Ranneliike.net -sivuston ensimmäistä versiota rakenneltiin silloin, kun eduskunta hyväksyi riipivän keskustelun jälkeen parisuhdelain vuonna 2001. Avautumisesta tuli syyskuussa 2018 kuluneeksi 17 vuotta.
Tähän mennessä tapahtunutta
Alkuun pinkin ja violetin värisen sivuston sisältönä oli uutinen parisuhdelain hyväksymisestä, artikkeli parisuhdelain puolesta käydystä mielenosoituksesta ja lakia vastustavista polvirukoilijoista, ironinen artikkeli muiden ihmisten suhtautumisesta homoihin, joukko tarinoita ja novelleja sekä 15 linkistä koostuva homoteemainen linkkilista. Oli myös lista Suomen hlbti-vähemmistöille palvelunsa suuntaavista baareista. Ensimmäisen syksyn aikana syntyi kaikenlaista muutakin enemmän tai vähemmän sateenkaarivähemmistöjä sivuavaa luettavaa.
Joulun jälkeen avattu vieraskirja rupesi nopeasti täyttymään tervehdyksistä ja vuoden 2002 alussa avattiin keskustelufoorumi. Asioita tehtiin vapaaehtoispohjalta, ajatuksella, että ranneliike.net on sivusto ensisijaisesti suomalaisille homomiehille ja -pojille sekä näiden ystäville. Se ei ole pornosaitti, eikä toisaalta mikään tieteellisten tutkimusten analysointipaikkakaan. Paremminkin ranneliike.net on kevyt sivusto homon arkipäivän piristeeksi - ja paikka, jossa voi keskustella mieltä askarruttavista asioista muiden kanssa. Myöhempinä aikoina avattiin käyttäjille mahdollisuus pitää blogia ja erilaisia muitakin toiminnallisuuksia.
Vuonna 2003 perustettiin yhdistys sivuston selkänojaksi. Se tunnetaan nykyisin nimellä Sateenkaariyhteisöt ry. Yhdistys on verkkosivujen julkaisemisen lisäksi järjestänyt myös kansainvälisen homofobian vastaisen päivän (17.5.) ympärillä kaikenlaista toimintaa, joista ehkä tärkeimpänä vuosittain nimitetyt homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläät.
Sivuston olemassaolon alkuperäinen tausta on ajatuksessa erään homojen irc-kanavan kotisivuista ja sen nimi kyseisen irc-kanavan sisäisessä vitsissä: termi *ranneliike* kanavan vitsinä oli sillä hetkellä kovasti pinnalla kuvaamassa stereotyyppistä homon ranteenheilautusta - yhdistettynä "nasaalilla homoäänellä" lausuttuun sanaan "vallan". Sivulla oli tarkoitus etenkin esittää irc-kanavan statistiikkoja, käyttäjien profiileja ja muuta irc-kanavan toimintaan liittyvää.
Vuosituhannen alussa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät vielä olleet valtamediassa arkea. Asiaan liittyvää tarkasteltiin vahvasti ulkopuolelta. Asiaa koskevat lehtijutut ja uutiset olivat suorastaan tapauksia. Miksi ei siis laajennettaisi tämän oman sivuston tarjontaa? Sivustolle voisi laittaa ainakin linkkejä, ehkä jopa tarinoita ja uutisia, ja muutakin enemmän tai vähemmän hyödyllistä asiaa homoille - homon omasta näkökulmasta.
Ja niin on pitkälti tapahtuikin.
Sivustoa on kehitetty ja sisältöä tehty vapaaehtoispohjalta. Palvelimen kuluja on maksettu mainosmyynnillä saaduilla tuloilla, ja esimerkiksi pride-tapahtumissa eri puolilla laajaa valtakuntaa on käyty jutuntekoreissuilla viime vuosina myönnetyn kulttuurilehtituen mahdollistamana. Yksittäisten henkilöiden aktiivisuuden ansiosta niin kotimaan kuin kansainvälistenkin hlbti-tapahtumien seuranta, seulonta ja niistä kertominen tuli merkittäväksi osaksi sivuston toimintaa.
Samalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat arkipäiväistyneet osaksi yhteiskunnan "normaalia". Luonnollisesti hlbti-vähemmistöt ovat myös tulleet koko ajan yhä enemmän osaksi tiedotusvälineiden valtavirtaa, ei kuitenkaan joistain kriittisistä kommenteista huolimatta "jalustalle" nostettuna. Sosiaalinen media mahdollistaa kaikenlaisen tiedon liikkumista laajemmin ja nopeammin kuin mikään aiemmin - niin hyvässä kuin pahassakin. Ne homobaritkin ovat kadottaneet entisen merkityksenä "kieroon katsotun kansanosan turvasatamana". Hyvä niin.
Avioliittolain uudistukseen liittyvän keskustelun yhteydessä minäkin sain paljon kritiikkiä siitä, että avioliittolain uudistusta vastustavien annettiin esittää näkemyksiään ranneliike.netin kommenttipalstoilla. Toisinaan jotkin kommentit saattoivat tuntuakin loukkaavilta. Oli kuitenkin täysin harkittua kuunnella, millaisia ajatusrakennelmia yhdenvertaisuuden edistämisen vastustajilla oli. Näiden "harjoitusvastustajien" kanssa oli mahdollista kiteyttää sinänsä selviä syitä edistää yhdenvertaisuutta.
Tänä päivänä myös translakiuudistus ja muunsukupuolisten oikeudenmukaisempi huomioiminen lainsäädännössä alkaa olla toteuttamista vaille valmista.
Mitä tulevaisuudessa?
Vapaaehtoispohjalta toimiva palvelu ei peittoa nopeudessa ja kattavuudessa sen paremmin Yleisradiota kuin kaupallistakaan mediaa. Jonkinlaisilla omakohtaista näkökulmaa edustavilla työkaluilla voi tärkeimpiä hlbti-aiheisia uutistapahtumia kuitenkin taustoittaa ranneliike.netissä ehkä valtamediaa rikkaammin, koska ei tarvitse huomioida vähemmistöjen ulkopuolista kansanosaa.
Hlbti-vähemmistöjä koskevan asiallisen tiedon jakaminen on tarpeellista, sillä myös hlbti-vähemmistöjen sisällä on tietämättömyyttä niin muiden "kirjainten" alle kuuluvista ryhmistä kuin "oman" kirjaimen altakin.
Elämän ja ajatusten monimuotoisuuskin helposti unohtuu - ja se, ettei aina ole yhtä oikeaa tapaa nähdä jotain asiaa.
Minusta on yhdenvertaisuuden edistämisen kannalta haitallista, jos pääsee muodostumaan hlbti-vähemmistöihin liittyvä vahva "oikein ajattelemisen" siilo tai jollain tavoin "velvoittava konsensus", jossa ehkä jollakin aatesuunnalla on merkittävä ylivalta. Samoin koko vähemmistöryhmää leimaavien "kellokaiden" olemassaolossa on riskinsä. Sitten kun tällainen jalustalle nostettu/noussut toimija/hahmo joutuu jostain syystä kyseenalaiseen valoon, niin koko vähemmistö voi saada siitä osansa. Siksi minä näen yhä tarpeellisempana ylläpitää mahdollisimman laajaa, avointa, kriittistä ja kyseenalaistavaakin keskustelua hlbti-"piirien" sisällä.
Ranneliike.net ei ole kenellekään leipätyö. Palvelun kehittäminen ja toiminta on yksinomaan sen varassa, paljonko tässä kiireisessä ajassa liikenee sille aikaa ja voimia.
Ranneliike.netissä on yhä tilaa esittää omia käsityksiään merkittäviltä tuntuvista asioista - etenkin hlbti-näkökulmasta. Samalla yritetään muistaa myös kevyempien aiheiden käsittely, sillä nekin ovat tärkeitä asioita.
Kirjoitus on 10.7.2021 siirretty henkilökohtaisesta blogista toimituksen blogiin.