Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa pitää puoskarilain säätämistä tarpeettomana. Hän unohtaa mm. ääriuskonnollisten piirien nk. eheytyshoidoilla vahingoittamat homot ja lesbot. Hallamaa toteaa vain, että lasten ja vakavasti sairaiden kohdalla tarvitaan erityistä tarkkaavaisuutta. Ihmisillä on oikeus hoitaa itseään parhaaksi katsomallaan tavalla.
Jaana Hallamaa luennoi terveyden ja sairauden etiikasta Vanhan Paukun Filosofiapäivässä Lapualla 24.8.2013. Tilaisuuden järjestäjinä olivat Lapuan tuomiokirkkoseurakunta ja Herättäjä-Yhdistys. Kotimaa-lehti (22.8.2013) julkaisi paperiversiossa Hallamaan haastattelun.
Uskomushoidoista (mm. homeopatia ja luonnonlääkintä), joita myös puoskaroinniksi nimitetään, hakee sairas ihminen kunnioittavaa ja kuuntelevaa kontaktia. Hallamaan mukaan nykyisessä virallisessa lääketieteellisessä hoidossa sellaisesta on puutetta.
Hallamaa:
- Uskomushoitojen vaikutuksesta ei ole tieteellisesti todettya näyttöä, lääketieteestä on. Raja näiden kahden välillä menee maailmankuvassa: miten sairauksia selitetään? Uskomushoidoissa sairauksia selitetään esimerkiksi energiakentillä. Jos uskomushoidoissa jokin keino toimii tutkitusti, lääketiede kyllä ottaa sen käyttöönsä. Tämä ei toimi toisinpäin, sillä uskomushoidoissa ei hyväksytä lääketieteen maaimankuvaa, johon eivät kuulu esimerkiksi henget.
Hallamaan mielestä nykylainsäädäntö on riittävä karsimaan lieveilmiöitä. Hän myöntää, että veronmaksajat maksavat pieleen menneiden [uskomushoitojen] hinnan.
Haastattelussa käsiteltiin myös rukouspalvelusta. Kysyttiin onko esirukous uskomushoitoa. Hallamaa ei pidä rukousta uskomushoitona, koska siinä ei etsitä selitystä sairauden syihin. Uskomushoidoissa henkiparantaminen on hoitokeino.
***
Kotimaa 24:n verkkolehden haastattelun tiivistelmä on saanut seurakseen runsaasti kommentteja. Rukoilun hyödyllisyydestä yksi keskusteluun osallistuja kertoi seuraavan tarinan.
- 2004 tsunamin aikaan sanoi YK:n virkailija näin paavin kehottaessa kristinuskoisia rukoilemaan uhrien auttamiseksi: Enemmän on apua käsipuolesta paikan päällä kuin miljardista käsiparista ristissä ympäri maailmaa.
Kotimaa 24: Sosiaalietiikan professori ei rajoittaisi uskomushoitoja lailla