Amerikkalaislähtöisessä kampanjassa kehotetaan kansainvälistä sateenkaariyhteisöä liittymään boikotoimaan venäläistä vodkaa. Boikotti on vastalause Venäjällä kesäkuussa hyväksytylle "homopropagandalaille" ja muille toimille, joilla venäjällä eläviä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä ajetaan ahtaalle.
Kampanjan tukijoina ovat näkyvästi olleet It Gets Better -kampanjan takana oleva Dan Savage ja amerikkalainen Queer Nation -ryhmä.
Kampanjan viesti on, että ihmisiä kehotetaan olemaan ostamatta tai juomatta venäläistä vodkaa. Myös ravintoloitsijoita pyydetään lopettamaan venäläisen vodkan tarjoilemisen. Esimerkiksi chicagolainen Sidetracks ja lontoolaiset KuKlub ja G-A-Y ovat jo ilmoittaneet pudottaneensa Stolitšnaja vodkan (lempinimeltään "Stoli") ja Russian Standardin valikoimistaan ja tarjoilevansa vain ei-venäläistä vodkaa.
Kampanja on joidenkin tietojen mukaan levinnyt myös vähittäismyymälöihin USA:ssa.
Venäläiseen vodkaan kohdistuva boikotti voi vaikuttaa tuotteiden myyntilukuihin ja boikotin takana olevat tahot toivovat sen myötä viestin välittyvän elinkeinoelämän kautta myös valtaapitäville.
Boikotti alkoi jo kesäkuussa
Vodkaboikottia ruvettiin rakentamaan jo alkukesästä, jolloin Queer Nation -ryhmässä vaikuttava sateenkaarilipun luoja Gilbert Baker ja homoaktivisti Brendan Fay kaatoivat New Yorkissa Venäjän lähetystön edustalla kadulle Stolitšnajaa protestoidakseen venäläishomojen kohtelua.
Tuolloin mielenosoituksen järjestäjät esittivät kaikille amerikan homobaareille toiveen, etteivät tarjoilisi Stolia ennen kuin Venäjän hallitus tunnustaa LGBT-kansalaistensa ihmsioikeudet ja Venäjän homoille taataan oikeus kokoontua kaduille ja elää vapaasti ilman valtion häirintää.
Murmanskissa muutama päivä sitten tapahtunut hollantilaisten pidätys ja näiden syyttäminen homopropagandalain rikkomisesta edelsivät boikotin suurimittaista leviämistä sosiaalsiessa mediassa. Dan Savage ilmoitti blogissaan tukevansa kampanjaa, jonka jälkeen se lähti leviämään laajasti sosiaalisessa mediassa.
Boikotin tehoa myös epäillään
USA:ssa ja monessa muussakin länsimaassa vodka nähdään vahvasti venäläisenä asiana, ja siihen liittyvien toimien arvellaan herättävän laajemminkin huomiota Venäjällä. Kampanjalla pyritään vaikuttamaan paitsi taloudellisesti, myös etenkin symbolisesti.
Venäläiset homoaktivistit eivät kuitenkaan innostu vodkan boikotoimisesta.
Stolitšnaja (englanninkieliseltä kirjoitusasultaan "Stolichnaya") on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista venäläisistä vodkamerkeistä. Juoman valmistus aloitettiin vuonna 1901 ja kansainvälisesti se tuli tunnetuksi 1950-luvulla. Aikanaan Neuvostoliiton valtion omistama tuotemerkki on sittemmin yksityistetty, joten boikottia kritisoivien mukaan kohde ei olisi valtio vaan ykstyinen yritystoiminta. Nykyisinkin juomaa valmistetaan Venäjällä, mutta kansainvälisille markkinoille sitä valmistetaan ja pullotetaan Latviassa.
