Nuoret sosiaalisen median vaikuttajat vertaistukena

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Sosiaalisen median julkkiksilla saattaa olla miljoonia seuraajia ja Suomenkin kokoisessa maassa satoja tuhansia. Seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan tai sukupuolivähemmistöön kuulumisestaan kertovat julkkikset voivat olla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville tärkeä vertaistuki ja samastumiskohde. Toisiaan tunnetut sosiaalisen median vaikuttajat nostavat esiin myös erilaisia vähemmistöihin kuuluvien kohtaamia ongelmia ja yhteiskunnallisia epäkohtia.

Tanssijana, laulajana ja etenkin 30 miljoonan ihmisen seuraamana somepersoonana tunnettu 17-vuotias JoJo Siwa on kertonut kuuluvansa hlbti-vähemmistöön. TikTok-palvelussa hän oli julkaissut videon, jossa hän tanssi Lady Gagan Born This Way -kappaleen tahtiin. Myöhemmin hän julkaisi Twitterissä kuvan, jossa hänellä oli yllään serkultaan saamansa "paras homoserkku ikinä" -takstillä varustettu t-paita.

Virhe median upotuksessa.

Myöhemmin hän käsitteli aihetta Instagramissa, jossa hän kertoi, ettei halua määritellä suuntautuneisuuttaan tarkasti, vaan uskovansa sopivan ihmisen olevan sopiva seksuaalisesta sukupuolesta riippumatta.

Dance Moms -tosi-tv-sarjasta tunnetuksi tullut JoJo Siwa on saanut kannustavia kommentteja monilta muilta hlbti-vähemmistöjä edustavilta julkkiksilta ja vaikuttajilta.

Suosittua meikkaamiseen keskittyvää NikkieTutorials -videoblogia Youtubessa pitävä Nikkie de Jager puolestaan kertoi alkuvuodesta 2020 transsukupuolisuudestaan. Hän kertoi tuolloin avanneensa itse menneisyytensä jouduttuaan kiristyksen kohteeksi.

Alkuvuodesta 2015 esillä oli video, jossa pian parikymppiset kaksospojat soittivat isälleen ja tulivat tälle kaapista.

Suomalaisia hlbti-somevaikuttajia

Tunnettuihin suomalaisiin hlbti-vähemmistöjä edustaviin somevaikuttajiin kuuluu esimerkiksi Tuure Boelius, jolla on yli 100 000 seuraajaa Instagramissa. Boelius kertoi homoseksuaalisuudestaan YouTubessa julkaisemassaan videossa syksyllä 2016. Hän oli tuolloin 15-vuotias, ja jo silloin hänellä oli laaja seuraajakunta. Tuolloin videon pysymisessä esillä oli ongelmia, sillä sitä yritettiin ilmiantaa asiattomana ja palvelu poistikin sen joksikin aikaa.

Virhe median upotuksessa.

Boelius avautui hiljattain saamastaan kommentista, jossa kritisoitiin hänen antamaansa kuvaa homoseksuaalisuudesta. Kritisoijan mielestä Boeliuksen stereotyyppisen feminiininen tyyli vääristää kuvaa homoista. Boelius muistuttaa oman ydinviestinsä olevan se, että on sellainen kuin on ja muutkin voivat olla laisiaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kauneusasioita käsittelevää videoblogia ylläpitävä nykyään nimellä Henny Harjusola tunnettu somevaikuttaja puolestaan nosti keväällä 2017 esiin tapauksen, jossa HSL:n (Helsingin seudun liikenne) lipuntarkastajat eivät uskoneet matkakortin olevan Harjusolan oma. Matkakortti sisältää tiedon omistajansa juridisesta sukupuolesta. Asian noustua julkisuuteen HSL lupasi parantaa tapaansa palvella sukupuoleltaan moninaisten ihmisiä. Myöhemmin  Setan hallitus palkitsi rohkeana yksilönä ja kansalaisaktiivisuudellaan muutoksia edistäneen Harjusolan. 

Suomalaisiin hlbti-somevaikuttajiin kuuluvat myös kymmenien tuhansien seuraama Kaksi äitiä ja kaksoset -videoblogi ja sen pitäjät. Heidät palkittiin loppukesästä 2020 Youtube-gaalassa vuoden perhekanavana.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia on todettu näkyvän valtamediassa ja julkisuudessa melko vähän. Erityisesit sosiaalisessa mediassa nämä kuitenkin pääsevät esiin muiden lailla ja heidän esilläoloaan on usein kiitellään tietoisuuden lisäämisestä vähemmistöjen olemassaolosta ja vähemmistöihin kuulumisen "normalisoinnista".

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!