Ulkonäköpaineet

Brittiläinen Gay Times on tehnyt tuoreinta numeroaan (toukokuu 2015) varten tutkimuksen homo- ja bimiesten ruumiskäsityksistä. Tutkimukseen haastateltiin 1000 miestä ja kysymykset koskivat sitä, mitä miehet pitivät täydellisenä ruumiina ja mitä he olivat valmiita tekemään sen eteen. Tässä joitain tuloksia:

- 16 % miehistä koki olevansa tyytyväisiä kehoonsa
- 20 % sanoi, ettei heillä ollut lainkaan rohkeutta esiintyä julkisesti paidatta
- 59 % ahdistui mainosten adonisten katselemisesta
- 56 % katsoi, että heidän vartalonmuotonsa estävät heitä käyttämästä kaikkia haluamiaan vaatteita
- 46 % oli sitä mieltä, että jos he saisivat muuttaa yhden asian vartalossaan, se olisi maha
- 20 % oli valmis maksamaan 5000 puntaa vartalonmuokkaamisesta
- 25 % oli kokeillut laihdutuspillereitä ja 10 % oli kokeillut ulostuslääkkeitä samassa tarkoituksessa
- 84 % piti six packiä seksikkäänä
- 33 % miehistä koki vartalonsa niin epämiellyttäväksi, että he pitävät T-paitaa päällään seksin aikana
  • 2 / 12
  • Kolmoisritti
  • 7.8.2015 22:57
Mutta sen kaiken menettää, kun vanhenee, koska sille ei kukaan mitään voi.

Tämä, että ahdistuu omasta kehostaan on minusta oire jostakin syvemmästä epävarmuudesta ja hyväksytyksi tulemisen tarpeesta, mikä tietenkin on luonnollista, koska elää marginaalissa, mikä usein tarkoittaa, että ei tule hyväksytyksi, teki sitten sitä tai tätä. Tämä perustavaalaatuinen asia, ettei tule hyväksytyksi tuottaa stressiä. Stressinhallinnan keinona tulee sitten tämä yhteen asiaan tuijottaminen: tietty kehon osa saa kantaa raskaan taakan. Usein siitä alkaa loputon polku.

Miten sitten, vaikka tulee näitä loputtomia alaryhmiä omine uusine vaatimuksineen? Muuttuiko mikään? Muoti muuttuu.

Minusta aina kannattaisi lähteä siitä, että perusasiat arkielämässä olisivat kunnossa. Jollakin tavalla. Asunto, vaikka juuri se alkaa olla ongelmallinen alue, koska muuttoliike vähentää mahdollisuuksia saada oma asunto eikä kaikilla ole varaa ostaa omaa. Sitten työ, millä elättää itsensä( eläke myös). Joitakin sosiaalisia suhteita, jos on.

Työelämä alkaa olla jo liian kuormittavaa. Sitten on tullut näitä vaihtoehtoliikkeitä: eletään ilman rahaa. Muutetaan paratiisisaarelle, matkustetaan maailman ympäri.

Sitten on tämä yksinäisten miesten osa. Monta kertaa heillä ei ole tukiryhmiä. On sellaista totaalista ystävättömyyttä, mikä paljastuu silloin, kun sairastuu vakavasti. Tämä yksinäisten miesten vaikea osa. Se on unohdettu. Moni yksinäinen mies kuuluu seksuaaliseen vähemmistöön.
Yksinäisyys ja avun tarve on paha yhdistelmä. Yksinäisyys voi olla sinällään ihan toimivaa, kun vielä voi olla mukana omana itsenään tyydyttävästi.
Kaikkeen täytyy sopeutua, semitäydellisyyteenkin.
Ulkonäköpaineet ovat rasitteina niin hetero- kuin homomiehille. Mediassa luotu kuva ihannevartalosta on monasti jopa fotosopattu, eli ei tosi. Silti me uskomme noihin kuviin ja harmittelemme, että oma todellisuutemme on kaukana niistä. Ulkonäköpaineet ovat kallon sisäisiä. Pitäisi muuttaa omaa ajattelua realistisemmaksi, jossa normaali vartalo on jotakin muuta kuin nuo kiiltokuvat. Tärkeintä olisi, että voi hyvin omassa kropassaan, muista piittaamatta.

