Homodebatti on kiivasta - paraneeko vai huononeeko homojen tilanne? (juttukommentit)

Blogisti Jussi Lähde haukkuu suorin sanoin toimittajat ja myös muut, jotka jaksavat jauhaa kahden presidenttiehdokkaan puolisoihin liittyvistä asioista, siis niistä, jotka tulivat jo käsitellyiksi presidenttivaalin ensimmäisellä kierroksella: Jussi Lähde MTV3:n verkkosivuston blogissaan:

- Minulla on viesti kaikille teille, jotka ovat rakentaneet hetkellisen vaali-identiteettinsä Jenni Haukion ja Antonio Floresin rienaamisen varaan. Menkää kotiin. Toivottavasti siellä ei ole kukaan odottamassa. Kenenkään ei pidä joutua olemaan kaltaisenne ihmisen puoliso.
  • 3 / 16
  • turvasaattue
  • 28.1.2012 18:23
Suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluu se, että paha aktivoi. Paha ja viha pistää ihmisiin vipinää enemmän kuin myönteisten viestien lähettäminen. Netti on esimerkiksi jo lähtökohdittain vinoutunut siksi koska vihamieliset ovat aktiivisempia kuin myötämieliset. Silti äänestyskopissa jokainen on yksin ja tekee anonyymisti omantuntonsa mukaan. Haaviston ensimmäisen kierroksen kannatus on historiallinen fakta, johon voidaan viitata aina ja ikuisesti kävipä toisella kierroksella miten tahansa. - Kärsivällisyyttä tosiaan tarvitaan. On niitä, jotka pitivät kaiketi Haavistoa jonkinlaisena naurettavuutena ja he puhkuvat nyt vihaa kun Haavisto otettiin vakavasti eikä häntä lyödä seksuaalisella suuntautumisella päähän. Sittenkin vihaviestien lähettäjät jäävät pieneksi vähemmistöksi kansakunnan keskuudessa. Toki se on raivokkuudessaan pelottava vähemmistö, joka on nyt turhautunut ja järkyttynyt. Haavisto on Suomen Kennedy, jos viittaukseni tahdotaan ymmärtää oikein. Toteamukseen liittyy totta kai pelkoa.
Toivottavasti tuo rumaksi äitynyt keskustelu pistää ihmiset miettimään mitä toisesta ihmisestä on sopivaa sanoa ja mitä ei. Keskustelun räikeys voi aiheuttaa vastareaktion, mikä kasvattaisi Haaviston äänisaalista. Tällainen reaktiohan koettiin Suuren homokeskustelun aikana ja jälkeen, jolloin Päivi Räsäsen ärhäköihin mielipiteisiin reagoitiin, vaikkakin virheellisesti, eroamalla suurin joukoin luterilaisesta kirkosta. Räsänen kuitenkin edusti keskustelussa vain itseään ja omaa poliittista puoluettaan, eikä kirkkoa.
Haluan ainakin uskoa, että parin vuoden aikana käyty keskustelu parantaa meidän homojen tilannetta yhteiskunnallisesti.
Useimmat suomalaiset ovat nyt huomanneet, että kaikki tosiaan eivät ole tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia. Lisäksi tiettyjen tahojen asiattomat hyökkäykset meitä vastaan loukkaavat useimpien oikeustajua, ja toimivat toivottavasti meidän hyväksemme.

Haaviston tilaisuus iltapäivällä täytti koko Keskustorin. Aamulehden mukaan tilaisuus oli hurmoksellinen. No ei ollut. Kuten kuvasta näkyy, toppatakkikansa käyttäytyi hyvinkin hillitysti:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194717859624/artikkeli/haavisto+sai+tampereen+keskustorilla+aikaan+hurmioituneen+tunnelman.html
Arvelen pelon ja hädän, sekä toisaalta pettymyksen ensimmäisen kierroksen tulokseen olevan pontimena näille raivokkaille mielenilmaisuille. "Eihän tässä näin pitänyt käydä, että homo menee läpi toiselle kierrokselle kokeneiden poliitikkojen ohitse!" Haaviston kerrotaan jonkin lehtitiedon mukaan saaneen jopa tappouhkauksia.

