Puoskarilain vastustajat saaneet tukijan professori Jaana Hallamaasta

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa pitää puoskarilain säätämistä tarpeettomana. Hän unohtaa mm. ääriuskonnollisten piirien nk. eheytyshoidoilla vahingoittamat homot ja lesbot. Hallamaa toteaa vain, että lasten ja vakavasti sairaiden kohdalla tarvitaan erityistä tarkkaavaisuutta. Ihmisillä on oikeus hoitaa itseään parhaaksi katsomallaan tavalla.

Jaana Hallamaa luennoi terveyden ja sairauden etiikasta Vanhan Paukun Filosofiapäivässä Lapualla 24.8.2013. Tilaisuuden järjestäjinä olivat Lapuan tuomiokirkkoseurakunta ja Herättäjä-Yhdistys. Kotimaa-lehti (22.8.2013) julkaisi paperiversiossa Hallamaan haastattelun.

Uskomushoidoista (mm. homeopatia ja luonnonlääkintä), joita myös puoskaroinniksi nimitetään, hakee sairas ihminen kunnioittavaa ja kuuntelevaa kontaktia. Hallamaan mukaan nykyisessä virallisessa lääketieteellisessä hoidossa sellaisesta on puutetta.

Hallamaa:
- Uskomushoitojen vaikutuksesta ei ole tieteellisesti todettya näyttöä, lääketieteestä on. Raja näiden kahden välillä menee maailmankuvassa: miten sairauksia selitetään? Uskomushoidoissa sairauksia selitetään esimerkiksi energiakentillä. Jos uskomushoidoissa jokin keino toimii tutkitusti, lääketiede kyllä ottaa sen käyttöönsä. Tämä ei toimi toisinpäin, sillä uskomushoidoissa ei hyväksytä lääketieteen maaimankuvaa, johon eivät kuulu esimerkiksi henget.

Hallamaan mielestä nykylainsäädäntö on riittävä karsimaan lieveilmiöitä. Hän myöntää, että veronmaksajat maksavat pieleen menneiden [uskomushoitojen] hinnan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haastattelussa käsiteltiin myös rukouspalvelusta. Kysyttiin onko esirukous uskomushoitoa. Hallamaa ei pidä rukousta uskomushoitona, koska siinä ei etsitä selitystä sairauden syihin. Uskomushoidoissa henkiparantaminen on hoitokeino.

***

Kotimaa 24:n verkkolehden haastattelun tiivistelmä on saanut seurakseen runsaasti kommentteja. Rukoilun hyödyllisyydestä yksi keskusteluun osallistuja kertoi seuraavan tarinan.

- 2004 tsunamin aikaan sanoi YK:n virkailija näin paavin kehottaessa kristinuskoisia rukoilemaan uhrien auttamiseksi: Enemmän on apua käsipuolesta paikan päällä kuin miljardista käsiparista ristissä ympäri maailmaa.

Kotimaa 24: Sosiaalietiikan professori ei rajoittaisi uskomushoitoja lailla

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • rajaa puoskareille
  • 26.8.2013, 21.03
Jotenkin hyytää että tärkeä vaikuttaja kirkon sisällä on näin huonosti taakilla puoskaroinnin karusta todellisuudesta. Sosiaalietiikan proffa ei näytä tuntevan terveyslainsäädännön nykytilaa: siinä on puoskarilain mentävä aukko. Tai sitten hän ei ole kuullutkaan mitään uskonnollisista psykopuoskaroinneista, sielunhoitoterapistien ja hlbt-eheyttäjien touhuista ja muista "kunnioittavista kohtaamisista". Hallamaa ei taida tietää sitäkään että Suomessa hääri joukko "kristillisiä" "terapeutteja", joilla ei ole psykoterapeutin oikeuksia ja joiden asiakkaat on myös oikeusturva-aukossa. Vai eikö teologi Hallama haluakaan tietää elämän ja puoskaroinnin rumemmasta puolesta? Hlbt-nuorten suojelusta uskomushoitajilta ei teologi myöskään välitä... Kenen asialla sosiaalietiikan proffa oikein on?

Lenin kirjoitti kyynisesti "hyödyllisistä idiooteista" joita oli hyvä hyödyntää poliittisessa pelissä.
  • 2 / 2
  • Ei-rek.
  • 27.8.2013, 9.57
Muistavien ja/tai Elävien Vesien parantajat, luontaistuotpisnes, rahasta tai uskosta homoriivaajien manaajat ja monen sortin terapistit ja henkihoitajat ovat varmasti tyytyväisiä kun yliopisto antaa tukea sivusta. Puoskarilakia pelätään tai sitten sitä halutaan muokata omiin tarkoituksiin.