Musta vihko kertoo, onko oikein vai väärin

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • jnsto
  • 10
Saatesanoissa todetaan journalismiin kuuluvan joukko valintoja linjan, näkökulmien ja kuvituksen suhteen. Niihin Seta toivoo voivansa vaikuttaa oppaallaan.

Seta on julkaissut uuden laitoksen oppaastaan toimittajille ”Näin kirjoitat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä”. Tiedottaja Eliisa Alatalo esitteli mustaa vihkoa Pride Talon ohjelmistoon kuuluneen mediakeskustelun yhteydessä 29.6.16.

Teos tarjoaa tarkkoja käsitteiden määrittelyjä ja ohjeita ilmaisujen käytöstä. Auktoriteettiotteesta huolimatta Seta toteaa, että jäsenjärjestöillä voi olla eri linjauksia. Vihkosta on ilmeisesti eniten apua tilanteissa, joissa toimittaja pyrkii kirjoittamaan korrektisti eikä halua tahattomastikaan aiheuttaa sekaannuksia.

Satunnaisesti eteensä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöaiheen saavalle toimittajalle kirjoittaminen voi olla haastavaa. Vaikka osoittelevia ja nyttemmin alatyylisiksi yleisesti miellettyjä ilmaisuja osaisikin karttaa, voi erehtyä ihan hyvässä uskossa.

Tekstinlaatijoiden työn tahti on moninkertaistunut, määräaikoja on pitkin päivää tai periaatteessa aina. Perehtymismahdollisuuksia ei aina ole. Ja johonkin aiheeseen toimituksessa perehtynyt ei juuri osu vuoroon.

Kiistattomien asiavirheiden määrä lehdissä on lisääntynyt viime vuosina. Valtamedian pienten ja suurten virheiden taustalla lienee peruskirjoittajien tietotaso jostain aiheesta ja yhtä lailla kontrollista säästäminen. Verkkouutisista virheitä korjataan, mutta usein väärä tieto pääsee painettuihin lehtiin saakka.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kun muustakin on pitänyt tinkiä, toimitusten johto ei välttämättä jaksa panostaa tasa-arvoalan määrittelyjen ja rajankäyntien tuntemukseen tai katsoa perään asiahallintaa toimituksessa. Tietenkin on myös tilanteita, joissa päällikkötaso ei asiasta välitä tai päinvastoin sallii pienten neulanpistojen esiintymisen palstoilla. (Ilmaisu neulanpistoista on ajalta, kun neuvostovastaisuutta alettiin kitkeä lehdistä 50-luvun lopulla.)

Setan kannalta aiihepiiriä harrastaneet tietenkin ovat voitettu kanta, paitsi jos toimittaja on liikkeellä nuivin aikein.

Lukuun Meitä on moneksi on koottu myös esimerkkejä virheistä. Siellä on mm Kalevan päätoimittajan aikanaan julkisuutta saanut kommentti tietovuotaja Bradley Manningista.

Seta nostaa ruutukuvan kanssa esille myös MTV:n uutisten koostesivun Homoliitot. Sinne MTV kokoaa verkkosivuillaan tasa-arvoista avioliittolakia koskevat uutisaiheet. Seta huomauttaa homoliittojen olevan suppea käsite eikä sen alle tulisi laskea kaikkia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Koostesivun otsikointi ei Maikkarissa kuitenkaan näytä olleen epähuomiossa syntynyt ja pikaisesti korjattu erehdys, vaan kyseinen sivu oli 30.6.16 aamulla yhä käytössä. Ainakin sen yhteydessä pyöri myös aamun tuoreiden uutisten banneri. Setan toive ei joko ole tavoittanut tai sitten siitä ei ole välitetty.

Poliittinen korrektius julkisessa sanassa ja etenkin sosiaalisessa mediassa on Suomessa viime vuosina väljentynyt. Setan opas palvelee etenkin niitä, jotka haluavat olla poliittisesti korrekteja. Muillekin se tarjoaa määritelmiä.

Sivulla 12 julkaistaan luettelo vanhahtavista tai vääristä sanonnoista ja niiden suositelluista vastineista.

Seta määrittelee paikkaansa ja vahvuusalueitaan. Vihkossa kerrotaan järjestön nimenmuutoshistoriasta. Aiemmin nimi oli Seksuaalinen tasavertaisuus SETA ry. Lukijalle kerrotaan, miksi nimeä muutettiin.

Samalla todetaan, että jäsenjärjestöjen nimessä voi yhä olla ilmaisu seksuaalinen tasavertaisuus ja että jäsenjärjestöillä voi olla eri painotuksia linjauksissa. Sivulle 13 on tehty nosto sitaatista, jossa ”Jäsenjärjestön aktiivi” toteaa, että puheenjohtaja ei aina ole hlbtiq-asiantuntija, vaan kommentoi aihetta omista kokemuksistaan. Maakuntamedian toimittajalle tässä ehkä viestitetään kysymään vielä Helsingistäkin.

Musta vihko taustoittaa, määrittää ja kotimaistaa. ”Ihmisiä, jotka ovat polyamorisesssa suhteessa keskenään, voi kutsua vaikkapa moniskunnaksi”. Jos he muodostavat perheen ja yksi tai useampi kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, voi tällaista perhettä kutsua myös sateenkaariperheeksi, jos he niin itse määrittelevät.”

Mutta nahkassa tulee sitten ilmeisesti raja vastaan. ”Seksuaalinen moninaisuus taas tarkoittaa laajempaa kokonaisuutta, joka voi pitää sisällään seksin harrastamiseen liittyvät asiat tai fetisismit, eli vaikkapa sen, että ihminen kiinnostuu nahka-asuista. Tämä jälkimmäinen ulottuvuus ei kuulu Setan asiantuntemuksen piiriin.”

Tässä oli käsillä aivan painettu vihkonen (20s), mutta Setan opas on saatavilla sähköisesti ja siten päätynee toimitusten referenssiaineistoon, helposti saatavaksi.

Oppaan esipuheen on allekirjoittanut Setan tiedottaja Eliisa Alatalo.

10 kommenttia

"Mutta nahkassa tulee sitten ilmeisesti raja vastaan."

Käsittääkseni järjestönä MSC-Finland on tehnyt selkeän eron Setaan?
Itse luin tuon "rajausvirkkeen" niin, että Seta ei katso olevansa asiantuntija missään fetissiasioissa, vaan jättää ne suosiolla muiden huomaan. Ei minusta lainkaan huono idea.