Pelko oman maailman muuttumisesta tai jopa romahtamisesta ja uskovaisilla mystinen Jumalan rankaisun pelko, saa ihmiset purkamaan tuntojaan nyt Iltalehden ja muidenkin medioiden tarjoamiin kanaviin.

Kun parisuhdelakia oltiin toista kertaa käsittelemässä eduskunnassa, kansanedustajat kertoivat, kuinka heidän sähköpostiinsa suorastaan ropisi uhkauksia ja raamatunlauseita.

Pidän tarpeellisena, että noille tuntemuksille tarjotaan internetin kaltainen purkaustie. Se toimii aivan samoin kuin jääkiekko- ja potkupallo-ottelut nuorten, testosteronia tihkuvien uroiden aggression purkamisen kanavina. En kuitenkaan hyväksy henkilöön kohdistuvia minkäänlaisia uhkauksia.

Oma arveluni on, että tämän(kin) keskustelun ja tunnepurkailun kautta päästään siihen, että Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat osa arkipäivää. Haaviston pääsystä toiselle kierrokselle uutisoineen amerikkalaisen Advocate-lehden keskustelussa joku tanskalainen kirjoitti, että heidän maassaan homot menevät naimisiin, kuten muutkin, eikä se ole heille miltään osin mikään juttu.
  • 7 / 16
  • turvasaattue
  • 29.1.2012 14:50
Jos joku ajattelee, että Haaviston elämään ei liittyisi selkeää turvallisuusriskiä niin hän on tietenkin haihattelija. Miten riskiä hallitaan on sitten toinen juttu. En voi tietää mitä turvajärjestelyjä Haavistolla on tai mitä suunnitellaan siltä varalta, että hänestä tulisi presidentti.

Eikä kysymys ole pelkästä poikasten homofobiasta vaan viha kulkee läpileikkauksena koko sosiaalisen rakenteen siellä missä vihaa on. Sitten ovat aina ne passiiviset sivustaseuraajat, jotka eivät millään voisi pitää itseään homofoobikkoina, mutta jotka kuitenkin ruokkivat passiivisuudellaan homofobian olemassaoloa.

Paha on hyvin aktiivinen.

Presidentinvaalien lopputulos syntyy demokratian pelisääntöjen mukaisesti. Siksi tulos ei voi olla väärin. Lopputulosta täytyy kaikkien kunnioittaa, koska siinä toteutuu kansan enemmistön tahto.

Oikeastaan jo nyt pitäisi perustaa lopputuloksen puolustajien kansanliike. Sehän voitaisiin perustaa riippumatta kumpi herroista valitaan.

Joka ei jo tänään äänestystuloksen ollessa tietämätön sitoudu lopputulokseen ei ole aito demokratian puolustaja.

Sekä Haavisto että Niinistö voisivat näyttävästi esiintyä lopputulosliikkeen moottoreina.
Toistaiseksi vaalitilaisuudet ovat sujuneet häiriöittä, mikäli uutisiin on uskomista. Keskustorillakin olisi voinut ehkä jotain sattua, mikäli olisi ollut 30 asteen helle. Toivotaan nyt, ettei mikään todella ikävää satu.

Haavisto on saanut tappouhkauksia, ja Niinistön vaalityöntekijät joutuivat nujakkaan. Haavisto on ilmeisesti jättänyt uhkailut poliisin tutkittavaksi. Valveutuneet iltapäivälehtien toimittajat kertoivat, että Pahvi-Saulilta katkesi nujakassa jalka, joka paikattiin.

Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO lähettivät yhdessä sunnuntai-iltana tiedotteen, jossa ne tuomitsevat presidentinvaalien ympärillä vellovan loanheiton ja fyysisen väkivallan.
http://www.iltasanomat.fi/presidentinvaalit/kampanjavaki-huolestui-tappouhkauksia-ja-yksi-vakivallanteko/art-1288445459260.html

Kovasti on monella tuskaa ja ahdistusta ainakin siitä päätellen, mitä lukijakommenteissa huonolla suomella kirjoittavat. Toivottavasti pääsevät purkamaan pahimmat paineensa, ettei sitten tarvitse lähteä kaduille homoja eikä ketään muutakaan hakkaamaan. Kun suurimmat paineet on purettu, jää järjelle enemmän tilaa.
Viimeisen puolentoista vuoden ajan perussuomalaiset, jotka määrittelevät itsensä populisteiksi, ovat hyökänneet poikkeuksellisen kovaäänisesti homojen ja lesbojen ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta vastaan. Hyökkäykset ovat olleet joka kerta täysin asiattomia, ja kertovat mielestäni vaikealaatuisesta homofobiasta.

Homovihamielisiä populisteja tietenkin kuunnellaan, varsinkin jos heillä on tarpeeksi suuri kannatus kansan keskuudessa ja riittävä määrä kansanedustajia. Ruotsissahan tilanne on sellainen, että ruotsidemokraattien kanssa muut puolueet eivät halua osallistua edes tv-keskusteluihin.

Perussuomalaisilla on edelleen reilusti kannattajia. Tampereen yliopistolla järjestetyssä populismiseminaarissa eräs tutkija tiivisti käsityksensä siten, että ”populistisen puolueen roihu palaa usein niin rajusti, että paloaika jää väkisinkin lyhyemmäksi kuin tasaisesti kannatustaan keränneen puolueen pienellä liekillä palavan kynttilän” ja ”nopeasti kasvanut suosio on romahduksille riskialttiimpaa kuin tasainen kannatus”.

Toivon tietenkin perussuomalaisten kannatuksen romahtamista. Silloin heidän tietyt käsityksensä ja mielipiteensä, joihin on mielestäni sisältynyt hyvinkin paljon muukalais- ja homovihaa, eivät saisi enää niin paljon myötäilijöitä yhteiskunnassa kuin nyt, vaan niitä pidettäisiin vastustettavina ääri-ilmiöinä.
Keskustelu aiheesta varmaan jatkuu vielä vuosia.

Yle: Populismihepuli voi koitua kohtaloksi:

http://yle.fi/alueet/tampere/2012/01/populismihepuli_voi_koitua_kohtaloksi_3210975.html
Astetta tiukemman puheenvuoron pitää järjestöneuvos Heikki Santala Kauniaisista. Hän kirjoittaa Ilkka-lehdessä julki mielipiteensä otsikolla "Suomi on sortumassa varsinaiseksi homolandiaksi?".

Järjestöneuvos on pahoillaan siitä, että tällä kertaa Väyrysen pudotti presidentinvaalin toiselta kierrokselta Helsingin "homot". On käynyt niin, että "epänormaali on sokaissut; normaali ei pärjännyt" - ja mikä pahinta "homoudesta on tehty hyve". Santala muistuttaa vielä siitä, että "normaali naisen ja miehen välinen avioliitto ja perhe pitää yhteiskunnan pystyssä. Hämyiset nahkahousuklubilaiset ovat sen rapauttajia".

http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/suomi-on-sortumassa-varsinaiseksi-homolandiaksi-1.1137021

JK. Minä haluaisin olla homoneuvos!
Järjestöneuvos Santalaa Kauniaisista näköjään vaivaa lainsäädännön takaama tasa-arvo. Venäjä varmaan olisi Santalalle loistava vaihtoehto. Täältä löytyy pakkausapua heti kun hän päättää poistua itärajan taakse.

Santala vetosi itkunsa seassa pohjalaisiin. Nyt on kyllä niin, että pohjalaiset (ynnä savolaiset, karjalaiset jne.) eivät ole ihan sellaisia kuin Kauniaisten neuvokset kuvittelevat.
Haavisto sai Vaasan vaalipiirissä vain 8,3 % äänistä, mutta ei se todista, että se johtui homovastaisuudesta. Katsotaan nyt, kenen kannalle Väyrysen ja Biaudetin kannattajat kallistuvat.

