Netflix-dokumentin aiheena aktivisti Peter Tatchell

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
Peter Tatchell osoitti mieltään Robert Mugaben homovihamielistä toimintaa vastaan (kuva: Stephen Hird / Reuters / Lehtikuva)

Puolentoista tunnin mittainen Christopher Amosin käsikirjoittama ja ohjaama Netflixin tuore dokumentti Peter Tatchell: Vihattu ihmisoikeusaktivisti (alkup. Hating Peter Tatchell) kertoo tunnetusta hlbti-aktivistista.

- Dokumentissa seurataan homoaktivisti Peter Tatchellin elämää nuoruudesta kiivaiden keskustelujen ja poliittisen kuohunnan keskellä käytyihin oikeustaisteluihin.

Esillä on Tatchellin toiminta aktivistina mutta myös hänen henkilökohtainenkin elämä. Haastattelujen lisäksi dokumentti sisältää otteita televisiokeskusteluista, puheista ja tapahtumista.

The Guardian -julkaisussa kerrotaan dokumentin teon pitkästä prosessista. Amosilla oli ajatus dokumentin tekemisestä jo vuonna 2015, mutta esimerkiksi rahoitusvaikuksien vuoksi varsinaiseen työhön päästiin vasta 2020. Ennen korona-aikaa oli ehditty kuvaamaan Ian McKellenin, Stephen Fryn ja entisen Canterburyn arkkipiispan George Careyn osuudet. Keväällä 2020 Elton John ja David Furnish tulivat projektiin mukaan tuottajiksi, mikä auttoi saamaan dokumentin Netflixin tarjontaan.

Peter Tatchell

Australialaissyntyinen, Lontooseen 1970-luvun alussa asettunut nyt 69-vuotias Peter Tatchell ei ole arkaillut paljastaa tai pakottaa kaapista ulos - outata - sellaisia poliitikkoja ja yhteiskunnallisia vaikuttajia, jotka itse kuuluvat hlbti-vähemmistöihin, mutta toimivat samalla vähemmistöjen aseman parantamista vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tatchellin toimintatapoihin on myös kuulunut heittäytyminen tilanteisiin, joissa hänen oma turvallisuutensakin on ollut vaarassa. Esimerkkeinä ovat hlbti-vähemmistöihin kielteisesti suhtautuneen Zimbabwen johtajan Robert Mugaben vierailu Britanniaan, jolloin Tatchell päätyi turvamiesten pahoinpitelemäksi tai mielenosoitus Moskovan Punaisella torilla Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastaan, kun tämä ei reagoinut Tšetšenian homovainoihin. Tatchell on aktivisminsa vuoksi joutunut satoja kertoja erilaisten hyökkäysten kohteeksi ja erilaisia uhkauksia on tullut tuhansia. 

Peter Tatchell joutui pidätetyksi Moskovassa osoitettuaan mieltä (kuva: Maxim Zmeyev / AFP / Lehtikuva)

Tatchellin toimintatavat ovat usein herättäneet kritiikkiä myös hlbti-vähemmistöihin kuuluvien ja muiden aktivistien parissa. 

Jo ennen lontoolaistumistaan Tatchellilla oli aktivistitaustaa. Hän esimerkiksi pyrki saada kiinnitettyä huomiota Australian alkuperäisväestöön kuuluvien heikkoon asemaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!