Sushi

  • Teema
  • Ruoka ja juoma
  • Sami Mollgren

Japanilainen ruokakulttuuri on alkanut hissukseen rantautua myös meille. Japanilaisia ravintoloita on avattu useita ainakin pääkaupunkiin. Tunnetuin japanilaisista ruokalajeista on sushi. Sushin nimi on peräisin etikasta, sillä "su" tarkoittaa etikkaa ja "shi" kädentaitoa.

Sushiin kuuluu sushiriisi kakkusiksi puristettuna, merilevään rullattuna tai kulhoon laitettuna. Riisin valmistuksessa käytetään riisi- tai sushietikkaa antamaan hieman hapanta makua. Riisiin yhdistetään joko raakaa tai kypsennettyä täytettä; kalaa, äyriäisiä, kasviksia tai munaa. Kalasushia tehdessä pitää varmistaa, että kala on suolaisesta vedestä ja tuoretta.

Sushilajeista tunnetuimmat ovat Maki ja Nigiri.

Maki on nori-levään kääritty rulla - ja nori-levä puolestaan ohueksi arkiksi kuivattua merilevää. Makin valmistuksessa tarvitaan apuna sitä varten tehtyä bambumattoa, jonka avulla käärön tekeminen käy helpommin.
Nigiri on kämmenissä puritettuja riisikakkusia tai palloja. Pallojen päälle asetellaan täyte, esimerkiksi munakkaansuikale tai ohut kalansiivu.

Vihreä ja voimakas piparjuuren tyyppinen Wasabitahna yhdessä soijakastikkeen kanssa on perinteinen herkullinen lisäke, johon sushipala kastetaan varovasti. Etikkaliemessä säilötty ohueksi viipaloitu inkiväärin juuri Gari voi myös kuulua annokseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sushiriisi

350 g riisiä (Tsurumai- tai kokuhe rose -riisiä. Ei Uncle Ben's -riisiä. Suomalainen puuroriisi käy hyvin.)
noin 4 dl vettä

7 rkl riisi- tai sushietikkaa (Ei omena- tai viinietikkaa)
4 rkl sokeria
1 tl suolaa

Riisi kaadetaan lävikköön ja sitä huuhdellaan vedellä, kunnes vesi valuu kirkkaana läpi. Sitten riisi kaadetaan kattilaan ja lisätään päälle vettä niin, että sitä on 3 cm riisin yläpuolella. Riisin pinta litistetään. Anna riisin seistä kylmässä vedessä 15 minuuttia.

Aluksi levyä pidetään täydellä teholla, kunnes riisi kiehuu. Sen jälkeen levyä käännetään pienemmälle. Kun vesi on laskenut riisin pinnan alapuolelle, laitetaan kansi päälle, käännetään levy pienelle kymmeneksi minuutiksi ja virta käännetään sen jälkeen pois. Riisin annetaan kypsyä ja höyrystyä kannen alla vielä 10 minuuttia.

Riisiä ei saa sekoittaa keittämisen aikana, eikä kattilan kantta pidä turhaan availla, eikä etenkään höyrystymisvaiheen aikana.

Kiehumisen aikana voi valmistaa sushietikan. Se syntyy siten, että etikkaan lisätään hyppysellinen suola ja sen verran sokeria, että etikkaan tulee pieni makea vivahde. Seos pitää sekoittaa hyvin.

Kun riisi on valmista, se laitetaan isolle tasaiselle astialle. Tässä vaiheessa sushietikkaa sekoitetaan riisiin vähitellen. Sekoitettaessa olisi hyvä myös viilentää riisiä samalla esim. viuhkalla, jotta riisistä tulisi kiiltävää.

Nigiri

Tee riisistä käsissäsi pyörittelemällä (tai muotin avulla) tasaisen kokoisia kakkusia. Leikkaa tuoreesta merilohesta, tonnikalasta tai jostain muusta haluamastasi raaka-aineesta sen kokoinen pala, että riisikakkunen peittyy sen alle. Tarjoillaan soijakastikkeen ja wasabitahnan kanssa.

Maki

Nori-levä asetetaan bambumatolle (eli sunokolle) ja riisi levitetään tasaisesti levän päälle siten, että toiseen reunaan jää noin sentin levyinen riisitön alue. Keskelle riisiä tehdään vako, johon asetetaan haluttu täyte. Sen jälkeen nori rullataan. Jos sentin riisitön alue ei tartu kunnolla kiinni, voi sitä hieman kostuttaa vedellä. Lopuksi käärö leikataan kahdeksaan palaan. Tarjoillaan soijakastikkeen kanssa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!