Haavisto kampanjoi päivällä Vaasassa ja Kokkolassa. Matkalla hän poikkesi myös Oravaisissa.
Sekä Vaasassa että Kokkolassa kauppakeskukset olivat täynnä ja vastaanotto oli innostunut:

http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=186513

Svenska Yle on Åbo Akademin avustuksella kartoittanut suomenruotsalaisten suosikkeja. Haavisto saisi kyselyn perusteella 46 % ja Niinistö 34 % ruotsinkielisten äänistä. Jos tietämättömät 16 % lasketaan pois, Haavisto saisi noin 58 % ja Niinistö noin 41 % äänistä.
Myös Pohjanmaan ruotsinkieliset kallistuvat Haaviston kannalle prosentein 52-48.

http://www.ot.fi/Story/?linkID=186478

Den regionala fördelningen ska enligt Yle ändå tas med en nypa salt.
  • 12 / 16
  • Heikki Santala
  • 2.2.2012 12:00
hks:lle; vaikkei olisi nimimerkin suojaan piiloutuvalle vaivan arvoinen :

Olen sota-ajan kauhut läpikäynyt, läheiset ja muut kylän pojat isänmaan multiin saattanut. Ne haavat eivät umpeudu.

Muilutus-ehdotuksesi/uhkailusi osoittaa vajaan sivistystasosi. Homotutkijana varmaan pärjäät. Häpeäsit tollo !

Olen pesunkestävä pohjalainen. Äidin ja isän suvut kattavat koko pohjanmaan. Tunnen juureni. Kirjoittelen "omilleni".

En vihaa homoja. Päin vastoin tulee surku, mistä avioliiton onnesta ihanien suomalaisten naisten ja lasten kanssa he jäävät paitsi.

Elämä ja yhteiskunta jatkuu vain lasten kautta. Jokainen meistä on äidin ja isän aikaansaama. Yksikään ei ole tullut homosta. Tämä on luonnon laki. Sillä ei ole tekemistä tasa-arvokysymysten kanssa. Koiras ei voi lakia muuttamallakaan poikia.

Kirjoitin vain normaalista naisen ja miehen välisestä suhteen puolesta, suhteessa vallovaan homo-ilmiöön. En muusta.

Aiheetta enempään.

Heikki Santala
Kauniainen (s. Kauhava)
Heikki Santala, ymmärtääkseni nimimerkki hks viittasi Venäjä-huomiollaan siihen, että itärajan takana asenteet ovat samaa lajia, jonka Ilkassa julkaistussa kirjoituksessasi annoit itsestäsikin paistaa. Näin sanansa tulkitsin, tarkemmin asiaa kuitenkaan tietämättä. Muilutus-ajatus on minun silmissäni yksinomaan omaa keksintöäsi.

Mitä tulee naisiin ja lapsiin, niin tarkastelet asiaa vain oman henkilökohtaisen kokemusmaailmasi ja ymmärryksesi kautta. Sinä ehkä voit tuntea naisia kohtaan jotain sellaista, mitä me homot tunnemme toista miestä kohtaan. Ja lesbot toista naista kohtaan.

Minulle puolestani tulee surku siitä, että sinä kaltaistesi kanssa haluatte kieltää meiltä avioliiton onnen samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa - ja vain siksi, että se ei satu sinua ja kaltaisiasi miellyttämään.

Ja, Heikki Santala, vielä vanhoilla päivinäsi voin tarjota sinulle ihan uutta tietoa: Lapsia on tullut maailmaan homosta ja lesbosta - ja näin on tapahtuva jatkossakin, halusit tai et. Homous tai lesbisyys ei tee hedelmättömäksi, vaan homoseksuaalinen yksilö voi tuntea romanttista, eroottista ja seksuaalista vetovoimaa omaa sukupuolta edustavaa ihmistä kohtaan, siinä missä heteroseksuaalisen ihmisen tunteet kohdistuvat "vastakkaista" sukupuolta olevaan. Siinä on se ero, jonka vuoksi homoseksuaalisen ihmisen ei kannata lähteä yrittämään heteromallisen perheen rakentamista.

