Rogge kritisoi Isinbajevaa - Suomen urheilun tila sekava

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Ossi Halme

Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Jacques Rogge on kritisoinut venäläisen seiväshyppääjä Jelena Isinbajevan seksuaalivähemmistöjen oikeuksien rajoittamista puoltanutta kannanottoa. Isinbajevan kritiikki kuultiin Moskovan MM-kisoissa, kun Ruotsin joukkueen Emma Green Tregaro maalasi kyntensä sateenkaaren väreihin protestina Venäjän ns. homopropagandalaille eli laille, joka vaatii seksuaalivähemmistöjen näkymättömyyttä ”alaikäisten suojelemiseksi”.

Yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa Rogge totesin Isinbajevan lausunnon ”olleen pettymys” ja että hänen ”ei olisi pitänyt sanoa niin”. Roggen harkinnassa on vielä se, voiko Isinbajeva jatkaa Youth Olympics –lähettiläänä.

KOK on vaikeassa tilanteessa. Venäjällä pidettäviin talviolympialaisiin on aikaa vain puolisen vuotta ja kisat ovat maalle valtava ponnistus. Toisaalta muista maista on kuultu erittäin raskasta ja yltyvää kritiikkiä ja jopa kisaboikottia on väläytelty.

Suomen Olympiakomiten kanta sekaisin

Suomen Olympiakomitean (OK) kanta on lähinnä sekava. Komiteaa vuoden verran johtanut Veikkauksen entinen johtaja Risto Nieminen ilmoitti ensin, että kisoihin osallistuva urheilija ei saa osoittaa kantaansa esim. maalaamalla kyntensä. Muutama tunti tämän jälkeen Nieminen perui puheitaan ja siirsi vastuun v. 2011 vahvistetuille KOK:n säännöille. (Lontoon 2012 olympiakisoissa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat urheilijat , urheilun ystävät ja media olivat vielä Vancouverin 2010 kisoja paremmin huomioittuja. –Toim. huom.)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tällä hetkellä on epäselvää ainakin Suomen OK:n kanta ja se, miten paljon perusoikeuksia voidaan rajoittaa sopimusvapauden alaisilla asioilla, kuten urheilijan edustussopimuksella.


Media hereillä

Suomen urheilumedia on herännyt vuosia jatkuneesta horroksestaan ja alkanut käymään sitä keskustelua, joka monessa maassa on jo käyty. Valtakunnallisista tiedotusvälineistä aktiivisia ovat olleet mm. YLE, MTV3, Ilta-Sanomat, Iltalehti sekä Urheilulehti, joista viimeksi mainittu on urheilun erikoislehtenä ottanut jo poikkeuksellisen terävän kannan mm. kirjoittamalla Moskovan kisojen aikaan: ”pitää tietää minkä arvomaailman ihmisille hurrataan, kun heille hurrataan”. Urheilulehti on muutenkin pitänyt asiaa vahvasti esillä ja urheiluun kuuluvana. Helsingin sanomien kolumnissa taas puhutaan jääkiekon omasta homolaista ja todetaan urheiluyhteisön arvomaailman olevan ”pahasti pielessä” (ks. linkki).

Urheilumaailman isoja reaktioita vielä odotetaan. Aistittavissa on ollut mm. tilanteen kääntämistä juuri Venäjän sisäiseksi asiaksi ja pois Suomen urheilun, urheilijoiden ja kannattajien tilanteesta. Toisaalta esimerkiksi jalkapallon Veikkausliiga julkaisi kuvan, jossa logon siluettimainen kannattaja kannattelee sateenkaaren väreissä olevaa kannattajahuivia. Jääkiekko puolestaan yrittää hivenen koomisesti toteuttaa linjaa ”jos siitä ei puhuta, sitä ei ole”. Tähän ovat sortuneet kokeneetkin suomalaiskiekkoilijat, kun heidän kantojaan on yritetty selvittää.

Virtahepo on kuitenkin nyt olohuoneessa, eikä se siitä poistu, vaikka teeskentelisi ettei sitä ole.

HS: Jääkiekon oma homolaki

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!