Setan uusi video kuvaa homo- ja transvanhuutta. Joukko henkilöitä kertoo sillä oman elämäntarinansa. Video on suunnattu erityisesti vanhustyön koulutuskäyttöön tuomaan tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta sekä vanhuudesta.
Yhdenvertainen vanhuus -projekti julkaisee perjantaina 24.1. videon Haluaisin pystyä kertomaan. Videolla yhdeksän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvaa henkilöä kertoo oman tarinansa. 20-minuuttinen video julkaistaan perjantaina 24.1. dvd:llä ja verkossa. Video on suunnattu erityisesti vanhustyön koulutuskäyttöön tuomaan tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta sekä vanhuudesta.
Videolla Bengt, Sinikka, Umma, pariskunta Jaana ja Leena, Eveliina, Risto sekä pariskunta Thea ja Gitta tuovat esiin, millaista on ollut olla nuori, kun homoseksuaalisuus oli rikos, lääketieteessä seksuaalivähemmistöön kuuluvat luokiteltiin sairaaksi ja sukupuolen moninaisuudesta ei ole ollut asiallista tietoa saatavilla. He kertovat myös toiveistaan liittyen vanhuuteen sekä vanhuspalveluihin ja terveydenhoitoon.
Monet 30–50-luvuilla syntyneet ovat joutuneet piilottamaan todellisen minänsä suojellakseen itseään. Heistä puhutaan hiljaisena sukupolvena, joista monella on sekä julkinen että salattu minä.
- Nämä tarinat paljastavat koviakin kokemuksia, jotka vaikuttavat kunkin ajatuksiin muiden hoivaan siirtymisestä. Tarinoista nousee esiin myös ihmisten omia voimavaroja ja toiveita, joiden avulla hlbti-ihmisten yhdenvertaista vanhuutta voidaan edistää, projektin koordinaattori Salla-Maija Hakola sanoo.
- Uuden vanhuspalvelulain ja lakia koskevien laatusuositusten mukaan jokaisella on oikeus turvalliseen vanhuuteen. Tämä koskee myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Turvallinen ja avoin ympäristö, jossa saa olla oma itsensä myös palveluiden pariin siirryttyään, ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Ihmisen moninaisuus on tärkeää tuoda esiin luontevasti ja itsemäärittelyoikeutta tukien, Hakola jatkaa.
Haluaisin pystyä kertomaan on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten, vanhuspalveluja tuottavien organisaatioiden ja oppilaitosten käyttöön. Videota saa käyttää vapaasti ei-kaupallisesti. Videota kuvattiin syksyllä 2013 eri puolilla Suomea. Videon on tuottanut Martu Väisänen ja kuvaajana toimi Ville Pohjonen.
Julkistamistilaisuudessa Lasipalatsin palmusalissa Helsingissä julkaistaan myös lyhyt animaatio Pekan ja Einon tarina (3 min). Miesparin elämästä kertova animaatio on toteutettu yhteistyössä Raha-automaattiyhdistyksen Eloisa ikä -ohjelmakokonaisuuden kanssa, jossa myös Yhdenvertainen vanhuus -projekti on mukana. Eloisa ikä -avustusohjelmaa koordinoi Vanhustyön keskusliitto yhteistyössä Raha-automaattiyhdistyksen kanssa. Piirrosvideon on toteuttanut viestintätoimisto Deski Oy.
Yhdenvertainen vanhuus -projektin (2012–2014) tavoitteena on lisätä tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta vanhuspalveluiden ammattilaisten ja opiskelijoiden keskuudessa sekä luoda moninaisuutta kunnioittavia käytäntöjä vanhuspalveluihin. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama projekti on käynnistetty yhdessä Mummolaakso ry:n ja Suomen karhut – Finnbears ry:n kanssa. Yhdenvertainen vanhuus on osa Raha-automaattiyhdistyksen Eloisa ikä -avustusohjelmaa, jota koordinoi Vanhustyön keskusliitto.