Tutkimus: seksuaalinen suuntautuneisuus vaikuttaa ulkonäköpaineisiin

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren

Seksuaalivähemmistöön kuuluva mies on keskimäärin heteromiestä tyytymättömämpi ulkonäköönsä. Lesboksi itsensä määrittelevä on keskimäärin tyytyväisempi ulkonäköönsä kuin homomies. Heteronainen on ulkonäköönsä keskimäärin tyytymättömin.

Asia käy ilmi Journal of Sex Research -julkaisussa julkaistusta uusiseelantilaistutkimuksesta, jossa 17 005 arvioi kantaansa väitteeseen: "olen tyytyväinen kehoni ulkonäköön, kokoon ja muotoon" seitsenportaisella asteikolla.

Tutkimusta esitellään myös Psychology Today -julkaisuussa.

Vastaajat jaettiin sukupuolen mukaan jaettujen ryhmien lisäksi näiden ilmoittaman seksuaalisen suuntautuneisuuden mukaisiin ryhmiin: heteroseksuaaleihin, moniseksuaaleihin (biseksuaalit ja panseksuaalit) sekä homomiehiin ja lesboihin.

Jo aiemmin on havaittu, että miehet ovat keskimäärin tyytyväisempiä ulkonäköönsä kuin naiset. Nyt tehty tutkimus antaa viitteitä siitä, että merkityksellistä ulkonäköpaineissa on, tavoitteleeko henkilö seksuaalista huomiota miehiltä. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Odotetusti heteromiehet olivat selvästi kehoonsa tyytyväisempiä kuin heteronaiset. Heteroseksuaaliset miehet olivat myös homomiehiä ja biseksuaalisia miehiä tyytyväisempiä. Myös lesboiksi itsensä määrittelevät naiset olivat homomiehiä selvästi tyytyväisempiä kehoonsa - ja hivenen yllättävsti naisten (lesboja lukuunottamatta) naisten tyytyväisyys kehostaan ei poikennut merkittävästi homomiesten tyytyväisyydestä kehoonsa.

Tulokset olivat samansuuntaisia henkilöiden muista taustatekijöistä riippumatta, kuten ikä, asuinympäristö, maailmankatsomus, etnisyys, suhde- ja perhestatus, koulutustaso sekä painoindeksi (BMI).

Perinteiset ulkonäköihanteet on aiemmin yhdistetty esimerkiksi evoluutioon ja sukupuolittuneeseen parinvalintaan. Joidenkin huomioiden mukaan on odotettua, että ulkonäköihanteilla voi olla yhteyksiä myös synnynnäiseen seksuaaliseen suuntautuneisuuteen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!