Kolmoisritti mainitsi yksinäiset miehet. Olen kuullut useampaan kertaan sosiaalityöntekijöiltä, että onnettomimmassa asemassa tässä yhteiskunnassa ovat yksinäiset miehet. He, jotka ovat ilman hyvää ystävää tai sosiaalista vertaisryhmää. He jäävät myös vähemmälle yhteiskunnan taloudellisista tuista. Tietoisuus miehen yksinäisyydestä iski erään kerran, kun lupasin odottaa puolen päivän paikkeilla tuttavaani eräässä ravintolassa, joka osoittautui synkän oloiseksi kaljakapakaksi. Yksittäisiä miehiä istuskeli eri puolilla salia, ottamatta minkäänlaista kontaktia muihin, kuin baarimikkoon. Kestin hetken seurata tilannetta. Tunsin heidän yksinäisyytensä niin musertavana ja toivottomana, että minun oli pakko mennä ulos odottelemaan tuttavaani.

Miesten pahoinvointi näkyy tilastoissa. RISEn tilastoissa Suomen vankiloissa vuonna 2014 oli päivittäinen vankimäärä keskimäärin 3 097. Heistä 239 oli naisvankeja, eli 7,7 prosenttia.
Tiedot rikosseuraamuslaitoksen tilastollisesta vuosikirjasta
http://www.rikosseuraamus.fi/material/attachments/rise/julkaisut-tilastollinenvuosikirja/2L62dq7TN/Rikosseuraamuslaitoksen_tilastollinen_vuosikirja_2014_net.pdf

Alkoholitauteihin ja alkoholimyrkytyksiin kuolleita oli vuonna 2013 runsaat 1 900 henkeä. Alkoholiin kuolleista kolme neljästä oli miehiä.
http://www.findikaattori.fi/fi/65

Itsemurhiksi tunnistettuja kuolemia oli vuonna 887 henkilöä. Itsemurhakuolleisuus 100 000 asukasta kohden on miehillä 24,9 ja naisilla 8,0.
Oma käsitykseni on, että todellinen itsemurhien lukumäärä on noita lukuja korkeampi. Osa määritellään onnettomuudeksi.

Itsemurhat ovat keskeinen kuolemansyy nuorilla. 15–24-vuotiaana kuolleista itsemurhan tehneitä oli yli kolmannes. Itsemurhien osuus nuorten kuolemansyistä on suuri, koska nuorten muu kuolleisuus on vähäistä. Kaikista itsemurhan tehneistä oli alle 25-vuotiaita joka kymmenes.
http://www.findikaattori.fi/fi/10

Yksinäiset homomiehet ovat minun käsitykseni mukaan vielä isommassa syrjäytymisvaarassa kuin vastaavan ikäluokan, koulutusryhmän yms. yksinäiset heteromiehet. Homomiehillä on seksuaaliseen identiteettiinsä kohdistettuja kielteisiä leimamerkkejä ja sen seurauksena myös sisäistettyä itsesyrjintää (homfobiaa).
  • 5 / 12
  • Kolmoisritti
  • 9.8.2015 23:34
Varsinkin täässä Ruotsissa näkee, mihin suuntaan ollaan menossa. Kun täällä sanoo vähänkin siihen suuntaan, että mies ei voi hyvin, niin sitä ei kukaan halua kuulla, varsinkaan naiset, jotka ajavat tätä feminististä ideologiaa. He yrittävät estää kaiken miesten yhteistoiminnan, vaikka naisilla on koko ajan omia vain naisille tarkoitettuja ryhmiä. Täällä näkyy miten epädemokraattisia nämä ruotsalaiset naiset ovat, kun he pääsevät valtaan. He eivät piittää pätkääkään hlbtqi väestä, koska valtaosa on hyvin heteronormista. He ajattelvat vain itseään.
Olikos tuossa tutkimuksessa eroteltu homomiesten ja biseksuaalien tuloksia?