Kykenetköhän joskus ymmärtämään normaalia kahden naisen tai kahden miehen välistä suhdetta? Ymmärrätkö, että homoseksuaalisuus ei ole sama asia kuin "hämyiset nahkahousuklubilaiset"? Sinänsä en ole paheksumassa hämyisiä nahkahousuklubeja tai pitsinnypläysseurojakaan. Jos se on joidenkin mielestä virikkeellistä hommaa, niin siitä vaan.

Ei ole häpeä olla tietämätön, mutta entä jos ei halua oppiakaan?


Sami Mollgren (smo)
Helsinki
Suomen tasavallan lakien, asetusten ja määräysten mukaan kaikki ovat niin sanotusti samalla viivalla, olipa sitten homo, saamelainen tai suomenruotsalainen.

Kuten huomasimme, Santala on tehnyt tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta elämänsä suurimman ongelman. Hänen Ilkka-lehteen lähettämänsä vuodatus ja yllä oleva purkaus todistavat sen. Se että Santala hyökkää homoja ja lesboja vastaan, ei tässäkään tapauksessa kerro mitään homoista ja lesboista, ainoastaan Santalasta itsestään. Jokainen saa itse päätellä, mitä se kertoo Santalan ihmiskuvasta ja maailmasta.

Vanhempani ja monet sukulaiseni olivat sodankäyneitä, ja he kaikki kannattivat homojen oikeuksia ja tasa-arvoa. He ovat jo poissa, mutta ehtivät osallistua homojen oikeuksia ajavan järjestön tilaisuuksiin, sillä he sanoivat taistelleensa sellaisen Suomen puolesta, jossa kaikki ovat samanarvoisia ja jossa kaikkia tulee kunnioittaa.

Koska sukuni on lähtöisin pääasiassa Etelä-Pohjanmaalta, tunnen lukuisia siellä eläviä homoja, homopareja ja sateenkaariperheitä, myös Kauhavalta. En ole koskaan kuullut Pohjanmaalla, vaikka olen siellä usein viettänyt pitempiäkin aikoja, kenenkään esittävät yhtä typeriä käsityksiä kuin Santala. Kuten olen ennenkin sanonut, pohjalaiset, savolaiset, karjalaiset, lappilaiset jne. eivät todellakaan ole niin homovihamielisiä kuin Santala toivoisi. Normaalilla suomalaisella ei nimittäin ole mitään halua eikä tarvetta halveksia ja vihata homoja ja lesboja.

Mikäli ei hyväksy eduskunnan säätämiä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevia lakeja, asetuksia ja määräyksiä, ja jos ne niin kovasti ahdistavat, voi aina muuttaa sellaiseen maahan, jossa vainotaan homoja ja lesboja ja jossa ihmisarvolla ei ole merkitystä.

En yleensä vastaa fanaattisiin paineenpurkauksiin, joita Santalan vainoharhaiset käsitykset mielestäni edustavat. Ne paljastivat mielestäni kuitenkin niin sairaalloisen homo-ongelmaisuuden, että siihen piti puuttua.

Omalla nimelläni olen kirjoittanut 1960-luvulta lähtien.
Hannu Kaski
Asiantuntijat arvioivat vaalien ratkaisevinta kysymystä. Professori Lauri Karvonen pitää homoehdokkaan näkyvää esiintymistä presidentinvaaleissa joka tapauksessa päänavaajana poliittisessa keskustelussa ja kansalaiskeskustelussa.
Politiikan tutkija Pertti Timonen on sitä mieltä, että kun tämä keskustelu on käyty, niin seuraavissa vaaleissa asialla (=homoudella) ei ole enää merkitystä.

http://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/2012020515165738_pd.shtml