Pet Shop Boys teki hlbti-oikeuksia käsittelevästä puheesta kappaleen

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 4
Panti Bliss (kuvakaappaus YouTube-videolta)

Syntikkapop-duo Pet Shop Boys on tehnyt kappaleen, joka perustuu hlbti-oikeuksia käsittelevään puheeseen.

Irlannin näkyvimpiin hlbti-aktivisteihin kuuluva drag-artisti Panti Bliss (oik. Rory O’Neill) piti helmikuussa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsittelevän puheen Dublinissa Abbey -teatterissa. Puheessaan hän kritisoi Irlannissa yhä yleistä homofobiaa.


Panti Blissin puhe alkuperäisessä muodossaan

Bliss otti puheessaan esiin suoran homofobian erilaiset muodot. Esimerkiksi suoran homottelun. Sen lisäksi hän käsitteli television keskusteluohjelmia, joissa ystävällisen näköiset keskustelijat puhuvat homoista ja pitävät oikeutenaan pohtia esimerkiksi sitä, millainen homo yksilö on tai voiko homo yksilö olla hyvä vanhempi, tai kun mitä mukavin tavisnainen kirjoittaa lehdessä kirjoituksen siitä, että homolle yksilölle riittää vähemmät oikeudet kuin muille. Hän käsitteli myös hlbti-ihmisten kohtaamaa väkivaltaa, hlbti-ihmisten vangitsemista, kiduttamista ja murhia.

Bliss korosti erityisesti sitä, että nämä puheenvuorot ja teot kohdistuvat nimenomaan yksilöön - kuten häneen itseenä ja kaltaisiinsa.

Bliss kertoi kolme viikkoa aiemmasta televisioesiintymisestään Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ:n Saturday Night Show -ohjelmassa. Bliss oli tuolloin todennut, että aktiivisesti hlbti-ihmisten tasa-arvoisen aseman toteutumisen vastustajat ovat hänen näkökulmastaan homofobisia. Puheessaan hän kertoi juuri näiden vastustajien hyökänneen esiintymisen jälkeen häntä ja Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ:n kimppuun, ja RTÉ:n maksaneen huomattavan rahasumman sovitellakseen tapahtunutta hlbti-oikeuksien vastustajille. Merkittävin korvausta saaneista tahoista oli katolistaustainen homoavioliittoja vastustava ja “perinteisiä perhearvoja” kannattava Iona Institute.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Bliss kertoi tapauksen jälkeen homofobiaa koskaan kohtaamattomien henkilöiden pyrkineen opettamaan mitä homofobia on ja mitä se ei ole. Hän mainitsi ministerit, senaattorit, lakimiehet ja journalistit hahmoina, joilla olisi oikeus määritellä, minkä hän henkilökohtaisesti saisi kokea painostavaksi.

Monet tunnetut artistit - Madonna ja Stephen Fry esimerkkeinä - ovat osoittaneet tukeaan Blissin puheelle. Youtubessa puhetta on katsottu yli puoli miljoonaa kertaa.

Näkyvimmän tuenilmauksen Blissin puheelle teki lauantaina syntikkapop-duo Pet Shop Boys: kaksikko julkaisi The Best Gay Possible -nimisen kymmenminuuttinen trance-kappaleen Soundcloud-musiikkipalveluun. Kappale on itse asiassa Blissin puhe, taustallaan PSB:n tuottama kappale.


PSB:n kappale


Pet Shop Boys -duon toinen osapuoli Neil Tennant kertoi vuonna 1994 Attitude-lehdessä olevansa homoseksuaali. Myöhemmin Tennant on todennut, että vastoin yleisiä luuloja hän duon toinen osapuoli Chris Lowe eivät ole olleet koskaan pariskunta. Lowe ei ole koskaan julkisesti kommentoinut suuntautumistaan. Tennant on kertonut, että kaksikkoa yhdistää lähinnä yhteinen kiinnostus musiikkia ja sen tekemistä kohtaan.

Pet Shop Boys use Panti Bliss speech as new gay rights track
NME: Pet Shop Boys release new song based on gay rights speech
Rumba: Pets Shop Boys muutti kuuluisan homojen oikeuksia puolustavan puheen kymmenminuuttiseksi biisiksi

4 kommenttia

Pantin tapauksessahan kyse ei ole homo-miehestä, vaan trans-ihmisestä, jotka ovat lähempänä biseksuaaleja, kuin homoja. Se on toki hyvä tiedostaa.

Olisi hyvä puhua glbt-rights / hlbt-oikeuksista, jottei homoksi miellettäisi kovin paljon kaikkea muutakin, muitakin seksuaalivähemmistöjä, mitkä ei homoja ole.

Toki drag-trans-ihmiset ovat ennenkin olleet innolla barrikadeilla, kuten New Yorkin Stonewall-melllakoissakin.

Nyt, kun Britanniassa, Walesissa ja Skotlannissa on jo tehty - ylivoimaisilla, yli 2/3 päätöksillä - kaikkien avioliitto-oikeus voimaan, on toki selvää että Brittein saarilla katseet kohdistuvat juurikin Irlantiin ja Pohjois-Irlantiin. Katoliset Espanja ja Portugalikin, joissa myös on kaikkien avioliitto-oikeus, ovat katoliselle Irlannille esimerkkeinä. Italia vatikaaneineen on sitten siellä kauempana peräkammarissaan.

Saapas nähdä, onko Timo Soini Dublinissakin kohta marssimassa avioliittoa vastaan.

Joka tapauksessa Englannissa ja Walesissa vietetään jo piakkoin, 29. maaliskuuta jälleen myös miesparienkin ja naisparienkin häitä, sekaparien lisäksi.

Kommenttia muokattu: 10.03.2014 klo 21:05
Panti Blissin puhe oli loistava. Hän hallitsee retoriikkaa. Hyvin toimiva oli kielikuva ja sen toisto hänestä seisomassa jalankulkijavalojen vaihtumista odottelemassa, jolloin häntä pilkattiin ohikulkevasta autosta.