Peter Tatchell – rohkea ihmisoikeusaktivisti

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Peter Tatchelliä on uhkailtu, ja sen takia hänen kotinsa etuovella Lontoossa on jatkuva videovalvonta. Polttopulloiskut ovat loppuneet. Hän on taistellut ihmisoikeuksien puolesta 40 vuotta. Nyt hän on 57-vuotias.

Peter Tatchell on tunnettu englantilainen ihmis- ja homo-oikeuksien puolustaja. Hän on syntynyt Australiassa, mutta hän muutti Englantiin 19-vuotiaana. Siihen aikaan hän vastusti Vietnamin sotaa.

Hänen aivovaurionsa tuli puheenaiheeksi, kun hän luopui vihreiden kansanedustajaehdokkuudesta. Lääkäri oli suositellut, ettei kannata hankkia lisää stressiä. Monet pahoinpitelyt ovat aiheuttaneet aviovaurion, joka näkyy mm. kirjoitusongelmina ja muistin pätkimisenä. Näkö toisessa silmässä on heikentynyt. Päänsärky on jatkuvaa.

Peter Tatchellin rohkeus tuli esiin vuonna 2001, kun Zimbabven presidentti Robert Mugabe vieraili Brysselissä. Tatchell järjesti oman mielenosoituksen ja vaati Mugaben pidättämistä mm. kidutuksen takia. Hän oli hotellin aulassa, kun Mugabe seurueineen tuli. Henkivartijat mukiloivat Tatchellin. Toisen kerran hän asettui autosaattueen eteen. Silloinkin vartijat kävivät kiinni ja hän menetti tajuntansa.

Toinen näyttävä esiintyminen oli Moskovan Pridessä 2007. Keskellä kuvaajia hänet iskettiin maahan. Häntä potkittiin ja häneltä hakattiin silmä mustaksi. Viimeksi hän on ollut pahassa tilanteessa, kun kampanjabussi ajoi ojaan kissaa väistäessä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Daily Mailin artikkelissa hän kertoo elelevänsä yksin. Elämässä on ollut viisi suurta rakkautta. Kaksi läheistä ystävää on kuollut matkana varrella, toinen oli onnettomuus, toinen HIV-kuolema Sitoutuminen on ollut vaikeaa, kun aktivistin työ on varsin kuluttavaa.


http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1238364/Hes-beaten-Mugabes-thugs-Russian-Nazis-Is-Peter-Tatchell-bravest-man-Britain.html

Tatchell on kuulunut englantilaiseen Outgage! –aktivistiryhmään. Se perustettiin vuonna 1990. Outrage! järjesti monenlaisia tempauksia alusta alkaen mm. poliisin homofobista toimintaa vastaan pisuaareissa ja suutelevien miesten katupidätyksiä vastaan. Viime vuosina on protestoitu mm. jamaikalaisia vihalaulajia ja homofobiaa vastaan.


Peter Tatchell on ollut ahkera kirjoittaja. Hänen kotisivujensa alkulehdellä on luettelo viime vuosien lehtiartikkeleista. Niitä on kymmenittäin.

http://www.petertatchell.net/openingpage.htm


Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!