Anders Naeselius taisteli kaksi vuotta saadakseen jäsenyyden Malån saamelaiskylässä ja samalla oman poromerkin. Ruotsin hallinto-oikeus ratkaisi lopulta asian Naeseliuksen kannalta myönteisesti, mutta vastoin saamelaiskylän ja saamelaiskäräjien kielteistä kantaa.
Tapauksesta kertoi Ruotsin televisio.
Poronhoitoelinkeinoa koskevan lainsäädännön mukaan kyseistä elinkeinoa harjoittavan henkilön puoliso tulee saamelaiskylän jäseneksi ja saa poromerkin. Poron korvamerkki eli poromerkki on omistusmerkki, jolla ilmoitetaan poron omistussuhde. Ruotsissa saamelaiskylät toimivat poronhoitoyksikköinä Suomen paliskuntien tapaan.
Vuonna 2011 Anders solmi avioliiton Erick Naeseliuksen kanssa, mutta kyläneuvosto katsoi, että Tukholmassa asuva poromiestaustainen pariskunnan osapuoli asuu suurimman osan aikaa Tukholmassa, eikä tämän poronhoito ole kyllin laajaa.
Naeselius katsoi kyseessä olevan syrjinnän. Hän on tyytyväinen hallinto-oikeuden päätökseen poronhoito-oikeudestaan.
- Etenkin siksi, että se on suuri osa puolisoni kulttuuria ja kasvamista. Tiedän myös, että on monia muitakin poronhoitajia, jotka ovat homoseksuaaleja ja jotka eivät ole uskaltaneet kertoa olevansa homoja. Tämä saattaa olla heille pieni askel eteenpäin, sanoi Naeselius SVT:lle.
Malån kylän mukaan kyse ei ole ollut syrjinnästä. Kylän puheenjohtaja Jan Rannerud perustelee kylän tiukkaa kantaa poronhoitoelinkeinoa koskevan lain tulkinnalla ja näkee tuomion avaavan jäsenyyden.
- Yhtäkkiä on 200 mahdollista jäsentä. Mitä tehdä? Pitääkö päättää, että jokaisella aktiivilla voi olla kymmenen poroa, koska enempää ei mahdu, kysyy Rannerud.
Anders Naeselius sai mahdollisuuden hankkia omia poroja. Hänen mukaansa näin tapahtuukin, mutta asia on vielä suunnittelun asteella.
Ruotsissa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet solmia avioliiton vuodesta 2009 lähtien.
SVT: Homosexuell får renmärke
Yle: Ruotsissa outo kiista: voiko homoseksuaali olla poromies?