Uusien lakien uskotaan parantavan transihmisten asemaa
Uutinen
Yhteiskunta
vaeltaja2006
5
Ensi vuonna eduskunta saa käsiteltäväkseen tasa-arvolain uudistetun version ja aivan uuden yhdenvertaisuuslain. Viime vuonna hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa oli merkintä, että sukupuolivähemmistöjen, siis esim. transihmisten, syrjintäsuojasta ja tasa-arvon edistämisestä tullaan säätämään tasa-arvolaissa. Syrjintäsuoja koskisi paitsi työelämää myös koulutusta, viranomaistoimintaa ja palveluita. Lakiin tulee myös tasa-arvon edistämisvelvoite. On tapahtumassa suuri muutos, jolla tulee olemaan merkitystä. Asia ei ole vielä eduskunnassa.
Monien mielestä ollaan käännekohdassa. Lakiin saadaan merkittäviä uusia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita. TransHelsinki 2013 -viikon työelämäseminaarissa eilen perjantaina 22.11.2013 oli koolla iso joukko lakien valmisteluun osallistuvia. Oli mm. lainvalmistelija ministeriöstä, työmarkkinaosapuolten edustajat, tasa-arvovaltuutettu ja kansalaisjärjestöjen väkeä. Mm. eilisen seminaarin järjestäjä DreamWearClub (DWC) on ollut mukana lakia valmistelevassa työryhmässä. DWC edustaa transvestiitteja.
Mikä muuttuu? Tasa-arvolaki käsittelee miesten ja naisten tasa-arvoa, mutta tasa-arvon käsite laajenee myös sukupuolisiin vähemmistöihin. Tasa-arvo yritetään nähdä laajemmin. Jo vuodesta 2005 transihmisten tasa-arvoasioita on tulkittu tasa-arvolain mukaan. Nyt lakiin saadaan tarkemmat säännökset syrjinnästä ja sanktioista. Samaan aikaan valmistellaan yhdenvertaisuuslakia. Sen piirissä ovat seksuaalivähemmistöt. Tällä hetkellä tasa-arvoasioita seuraa tasa-arvovaltuutettu. Yhdenvertaisuuslain myötä saadaan yhdenvertaisuusvaltuutettu.
Työelämäseminaarissa käytiin läpi nykyistä tilannetta. Monissa puheenvuoroissa kävi ilmi, että transihmiset kohtaavat syrjintää. Voima-lehden toimittaja etsi työpaikkaa hameeseen pukeutuneena. Työhönotoissa ei oltu suopeita. Poliittisesti positiivisena uutena ilmiönä voi pitää keskustanuorten rohkeaa liberaalia linjaa. Seminaarissa kuultiin räväkkä puheenvuoro siltä suunnalta.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Seminaarin lopulla kiiteltiin sitä, että tällä kertaa ei takerruttu termeihin, vaan käsiteltiin sisältöjä. Seuraavassa koosteessa on kaikki seminaarin valmistellut puheenvuorot mutta ei yleisökeskustelua.
On aika ovelaa, että kaksi puhujaa ihan pokkana antoi itsensä olla syrjintää-by-proxy -narutettavia. Mä en ole nähnyt ikinä sellaista asiakasta, jolle olisi ongelmallista jonkun sukupuoli tai etnisyys, sen sijaan minä olen nähnyt useita työhönottajia, jotka projisoivat omat ennakkoluulonsa ajattelemalla että tietyt ryhmät olisivat ennakkoluuloisia. Kyllä jo siinä vaiheessa, kun töihin hakee niin on varautunut siihen, että joutuu kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja on varmasti kohdannutkin.
Kyllä ne asenteet ovat ongelma työhönottajilla ja lähes pelkästään niillä.
Termit olivat ihan perseestä ("transu", "transseksuaali", "sukupuolenvaihdos") ja kertoo kyllä aika paljon asiaan paneutumattomuudesta. Jos minä lähtisin duuniin, enkä olisi selvittänyt alan termejä, niin potkut tulisivat aika nopeasti.
Kun nyt on ilmeistä, että työhönotossa syrjitään ja että potkut tulee herkästi, niin jos tai kun tämä laki ei mene läpi, niin pitää keskittyä työttömien asioiden parantamiseen.
Olen eri mieltä Aija Salon kanssa tästä sukupuolen demystifioinnista. Jos on perusihmisyys ja inhimillisyys hallussa, niin ei tarvitse tietää sukupuolesta yhtään mitään. En minäkään tiedä paljon mitään somalikulttuurista, mutta ei se estä minua kohtelemasta niitä ihmisinä.