Homodebatti on kiivasta - paraneeko vai huononeeko homojen tilanne?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 16

Presidentinvaalien tilanne on nostanut homovihan esiin. Netissä on runsaasti homovihamielistä kirjoittelua. Vaaliuurnajonossa, mm. Suonenjoella, on jouduttu kieltämään homovihamieliset kommentit. Vaalilain mukaan vaalityön tekeminen on kiellettyä äänestyspaikalla. Homovihamielisyys ja homokammo ovat ryöpsähtäneet esiin. Perussuomalaisten vaalivoiton jälkeen nettikirjoittelu maahanmuutosta kärjistyi ja sanottiin, että nyt on sosiaalisesti hyväksyttävämpää olla kirjoittelussaan rasistinen. Onko tästä lähtien sosiaalisesti hyväksyttävämpää olla myös homokielteinen?

Keskustelupalsta täynnä lokaa

Kotimaa24 kertoi kaksi päivää sitten, että Iltalehden keskustelupalsta on saanut todellisen törkysateen. Loanheitto on ennätyksellistä. Kymmenen vuotta keskustelupalstoja vetänyt Iltalehden päämoderaattori Tomi Takamaa ei muista uraltaan vastaavaa. Molemmista ehdokkaista kirjoitetaan, mutta "se millaista törkyä Haavistosta kirjoitetaan, on ihan omaa luokkaansa", Takamaa sanoo. Pääasiassa keskitytään Haaviston parisuhteeseen ja mukana on ollut väkivaltaan kehottavia kommentteja.

Takamaan mukaan tilanne saanut aikaan jopa väkivaltaan kehottavia kommentteja. Osa törkyä kirjoittavista piiloutuu Raamatun taakse, kun se heille parhaiten sopii. On paneuduttu seksitekniikoihin ja Sodomaan ja Gomorraan. Myös Haaviston taakse asettunut kulttuuriväki leimataan homoiksi ja lesboiksi.

Viestejä on tullut 15 000 päivässä, ja maahanmuuttoasiat ovat jääneet taka-alalle. 5%-6% viesteistä poistetaan sopimattomina jälkikäteen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkijat sanovat: "Keskustelua tarvitaan"

Hufvudstadsbladetissa tänään tutkijat sanovat, että samaa sukupuolta oleva pariskunta ei koskaan ole saanut näin suurta julkisuutta. Keskustelu on tervetullutta vaikka se olisikin kuumentunutta.


Gendertutkija Tuula Juvonen Tampereen yliopistosta sanoo, että vuosikymmenien vaietut mielipiteet tulevat nyt äkillisesti pintaan. Nyt mielipiteen ilmaisuihin ei tarvita välttämättä edes median apua. Busseissa, kahviloissa, uimahalleissa - kaikkialla puhutaan, voidaanko valita homo presidentti. On hyvä, että opitaan puhumaan, koska 1970- ja 80-luvuilla homoseksuaalisuudesta pääasiassa vaiettiin. Asiallistakin keskustelua saatettiin varoa laissa olevan kehotuskiellon vuoksi. Monen mielestä edelleenkin heteroseksuaalinen elämäntapa on ainoa vaihtoehto, vaikka tämä ajattelu sopiikin huonosti tasa-arvoajatteluun.

Kun Hbl julkaisee kuvia Pekka Haavistosta ja Antonio Floresista, lukijat ärtyvät niin., että soittavat toimitukseen ja laskettelevat kiukkunsa sille, joka sattuu vastaamaan puhelimeen. Eräskin ruova, "yksi monien puolesta", sanoi toimitukselle, että "ei ikinä haluta homoa presidentiksi.,se teidän pitäisi tajuta. Homopojat menkööt Ruotsiin". Tuula Juvosen mukaan tällainen kielii pelosta. Pelätään, että hetero-Suomi on pirstaleina.


Olli Stålström on Kuopion yliopistossa homouden sairausleimasta väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtori. Hän sanoo, että nyt tarvitaan kärsivällisyyttä. Hän vertaa tilannetta naisliikkeen syntyyn 1800-luvun lopulla. Silloin syntyi samanlaista raivoa. Ei kannata edes ryhtyä väittelyyn, vaan on oltava kärsivällisyyttä.

Asennemuutos on kuitenkin tapahtumassa, ja Haaviston ehdokkuus on tärkeä virstanpylväs. Stålström on seurannut keskustelua myös Kallion seurakuntaneuvoston jäsenenä, ja hän sanoo, että kirkko yleisesti ottaen ei enää aseta kapuloita hyväksymisen rattaisiin.


Tutkija Maria Buchert on väitellyt evankelisluterilaisen kirkon pappien asennoitumisesta seksuaalikysymyksiin. Väitöstyöstä käy ilmi, että papit noudattavat kirkon hyväksyvää linjaa. Edes samasukupuolisten parien siunaamisesta kieltäytyvät papit eivät vaadi homojen syrjimistä eivätkä heitä lokaa homojen päälle. Buchertin mukaan joissakin uskonnollisissa yhteisöissä tai herätysliikkeissä voi esiintyy homofobisia asenteita.


Åbo Akademin tutkija Jan Wickman sanoo, että tässä on sukupolvikysymys. Nuoret ikäluokat ovat yleisesti avoimempia, kuitenkin siten, että nuoret miehet ja teini-ikäiset pojat saattavat olla hyvin homofobisia. Ihmiset usein luulevat, että väestö on vähemmän hyväksyvää kuin mitä se tosiasiassa on.

(Lähteinä mm. Kotimaa24 ja Hbl)

16 kommenttia

Tässä oli huomattava määrä hyviä huomioita.
Blogisti Jussi Lähde haukkuu suorin sanoin toimittajat ja myös muut, jotka jaksavat jauhaa kahden presidenttiehdokkaan puolisoihin liittyvistä asioista, siis niistä, jotka tulivat jo käsitellyiksi presidenttivaalin ensimmäisellä kierroksella: Jussi Lähde MTV3:n verkkosivuston blogissaan:

- Minulla on viesti kaikille teille, jotka ovat rakentaneet hetkellisen vaali-identiteettinsä Jenni Haukion ja Antonio Floresin rienaamisen varaan. Menkää kotiin. Toivottavasti siellä ei ole kukaan odottamassa. Kenenkään ei pidä joutua olemaan kaltaisenne ihmisen puoliso.