Savon Sanomat: Sukupuolen korjausprosessiin hakeutuvien määrä lisääntynyt

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren

Entistä useampi suunnittelee sukupuolenkorjausta, kertoo Savon Sanomat.

Setan Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska kertoo Savon Sanomille, että transsukupuolisten poikien - eli tytön kehoon syntyneiden - yhteydenotot Setaan ovat selvästi lisääntyneet. Hänen mukaansa nuorimmat yhteyttä ottavat ovat olleet 13-vuotiaita.

Huuskan arvion mukaan tutkimuksiin hakeutuvat ovat yhtä paljon molempia sukupuolia. Noin kolme neljästä tutkituista diagnosoidaan transsukupuolisiksi. Korjausleikkaukseen hakeutuvista suurin osa on transnaisia. Korjaushoitoprosessi kestää pääsääntöisesti kolmesta viiteen vuoteen. Korjausleikkauksia tehdään Suomessa vuosittain kymmeniä.

Savon Sanomissa kerrotaan, että Seta ei tilastoi, eikä tutki sukupuolen korjausta suunnittelevia, vaan tukee, kannustaa ja ohjaa eteenpäin heitä ja heidän läheisiään. Hoitotutkimuksia tehdään HUS:n sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla Helsingissä ja Transpoliklinikalla Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa.

Vuosituhannen alussa lähetteitä tutkimuksiin kirjoitettiin vuosittain alle 50, mutta vuodesta 2008 lähtien luku on kasvanut. Alustavien tietojen mukaan vuonna 2013 lähetteitä kirjattiin lähes 300. Huuska muistuttaa Savon sanomien jutussa, että transsukupuolisuus ei ole lukujen kasvusta huolimatta lisääntynyt. Kyse on tietoisuuden lisääntymisestä ja trans-asian muuttumisesta avoimemmaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- On absurdia edes ajatella, että transsukupuolisuus olisi muoti-ilmiö. Kyse on sukupuoli-identiteetistä, toteaa Huuska Savon Sanomille.

Amnestyn helmikuun alussa julkaiseman raportin mukaan Suomi kohtelee nöyryyttävästi sukupuoltaan korjaavia ja loukkaa heidän ihmisoikeuksiaan. Osa loukkaavista toimista on kirjattu lakiin: Sukupuoltaan korjaavan on muun muassa todistettava lisääntymiskyvyttömyytensä, oltava valmis luopumaan avioliitostaan ja alistuttava tutkimuksiin, joissa vaaditaan ilmaisemaan sukupuolta korostetun stereotyyppisesti.

Savon Sanomat: Jopa 13-vuotiaat kyselevät neuvoja Setasta
Ihmisoikeusjärjestöt Trasek ja Seta kiirehtivät translain uudistusta
Amnestyn raportti: transihmisten oikeuksia loukataan törkeästi Suomessa
transtukipiste.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!