Näkyvästi "homopropagandalakia" vastustanut, tunnettu aktivisti Nikolai Alekseev on sitä mieltä, että boikotilla olisi vähäinen vaikutus lainsäädäntöön, vaikka kesäkuun alussa hän kiittikin tuesta vodkakampanjan alullepanijoita. Aleksejevin mukaan tuotteisiin tai yrityksiin kohdistuva boikotti on perusteltu vain, jos yritys toimii väärin. Nyt väärin toimiva taho on kuitenkin valtio, ei mikään venäläinen vodkaa tuottava yritys.
Boikotti saattaisi jopa aiheuttaa joidenkin näkemysten mukaan antipatioita niitä kohtaan, joiden puolesta boikotti on järjestetty.
- Ollakseni rehellinen, en näe syytä boikotoida venäläistä vodkaa. Se ei vaikuttaisi muihin kuin asianomaisiin yrityksiin hieman. Vaikutus häviäisi nopeasti, se ei kestä ikuisesti, Aleksejev sanoo Gay Stan Newsille.
- Mikä olisi boikotin tavoitteena? Tuottajien ajautuminen konkurssiin (mikä on epätodennäköistä) ei vaikuttaisi Venäjän politiikkaan, presidentti Putiniin sen paremmin kuin valtioduumaankaan, lisää Aleksejev.
Aleksejevin mielestä ainoa käyttökelpoinen keino auttaa Venäjän homoja, on kohdistaa toimia suoraan homofobisiin lainsäätäjiin. Aleksejevin mukaan tehokas keino olisi tällaisten lainsäätäjien pistäminen EU:n, USA:n, Iso-Britannian ja muiden maiden viisumikieltolistoille. Nämä henkilöt kärsisivät henkilökohtaisesti ja muut ajattelisivat kahdesti. Muulla ei hänen mukaansa ole vaikutusta.
Stolia markkinoivan SPI Groupin toimitusjohtaja Val Mendeleev on puolustanut tuotettaan avoimessa kirjeessä.
- Haluan korostaa, että Stoli vastustaa tiukasti tällaisia asenteita ja toimia. Itse asiassa, yhtiönä, joka kannattaa avoimuutta ja oikeudenmukaisuutta, olemme järkyttyneitä ja vihaisia, sanoo Mendeleev.
- Stolitšnaja vodka on aina ollut ja on vastakin LGBT-yhteisön kiihkeä tukija ja kannattaja, jatkaa Mendeleev.
Kirjeessä hän keroo yrityksen tukevan homoyhteisön kamppailua Venäjän hallinnon syrjiviä toimia vastaan.
Queer Nation -ryhmästä on kuitenkin vastattu toimitusjohtajalle, ettei markkinointi ole tukemista.
Twitterissä kampanjaan liittyvät #DumpStoli ja #DumpRussianVodka -hashtagit.
Nyt käynnistyneen vodka-boikotin lisäksi on myös esitetty vaatimuksia boikotoida Venäjällä Sotšissa järjestettäviä vuoden 2014 talviolympialaisia.
Presidentti Vladimir Putin hyväksyi kesäkuun lopussa lain, jolla kielletään "ei perinteisten perhesuhteiden propagandan", levittäminen alaikäsille. Laki käytännössä estää esimerkiksi homoseksuaalisuutta koskevan asiallisen tiedon levittämisen tiedotusvälineissä tai muuten julkisesti. Lain rikkomisesta voidaan langettaa 4 000 - 1 000 000 ruplan (100 - 30 000 euron) suuruinen sakko.
Queer Nation on New Yorkissa vuonna 1990 perustettu löyhä ryhmittymä. Se tunnetaan näkyvistä, tehokkaista ja onnistuneistakin kampanjoistaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien puolesta.
Towleroad: LGBT group calls for boycott of Russian Vodka in resoponse to country´s anti-gay regime
Gay Star News: Russian gay activists: There is ´no point´ boycotting vodka
Dan Savage: Why I´m Boycotting Russian Vodka