Milk-elokuvan ohjaaja Gus Van Sant kertoo Salzburger Nachrichten –lehden haastattelussa, että Hollywoodissa monet homonäyttelijät edelleen pelkäävät paljastumista. Pelätään, että tieto heidän homoseksuaalisuudestaan vaikuttaa katsojiin eikä heidän roolisuorituksiaan valkokankaalla enää hyväksytä.
Kun rahaa alkaa liikkua ja näyttelijöistä alkaa tulla tavaramerkkejä, myös paljastumisesta alkaa tulla huoli. Gus Van Sant ihailee kuitenkin Milk-elokuvan pääesiintyjää. Hän on yksi läsnäolevimmista ja loistavimmista homohahmoista Amerikassa. Odotimme yhtä Oscar-ehdokkuutta, jotta pääsisimme elokuvateatterijakeluun, mutta ehdokkuuksia tulikin kahdeksan.
*****
Millainen on ollut homonäyttelijän asema Suomessa? Pitääkö piiloutua? Onko ollut etua tai haittaa?
Suomalainen kokenut teatterintekijä sanoo, että teatterin maailma on aina ollut suvaitsevainen. Monet ovat eläneet avoimina, eikä se ole estänyt uraa teatterissa. Osaaminen on tärkeintä. Voi olla eduksikin, että teatterintekijän elämä ei ole liian helppoa, vaan hänellä on kuin "kivi kengässä".
Mm. Tuula Juvosen kirjassa "Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia" kerrotaan useista tamperelaisista teatterilaisista, mm. Salmelaisesta, jota kuulemma joskus poliisikin puhutteli.
Vanhoissa elokuvissa homoseksuaalisuus-aihetta on käsitelty eri tavoin, pääasiassa kuitenkin naamioiden. "Ihmisiä suviyössä" asia esitetään kauniisti, "Suomalaistyttöjä Tukholmassa" parodioiden. Yksi tärkeimmistä elokuvaohjaajista 50-60 vuotta sitten oli homo.