Suomen tuettava Euroopan parlamentin taistelua homofobiaa vastaan Euroopassa
- Euroopan parlamentti on useasti tuominnut homoihin, lesboihin, biseksuaaleihin ja transseksuaaleihin kohdistuvan syrjinnän, viimeksi 26.4.2007 hyväksytyssä päätöslauselmassa homofobiasta Euroopassa. Valitettavasti eräissä EU-maissa jopa viranomaiset syyllistyvät syrjintään. Esimerkiksi Puolassa lapsiasiamies on valmistellut listaa työpaikoista, joihin homoseksuaalit eivät sovellu. Puolassa on myös sabotoitu ihmisoikeuksia puolustavien järjestöjen ja puolueiden toimintaa, kertoo Hassi.
- Suomen hallituksen tehtävä on huolehtia siitä, ettei Suomessa tapahdu syrjintää. Sen lisäksi Suomen hallituksen tulee aktiivisesti ottaa asia esille niiden EU-hallitusten kanssa, jotka rikkovat EU:n perusoikeusasiakirjan periaatteita, kehottaa Hassi.
Hassin mukaan homofobian vastaista päivää ei kuitenkaan tarvita vain sen vuoksi, että suuntaisimme katseemme Varsovaan tai Moskovaan: - Suomi, Saksa, Luxemburg ja Itävalta eivät ole kaikilta osin toteuttaneet yhdenmukaista kohtelua koskevaa direktiiviä (2000/43/EY). Vain muutama vuosi sitten vielä eduskunnassakin sai kuulla homofobisia lausuntoja, toteaa Hassi.
Hassi haluaa erityisesti opetusministerin tarttuvan asiaan:
- Ihmisoikeuksien kunnioittamiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota kouluissa. Uutena ilmiönä ovat internet-sivustot, jotka levittävät homofobista aineistoa ympäri maailmaa. Lapsille on opetettava pienestä pitäen, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.
- Toivoisin hallituksen laativan tälle alueelle omaa politiikkaohjelman. Oppikirjoissa voitaisiin luontevasti ottaa esille perheiden monimuotoisuutta, vaikka tämä ei mediassa riittävästi näykään. Tämän pitäisi olla yksi kriteeri kun koulut valitsevat oppikirjoja. Homoseksuaalisuudesta puhuminen vain sukupuolivalistuksen yhteydessä ei riitä, tavoitteena on päästä eroon ennakkoluuloista, jotta ilmenevät arkielämän tilanteissa, huomauttaa Hassi.