Usein "homoympyröitä" kutsutaan ulkonäkökeskeisiksi, varsinkin yhteyksissä, joihin liittyy seuranhaku: entisaikaan erityisesti yöelämään ja nykyään verkon seuranhakusovelluksiin. Enemmän tai vähemmän leikillisesti on heitetty ilmaan ajatus, että kolmekymppinen on markkinoilla parhaat päivänsä nähnyt ajat sitten.
Moni on törmännyt kertomuksiin, joissa treffit päättyvät toisen osapuolen tylyyn ilmoitukseen siitä, että ulkonäkö ei vastaa haluttua tasoa. Kanssaihmisten ulkoista olemusta saatetaan arvostella selän takana tai päin naamaakin suorasukaisesti. Toisinaan joku on saattanut yöelämässä saada ulkonäköäarvion tyystin tuntemattomalta henkilöltä täysin yllättämättä ja pyytämättä, ohimennen.
Tositarinaan pohjautuvan kaupunkilegendan mukaan eräällä helsinkiläisellä homobaarin terassilla istunut miesjoukko arvioi ohikulkijoiden ulkonäköä paperilehtiöön kirjoittamillaan numeroilla - kunnes eräs suivaantunut ohikulkija teki tiettäväksi, ettei sellainen ole lainkaan sopivaa.
BBC käsittelee ulkonäköaihepiiriä fraasin "olet liian ruma ollaksesi homo" kautta.
Siten oli erästä miestä luonnehdittu homobaarissa. Kommentti sai miehen kokemaan arvottomuutta, ja pian tämän jälkeen hän yritti riistää hengen itseltään. Miehellä oli myös taustallaan aineilla ryyditettyä kehon muokkausta kuntosalilla. Toinen jutussa esitelty mies puolestaan hakeutui kirurgille ulkonäköä muokatakseen, ja operaatio epäonnistui. BBC pyytää hlbti-vähemmistöihin kuuluvia kertomaan suhteestaan omaan kehoonsa. Aihetta on määrä käsitellä tulevana kesänä.
Ranneliike.netin keskustelufoorumilla on myös keskusteltu ulkonäköpaineista. Esillä oli esimerkiksi Gay Times -julkaisun vuonna 2015 teettämä kysely tyytyväisyydestä omaan kehoon ja käsityksestä täydellisestä kehosta. Sen mukaan homo- ja bimiehistä vain 16 prosenttia oli täysin tyytyväisiä kehoonsa. Moni ei halunnut esiintyä paidatta julkisesti tai harrastaa seksiä ilman t-paitaa. Nimenomaan vatsa nähtiin ongelmaksi. Tiukka "sixpack" taas oli miltei kaikkien unelma.
Hyväksynnän etsimistä itseä muokkaamalla
Jotkut saattavat turvautua kauneuskirurgiaan, esimerkiksi vatsan rasvanpoistoleikkaukseen. Tällaisessa on riskinsä ja muiden terveysvaikutusten ohella tuloksena voivat olla ikuiset arvet. Ne eivät ole kohentamassa kehonkuvaa.
Toiset taas saattavat pumpata itseään salilla ja mahdollisesti turvautua lihasmassaa kasvattaviin aineisiin nähdäkseen peilikuvansa sellaisena, että arvelevat olevansa muiden silmissä haluttavampi. Jo yksistään varomaton liian kova treenaaminen saattaa kuitenkin rikkoa kehoa. Lihasmassaa kasvattavat aineet taas ovat aina vakava riski terveydelle ja saattavat aiheuttaa riippuvuutta.
Tiedetään, että homomiehillä myös suhde ruokaan on keskimäärin heteromiehiä vääristyneempi: laihdutuskuurit ja epäterve ruokavalio “mallin mittoihin” hankkiutumisen tai niissä pysymisen nimissä ovat yleisempiä.
Taustalla on yleensä tarve saada hyväksyntää ja toivottua huomiota, myös seuran löytämisen kannalta. Moni liittää ulkonäkökysymykset myös onnistuneeseen parisuhteeseen. Se lisää epävarmuuden tunnetta.
Kautta historian baareissa varreltaan komeat ovat keränneet katseet ja menestyneet seuranhaussa. Viihdeteollisuudessa - myös homoille suunnatuissa lehdissä - jyräävät mallin mitat. Sellaisilla varustetut miehet ovat kansikuvahahmoina myyviä, ja samalla nämä kuvat luovat oletusta siitä, millä eväillä voi menestyä miesmarkkinoilla - ja millainen homon tulisi olla.
Sosiaalinen media ja deittisovellukset ovat lisänneet ulkonäkökeskeisyyttä entisestään: mitä lähempänä mallimaailmaa, sitä enemmän huomiota tykkäyksineen. Deittisovelluksien ilmoituksissa saatetaan suoraan ilmoittaa, että “ei läskeille” tai kertoa, että vain maskuliiniset ja lihaksikkaat kelpaavat. Kaikenlaiset muutkin ulkonäköön liittyvät kriteerit ovat yleisiä. Baareja ja nykyisin treffisovelluksia on saatettu luonnehtia esimerkiksi lihatiskeiksi, ehkä aiheestakin.
Kehonkuvan ongelmiin monia syitä
Seksuaalivähemmistöihin kohdistuneen ja vasta viime aikoina vähentyneen syrjinnän arvellaan olevan yhtenä tekijänä sille, että monien homomiesten omassa kehokuvassa on ongelmia ja itsetunto on heikko. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat usein joutuneet kasvamaan ympäristössä, jossa ei ole mahdollisuutta olla oma itsensä. Osa on saattanut joutua kiusaamisen kohteeksi. Seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan - osasta itseä - on voinut joutua kantamaan häpeän tunteita. Tämä häpeä ulkoistuu helposti ulkonäköön, ja sitä pyritään viemään mieleiseen suuntaan joskus hinnalla millä hyvänsä.
Vuodenvaihteessa kerrottiin uusiseelantilaistutkimuksesta, jonka mukaan homomies on keskimäärin heteromiestä tyytymättömämpi ulkonäköönsä. Homomiehet ovat ulkonäköönsä keskimäärin myös bimiehiä tyytymättömämpiä. Heteronaisilla tyytymättömyys ulkonäköönsä on heteromiehiä suurempaa, mutta lesboilla huomattavasti vähäisempää. Tutkimuksen katsotaan antavan viitteitä siihen suuntaan, että merkityksellistä ulkonäköpaineissa on, tavoitteleeko henkilö seksuaalista huomiota miehiltä. Tällä on arvioitu olevan biologista taustaa.
Myös tupakoinnin ja päihteiden käytön korostumisen seksuaalivähemmistöihin kuuluviin miesten keskuudessa on arveltu liittyvän syrjinnän ja ulkopuolisuuden kokemukseen sekä pyrkimykseen vahvistaa itseluottamusta. Tupakoinnilla ja päihteiden käytöllä tiedetään toisaalta olevan muiden haitallisten vaikutusten lisäksi myös vaikutuksia ulkonäköön, esimerkiksi ennenaikasen vanhenemisen muodossa. Tämä taas saattaa lisätä tyytymättömyyttä omaan kehoon ja viedä eräänlaiseen noidankehään.