Istanbulissa 21-vuotiaan transnaisen murha

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2
KAOS GL:n mielenosoitus Istanbulissa. Kuva: Kaos GL

Tuntemattomat hyökkääjät ampuivat tiistain vastaisena yönä Istanbulissa 21-vuotiaan transnaisen. Hän oli ystävättärensä kanssa kadulla, kun kaksi miestä hyökkäsi kimppuun. Ensin uhkailtiin puukolla, sitten ammuttiin suoraan rintaan. Kuultuaan laukaukset naapuruston transihmiset kiiruhtivat paikalle kutsuivat ambulanssin ja poliisit. Çağla Joker kuoli haavoihinsa jo paikan päällä. Toinen naisista vietiin sairaalahoitoon.

Trans- ja homo/lesboaktivistit järjestivät protestimieleinilmauksen myöhemmin päivällä. Erityisesti paheksuttiin yhteiskunnan harjoittamaa avointa ja piilotettua syrjintää, jota konservatiivihallitus osittain tukee. Poliisin ja pelastuslaitoksen toimintaa myös arvosteltiin. Pelastusmiehistö ja poliisi eivät halunneet koskea kuolleeseen, vaan muut paikalle tulleet joutuivat kantamaan ruumiin. Poliisi ei tehnyt mitään haastatteluja surmapaikalla.

Asiasta kertoi Hürriyet-lehti ja KaosGL-järjestön nettisivu.

(lähde: queer.de)


Turkissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on hyvin huono. Heihin kohdistuu yleinen halveksunta ja viha. Turkissa on surmattu viime vuosina monia transihmisiä. Aluksi toivottoon, että EU-jäsenyys parantaisi ihmisoikeustilannetta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Turkin halukkuus päästä EU-jäseneksi on kuitenkin heikentynyt. Nyt huhtikuussa piti jälleen olla jäsenyysneuvotteluja, mutta ne on siirretty kesään. Sekä EU:ssa että Turkissa kiinnostus jäsenyysasiaan on heikentynyt. Neuvotteluja on käyty jo yhdeksän vuotta, eikä tuloksia näy. Turkin AKP-johtoinen hallitus ja pääministeri Recep Tayyip Erdogan eivät ole osoittaneet erityistä kiinnostusta EU-komission vaatimiin uudistuksiin.

Kun neuvottelut alkoivat lokakuussa 2005, vaikutti siltä, että AKP oli valmis uudistuksiin ihmisoikeuksissa ja vähemmistöjen suojelussa. Myös mielipiteen- ja kokoontumisvapautta parannettiin. Mutta vaikutukset olivat vain osittaisia. Vuoden 2010 perustuslaissa armeijan valtaa vähennettiin, ja sillä ilmeisesti estettiin armeijan väliintulo maan politiikassa. Samana vuonna Angela Merkel ensi kertaa ilmoitti kantanaan, että Turkki ei saa EU:n täysjäsenyyttä vaan jonkinlaisen kumppanuussopimuksen. Kurdien kanssa aloitettiin rauhanneuvottelut. mutta monet muut ihmisoikeusasiat junnasivat paikoillaan. Turkissa lehdistönvapaus on huono ja journalistien pidätykset arkipäiväisiä. Vuosi sitten kesäkuun alussa tyytymättömyys purkautui Istanbulin Gezi-puiston mielenosoituksiin, jotka poliisi kovalla väkivallalla nujersi.

Tämän vuoden huhtikuussa kunnallisvaalien aikaan Youtube ja Twitter yritettiin sulkea, koska niiden kautta oppositio sai äänensä kuuluviin. Perustuslakituomioistuin kumosi sulkupäätökset. Ensi elokuussa Recep Tayyip Erdogan pyrkii presidentiksi, ja hänen mahdollisuutensa ovat hyvät. Se merkinnee lopullista kuoliniskua EU-jäsenyydelle. Länsimediassa Turkkia on alettu kutsua Erdoganistaniksi, ja siinä nähdään diktatuurin piirteitä.

Kun EU ei enää kelpaa, Turkki suuntaa mielenkiintonsa lännen ja Naton ohessa kohti itää. Suhteita on parannettu ainakin Venäjän ja Iranin suuntaan.

2 kommenttia

Turkki on kyllä mielenkiintoinen maa. Omituista kyllä siellä juuri armeija on länsi/vapaamielinen. Muita vastaavia esimerkkejä en muista kuin Portugalin neilikkavallankumouksen. Ai no joo, Etelä-amerikassa on ollut pari tapausta, joissa vasemmistolainen upseerijuntta on kaapannut vallan, mutta ei niistäkään mitään demokratiaa seurannut.
Turkin armeija toki edustaa sekulaarisia ja länsimielisempiä arvoja ja toimii parempana vaihtoehtona Erdoganin ja kumppaneiden yhä jatkuvalle uskonnolisuuden hivuttamiselle turkkilaisten elämään, mutta varsinaisesti vapaamielinen (siis ainakaan hlbt-asioissa) se ei suinkaan ole.
Turkin armeija luokittelee homouden "psykoseksuaaliseksi sairaudeksi" ja homoudesta kiinni jääminen johtaa armeijasta erottamiseen.

Mielenkiintoinen fakta on se, että ainoastaan passiivisena osapuolena (bottom) seksiä harrastamassa kiinni jäänyt luokitellaan homoksi ja saa armeijasta potkut, mutta aktiviinen osapuoli (top) ei saa itselleen homoluokitusta ja voi vapaasti jatkaa palvelustaan.

Human Rights Watch tietää kertoa, että jos turkkilainen homo mielii omatoimisesti jäädä armeijasta pois seksuaalisuuteensa perustuen pitää hänen tarjota valokuvallisia todisteita omasta asentomieltymyksestään. Aika erikoista touhua.