Unkarin perusoikeustilanne EU-parlamentin käsittelyssä tiistaina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Kuva on otettu Budapestissa 1980-luvulla ja sen vuoksi punaliput koristavat ketjusiltaa

Tiistaina klo 16 alkaa Europarlamentissa keskustelu Unkarin tilanteesta. Portugalilanen Rui Tavares on koonnut laajan raportin, ja nyt siitä puhutaan. Tavaresin komitean raportin mukaan Unkarin demokratia on vaarassa. Homojen ja lesbojen osalta avioliiton määritelmä (mies-nainen) ja syrjintäsuoja ovat olennaisia, mutta niitä ei näy raportissa. Perhekäsite mainitaan. Tavaresin raporttia vastaan hyökättiin rajusti unkarilaisten parlamentaarikkojen suunnasta. Raporttiin tuli satoja fideszläisten tekemiä muutosesityksiä.

Tavaresin komission raportti huomauttaa mm. siitä, että perustuslakia on muutettu nopeassa tahdissa jo monta kertaa, ja monet muut yhteiskunnalliset asiat on viety ns. valtalakeihin, eli sellaisiin lakeihin, joita voi muuttaa vain parlamentin 2/3 -enemmistöllä. Tällainen valtalaki koskee myös perheen määritelmää, veroja ja eläkkeitä. Yleensä eurooppalainen käytäntö on, että sellaiset asiat ovat normaaleina lakeina, ja ne voidaan muuttaa tilanteen ja yhteiskunnallisen ilmapiirin mukaan. Nyt muuttaminen on lähes mahdotonta.

Suurin osa Tavaresin ryhmän raportista koskettelee valtarakenteen kolmijaon murentamista. Perustuslakituomioistuimelta on otettu valtaa pois, ja koko oikeusjärjestelmä alkaa olla Fidesz-puolueen liekassa. Kun vasemmistolehdessä valiteltiin, että Korkeimman oikeuden presidentti on Fideszin käsikassara, käynnistettiin heti oikeudenkäynti solvauksesta ja lehti hävisi ja sai tuntuvat sakot. Muualla länsimaissa politiikassa ja julkisuudessa toimivia saa arvostella, mutta Unkarissa helposti nostetaan solvausoikeudenkäynti. Suut suppuun.

Vaalilaki on muutettu niin, että parlamentin koko pienenee (199 kansanedustajaa) ja vaalipiirit on sommiteltu niin, että Fideszin voitto tulevissa vaaleissa on todennäköinen. Medialaki tulee varmaan aiheuttamaan paljon puhetta. Oppositiomediaa kuihdutetaan esim. niin, että valtio ei juuri mainosta niissä, eikä myöskään valtiovallalle ystävälliset firmat.

Vähemmistöistä mietinnössä mainitaan vain etniset vähemmistöt.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Unkarin pääministeri Orbán saapuu istuntoon.

Viikko sitten Euroopan neuvosto ei asettanut Unkaria tarkkailuun. Apuun tulivat veljespuolueet eri maista, mm. kokoomus. Ne kuuluvat keskustaoikeistolaiseen EPP-ryhmään. Ilmeisesti myös Venäjä ja muut itäisimmän Euroopan maat olivat tukena. Unkarissa ja Venäjällä on tällä hetkellä samantyyppinen henki.

http://ranneliike.net/teema/en-ei-asettanut-unkaria-tarkkailuun-oikeistopuolueet-tukivat-omiaan?aid=9976


Mietintöluonnos on netissä suomenkielisenä. 31 sivua.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-508.211+02+DOC+PDF+V0//FI&language=FI


Nettilähtys parlamentin istunnosta löytyy klo 16 tältä sivulta (LIVE).Suomenkielinen tulkkaus (FI)
http://europarltv.europa.eu/fi/home.aspx

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!