Michigan, USA: Tuomari kumosi homoavioliittokiellon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Liittovaltion tuomarin perjantainen päätös kumota Michiganin osavaltion vuosikymmenen mittainen samaa sukupuolta olevien avioliittojen kielto johti heti ensimmäisiin avioliittoihin.

Ensimmäinen päätöksen myötä avioitunut pariskunta on 27 vuotta yhdessä ollut naispari.

Tuomarin päätös tuli hieman jälkeen viiden perjantai-iltapäivänä, jolloin piirikuntien virastot olivat jo menneet kiinni viikonlopuksi. Joissain piirikunnissa rekisteritoimistoja pidetään kuitenkin poikkeuksellisesti auki lauantaiaamuna, jotta pariskunnilla on mahdollisuus saada avioliittolupa ja solmia avioliitto.

Osavaltion oikeusministeri jätti välittömästi vaatimuksen jäädyttää tuomarin päätöksen toimeenpano, mutta päätöksen toimeenpanon keskeyttämisestä voidaan tehdä päätöksiä vasta viikonlopun jälkeen. On jopa mahdollista, että nyt solmitut samaa sukupuolta olevat avioliitot kumotaan myöhemmin.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen kielto tuli Michiganissa voimaan kansanäänestyksellä vuonna 2004.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastaavia samaa sukupuolta olevien avioliittokieltojen kumoamispäätöksiä on tehty myös Texasin, Utahin, Oklahoman ja Virginian kohdalla.

USA:ssa osavaltiot päättävät omasta avioliittolainsäädännöstään. Homoavioliitot ovat tällä hetkellä laillisia 17 USA:n osavaltiossa sekä pääkaupunki Washingtonissa. Nykyään liittovaltio tunnustaa myös samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot.

The Detroit News: Gay marriage ban struck down
Advocate: Finally, First Couple Married in Michigan
Detroit Free Press: Michigan´s first gay marriage performed in Ingham County; couples line up in Oakland

1 kommenttia

Uskonnoista vapaat ateistit tuskin noitakaan avioliittoja vastustavat,
mutta tuolla Michiganissa taitaa valitettavasti olla uskovaisia, jotka eivät usko rakkauteen.

Toivotaan kuitenkin että tuollakin rakkaus voittaa.

lisäys: Onhan tuolla Michiganissa onneksi hyvä uskontokin, jolla usko riittää rakkauteen ja joka (jälleen, ikivanhojen perinteidensä mukaisesti) vihkii avioliittoja viime vuonnakin - eli Yhdysvalloissa intiaanien reservaateilla on oikeus päättää tuon tason omista laeistaan ja aikoinaan intiaaneillahan, kautta Amerikoiden, ei sorrettu kenenkään rakkauttaa, vaan arvostettiin yhdenvertaisena myös avioliitoissa.

Michiganissa siis vihittiin miespari viime vuonnakin, 2013 odawa-intiaanien maailla näin - varsin koskettavanakin uutisena:

http://www.mlive.com/news/index.ssf/2013/03/first_gay_marriage_in_michigan.html

Oklahoman osavaltion alueella asustavien Cheyenne- ja Arapaho-intiaanien avioliittolaki on ollut koko ajan sellainen, ettei se ota kantaa avioliiton osapuolten sukupuoleen - eli se on ollut Amerikan intiaanien perinteiden mukainen.
Ainoastaan Yhdysvaltain aiempien liittovaltiotason lakien ja vierasuskonto-asenneilmaston vuoksi naisparien ja miesparien avioliittoja ei välillä ollut tai niistä ei uutisoitu, mutta viime vuodesta alkaen jälleen noissakin heimoissa on solmittu naisparien ja miesparien avioliittoja.

Sen sijaan intiaanien asuinalueiden ulkopuolella Oklahoman osavaltiossa ei naispari tai miespari voi virallistaa parisuhdettaan.

Amerikan intiaanien parissakin ovat valitettavasti vierasuskonnot vaikuttanee huonosti. Aikoinaanhan uskonnollisiin sisäoppilaitoskouluihin jopa pakkovietiin intiaanien lapsia, pois vanhempiensa luota ja sisäoppilaitoksissa intiaanilasten olli kiellettyä puhua omaa heimonsa kieltäkin. Useimmiten kristillisten tahojen ylläpitämissä laitoksissa esiintyi paljon intinaanilasten pahaksikäyttöä, mukaanlukien seksuaalista pahaksikäyttöäkin. "pelastettiin sieluja" haavoittamalla lasten mieltä, revittiin intiaanilapsia juuriltaan, vietiin pois vanhemmiltaan - ja sitten myöhemmin ihmeteltiin, miksi intiaaneja ajautui alkoholisteiksi.

http://www.amnestyusa.org/node/87342 ja http://en.wikipedia.org/wiki/American_Indian_boarding_schools
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=16516865

Silti yhä perus-amerikkalaiset, eli intiaanit arvostavat ihmisten rakkautta avarammin, kuin monet maahanmuuttaja-porukoista.

Kommenttia muokattu: 23.03.2014 klo 00:28