Hotellien ja ravintoloiden siisteyteen kiinnitetään paljon huomiota ja se on yksi laadun osatekijä, mutta tämä asia ei päde useinkaan sairaaloiden ollessa kyseessä. Mitataanko sairaaloiden ja terveyskeskusten siisteyttä säännöllisesti ja millä lailla?
USA:ssa ja Englannissa tämä asia on herättänyt keskustelua. Bostonin yliopisto tutki leikkaussaleja ja tuli ilmi, että puolet niistä tarvikkeista ja alueista, jotka olisi pitänyt desinfioida laiminlyötiin. Sama asia sairaaloiden kohdalla: puolet niistä alueista, johon uusi potilas otettiin vastaan jätettiin likaisiksi.
Samanlaisia tuloksia tuli esiin, kun tutkittiin lääkäreiden suojatakkeja: 65% jätti pesemättä takkinsa viikon käytön jälkeen ja 16% oli pitänyt samaa takkia kuukauden. Lääkärin takki saastuu bakteereista, kun he ojentautuvat infektoituneen potilaan sängyn vieressä, kun he tekevät tutkimuksiaan ja bakteerit pysyvät elossa takissa päiväkausia saastuttaen yhä uudelleen lääkärin kädet ja näin ne siirtyvät toisiin potilaisiin.
Vaikka käsiä pestään, ne likaantuvat sekunneissa, kun kosketellaan pesemättömiä suojaverhoja, varastojen ovia ja tietokoneiden näppäimistöjä jne. Yhden sairaalan varastoista oli 26% saastunut vaarallisesta MRSA bakteerista ja 21 prosenttia toisesta vastaavanlaisesta.
Pesemättömät stetoskoopit, ekg-kaapelit ja verenpainemittarit kantavat eläviä tartunnanaiheuttajia. Englantilaisessa tutkimuksessa 1 kolmesta verenpainemittarin kuffi-osasta oli saastunut clostridium difficile bakteerista, mikä aiheuttaa ripulia. Bakteeri siirtyy paljaan käsivarren iholta sormenpäihin ja sieltä helposti suuhun.
Ongelmana on bakteerien näkymättömyys silmille. Vaikka pinta näyttäisi olevan siisti, se voi olla bakteerien peittämä. Mittaamista siis tarvitaan.
Englannissa on huomattu, että lisäämällä puolet enemmän aikaa siivoamiselle, MRSA:n leviäminen vähentyi 90 %, mikä toi selvää rahallista säästöä, kun infektoituneiden potilaiden määrä väheni.
Irlannissa ja Skotlannissa on alettu rankkamaan sairaaloita siisteyden mukaan v. 2005, mikä ilmoitetaan julkisesti värikoodeilla: punainen, kullanruskea ja vihreä. Vihreä on puhtaan koodiväri.
Tavallinen vedellä ja puhdistusaineella siivoaminen on usein jo riittävä estämään bakteerien leviämistä.
Kuka arvostaa halveksittua siivoojan ammattia tämän uutisen jälkeen, kun astuu sairaalan ovesta sisään?