Sateenkaariperheet, Ihmisoikeusliitto, Regnbågsankan, Seta ja Trasek kritisoivat hallitusta, koska se on jättämässä isyyslaista pois sateenkaariperheiden oikeuksien parantamisen.
Järjestöt katsovat, että hallitus hylkäsi sateenkaariperheet samaan aikaan kun Suomi allekirjoitti 14.5. Maltalla 16 muun eurooppalaisen maan kanssa sitoumuksen edistää aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia omissa maissaan.
Sitoumuksen allekirjoitti Suomen puolesta oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Järjestöt kysyvät, mihin konkreettisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä sitoumuksen toteuttamiseksi. Järjestöt lähettivät tiistaina pääministerille avoimen kirjeen.
Järjestöt ilmaisevat olevansa pöyristyneitä siitä, että hallitus aikoo ilmeisesti jättää isyyslaista pois sateenkaariperheiden oikeuksien parantamisen, vaikka se on kiireellisin sateenkaariperheiden lasten asemaa korjaava uudistus.
Järjestöt vaativat, että isyyslakiuudistuksessa annetaan yhdessä lapsen saaville naispareille mahdollisuus vanhemmuuden vahvistamiseen suoraan ilman perheensisäistä adoptiota vastaavasti kuin yhdessä lapsen saaville avopareille. Myös transihmisten juridinen vanhemmuus on saatava yksiselitteisen ja ihmisoikeusperustaisen säätelyn piiriin.
- Ideologinen vastustus ei voi olla peruste sille, että lapsia kohdellaan keskenään eriarvoisesti. On lisäksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten vastaista, että eri sukupuolta olevat avoparit ovat etuoikeutetussa asemassa samaa sukupuolta oleviin avopareihin nähden, Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä sanoo.
Sateenkaariperheet ry valmistautuu tukemaan naispareja viemään vanhemmuuden vahvistamisasian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Tuomioistuimen aiemman päätöksen (X & muut vs. Itävalta 2013) mukaan jäsenvaltiot eivät voi vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä asettaa eri ja samaa sukupuolta olevia avopareja eri asemaan, vaan samaa sukupuolta olevilla avopareilla on oltava samat oikeudet kuin eri sukupuolta olevilla.
Järjestöt toteavat, että usea muukin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaan liittyvä hanke on joko jumissa tai jätetty sivuun tällä hallituskaudella. Järjestöt muistuttavat, että tämä johti Suomen putoamiseen viime viikolla julkaistussa Rainbow Europe -raportissa vasta 17. sijalle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteuttamista koskeneessa selvityksessä.
Järjestöt vaativat hallitukselta ripeitä toimia muun muassa sukupuolen juridiseen vahvistamiseen liittyvien ihmisoikeusloukkausten poistamiseksi. Asiaa varten sosiaali- ja terveysministeriössä perustetun työryhmän työ keskeytettiin tammikuussa. Järjestöjen mielestä hallituksen tulee laatia kokonaissuunnitelma toimenpiteistä hlbti-ihmisten ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.
Sateenkaariperheet ja muut perheiden oikeudenmukaista kohtelua vaativat tahot aikovat kokoontua mielenosoitukseen Helsingissä oikeusministeriön edessä maanantaina 2. kesäkuuta kello 17.
Seta: Suomi sitoutui hlbti-oikeuksien edistämiseen - samaan aikaan hallitus hylkäsi sateenkaariperheet
Oikeusministeri Henrikssonin allekirjoittama julistus (IDAHO Declaration of Intent)
Järjestöt toivovat uuden isyyslain huomioivan paremmin sateenkaariperheet