Jan Hammarlund oli Helsingissä useita kertoja 1980-luvun alussa, mutta hän muistaa vapautuspäivät 1982. Hänellä oli useampia esiintymisiä: ainakin Espan lavalla ja Ylioppilasteatterin studiossa. Hän lauloi suomeksi laulunsa Ville, joka oli käännetty ja äänitetty suomeksi. Miten se meni, siitä ei ole mielikuvaa, mutta oli hyvä saada sillä tavoin kosketus suomalaiseen yleisöön. Vieläkin hän muistaa sanat suomeksi.
Hammarlundin aktiivisuus HLBTI-liikkeessä alkoi 1970-luvun loppupuolella, ja hän oli hyvin aktiivisesti mukana joitakin vuosia. 1977 tuli levy, jossa puhuttiin miesten välisestä rakkaudesta ja samana vuonna hän oli järjestämässä ensimmäistä mielenosoitusta Tukholmassa. Kaapista tulleita aktivisteja ei juuri ollut muita kuin hän ja Jonas. Se oli jännittävää, mutta raskasta ja yksinäistä aikaa, kun oli lähes yksin vastuussa.
Sitten tuli laulu: Jag vill leva i Europa. Siinä oli aluksi myös HLBT-teema, mutta hän kirjoitti sen uusiksi. Se ei ollut hänelle mikään ensimmäinen matka, koska hän oli paljon jo matkustellut Euroopassa junalla. Laulussa matka kerrotaan viihdyttävään tyyliin. Sitä laulua ei pidä ymmärtää Euroopan ylistyksenä. Päinvastoin Hammarlund itse äänesti EI valuuttaunionille. Nyt Ruotsille on ollut hyvä asia olla ulkopuolella.
Hammarlund tekee päätyökseen musiikkia. Se on pääasia. Hän on tehnyt jonkin verran myös radio-ohjelmia. Hän on mukana poliittisella sanomalla, mutta taiteen keinoin. Hän epäilee, ettei hän enää ole mikään erityinen esikuva nuoremmille HLBT-ihmisille. Hän työskentelee mm. "Pysäyttäkää natsismi" -järjestössä. Vaikka väestön pääosa suhtautuukin seksuaalivähemmistöihin suopeasti , on pieniä ryhmiä ja erityisesti natsit, jotka ovat valmiita jopa murhaamaan. Kolmisenkymmentä ihmistä on surmattu.
Hammarlund toimii myös sotaa vastaan, rauhan puolesta. Ruotsin puolustusvoimista on kehittynyt sotaa käyvä mahti. Ollaan osallisina kaukaisilla sotatantereilla.
Nyt hän on Helsingissä vain pari päivää. Perjantai-iltana hän lauloi Johanneksen kirkon sateenkaarimessussa. Hän on kiinnostunut filosofiasta ja olemassaolon kysymyksistä sekä uskonnon historiasta. Se näkyy hänen laulussaan Jerusalem, jossa on Karin Boyen (1900-1941) teksti. Boye oli suuri lesborunoilija.
Hammarlund muistuttaa myös lauantain elokuvaesityksestä "Flicka och hyacinter", johon hän toivoo yleisöä jo ennen klo 12, koska hänellä on paljon kerrottavaa filmin taustoista. Illalla hän laulaa Luckanissa iltatilaisuudessa, ja päivällä hän on mukana paneelikeskustelussa.
Ensi viikko menee koiran hoitamisessa. Oma äiti on sairaalassa, ja kotona on dalmatialainen. Hän aikoo myös kirjoittaa yhden teatterikappaleen kahden laulajan tilauksena
Loppuun hän sanoo vielä muutaman sanan vanhenemisesta..