Nehän ovat varmasti erilaisia, johtuen etenkin siitä että
- biseksuaaleilla kiinnostukset ovat enemmän painottuneet pinnallisuuteen, heille tyypiliisemmän irtoseksi-harrastuksensa takia
- biseksuaaleilla on yleisesti paljon ongelmia ikänsä kanssa, sillä hehän tyypiilisimmin hakevat vain itseäänn paljon nuorempia, lapsensa tai jopa lapsenlapsensa ikäisiä. biseksuaalilla vaikkapa 49 vuotiaalla, joka hakee vain alle 25-vuotiaita, on ilmeisen paha ongelma ikänsä kanssa ja hän pitää jo lähtökohtaisesti 49-vuotiasta mielestään täysin vasenmielisenä, epäkiinnostavana ja epäseksikkäänä

Sitten toisaalta kaikki ovat huomanneet sen, että valtasoa seuran tai kumppanin hakijoista, pitkään hakeneista, ei ole vatsakkaita, eikä ylipainoisia, eikä rumia, vaan niitä julkisuudessa esitettyjä "ihanne"-oloisia, mutta juuri heillä tuntuu olevan suurimmat vaikeudet "markkinoilla".
Suomessakinhan tuo ikävä pitkä, luonnottoman moraalin abrahamisen uskomuksen vaikutus näkyy ikävän paljon siinä, että kun miehetkin kaipaavat läöheisyyttä, koskettamista, eikä ain niin "vain seksiä", niin yksinäisiä ihmisiä on, eivätkä he luonnottoman moraalin raskaan perinnetaakan vuoksi kykene kohtaamaan muuta, kuin pullonsuut.

Suomessakin kannattaisi otta mallia siitä, miten helposti ja mukavasti miehet ja lapset voivat nauttia yhdessä, yhteisistäkin harrastuksista

https://www.youtube.com/watch?v=m4lhMn1mTVs
Huomattu on tosiaan, miten kaikkialla naisista valittavat lähinnä heteroseksuaalisesti suuntautuneet tai biseksuaalisesti suuntautuneet.

Homomiehillehän naiset eivät ole mitenkään ongelma, kun ei ole mitään tarvetta olla heille mieliksi, eikä homomiehiä haittaa yhtään että naiset tekevät keskenänsä mitä lystäävät. Naisia on toki myös sorrettu niin pitkään patriarkaalisesti että kyllä naisille suo ihan kernaasti hyvitystäkin siitä.
Hieman kyllästyttää Human nämä sinun bi- ja transfobiset kirjoituksesi. Älytöntä huudella tälläisiä yleistyksiä. Haluaisitko kenties jakaa mahdollisen menneisyyden traumasi jonka vuoksi olet noin täynnä vihaa?
Niin, jos tuota omaa somen uutisvirtaa katselee, kovin vähissä vaatteissa nuo "Daily Beard" ja "Furball of the Day" uutiset ovat. Kehollisuus/ avoin seksuaalisuus ja sen ilmentymät on näkyvä osa homokulttuuria, ja tämä tietysti luo ulkonäköpaineita. Hyväksyntä liittyy useimmiten seksuaaliseen viehätykseen ja tiettyihin hyvin rajattuihin ulkonäkökriteereihin. Oman lisänsä luo tietynlainen käyttäytyminen, eleet, heteronormatiivisuus ja jopa ääni ja tapa puhua. Alakulttuurit, jotka ovat julistautuneet vapaaksi näistä maneereista eivät ole mikään poikkeus, vaan vahvistavat maskuliinisuutta normina.

Toisaalta ulkonäköpaineet eivät koske vain homomiehiä, vaan ihan tasapuolisesti kaikkia.
Saa sitä halvemmallakin kroppaansa muokattuu. Ei se 5000 maksa. ;D