ehkä se paras ajatus kasvatuksessakin.

Naisilla on luonnostaan paita erilainen, tarjoten tilaa rinnoille. Miesten paitamalli on taas luonnostaan erilainen. Naisten housut ovat myös erilaiset, sillä miesten housuissa tarjotaan tilaa palleille ja munalle - ihan luonnostaan. Vaatetukset eivät ole mitään sukupuolen pakkopaitoja, vaan isolti tarkoituksenmukaisia.

Samoinhan homo-pojalla on oikeus olla homo-poika, eikä häntä pitäisi, eikä saisi kasvattaa aseksuaaliksi, eikä biseksuaaliksi tms., mitä hän ei luonnostaan ole.
Homo lapsenkaan ei tarvitse pitää, eikä häntä saa pakottaa pitämään omakohtaisesti kaikesta.

Intiaanit tekivät niin, että he havainnoivat, millainen lapsen luonto on ja pyrkivät sitten tukemaan lasta hänen oman luontonsa mukaan - eikä kasvattamaan lasta lapsen luontoa vastaan. Intiaanit ajattelivat ja toimivat varsin viisaasti, luonnollisen tervehenkisesti.

Eli summa summarum, jos sukupuolisuuden "pakko" korvataan sukupuolettomuuden pakolla, ei sillä päästä puusta pitkään.

Kyllä lastenkin kanssa voi päiväkodissa leikkiä intiaanileikkejä, joissa on intiaanimiehiä ja intiaaninaisia ja joku intiaaninainen voi olla hyvä metsästäjäkin; ja voi siellä olla joku trans-intiaani-poppa"mies"kin. Kyllä lapset ymmärtävät sen, kun heille kertoo että homo-, lesbo- tai trans-ihmiset saattoivat olla intiaanien parantajia, koska heillä oli paremmin aikaa opiskella parantajataitoja. Toki heille voi sanoa, että intiaaneillakin oli myös hetero-poppamiehiäkin.

Kommenttia muokattu: 24.05.2014 klo 20:36
  • 2 / 9
  • puppeliassi
  • 24.5.2014, 16.28
Eiköhän parasta ole että jos lapsi haluaa leikkiä ei perinteiselle sukupuolelleen ominaisia leikkejä niin ei siinä pitäisi olla ongelmia, mitä sitten? Ei sitä saisi kieltää jos tyttö haluaa leikkiä autoilla ja pyssyillä ja poika vauvan hoitoa ja barbien kanssa, mutta en pakottaisi väkisin sitä mutta jos lapsi haluaa niin ihan vapaasti pitäisi saada leikkiä tai pukeutua miten haluaa vaikkei pojille pinkki sopisikaan jonkun räsäsen mielestä.

Itse lapsena ihan poika olin tosin leikin naapurin tytön kanssa ainakin jos hänen veli ei ollut kotona eikä minulla ongelmia ollut, poikien kanssa oli vähän agressiivisempia leikkejä kuin tytön kanssa mutta ei se haitannut jos joskus oli lällympää :D