Sauli Niinistö PAM-lehdessä: Kun pilli soi, keskitytään otteluun

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

Uusimmassa PAM-lehdessä haastatellaan tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä. Toimitus esitti hänelle väitteitä muun muassa urheilun ja ihmisoikeuksien yhteydestä ja Niinistö vastasi. Niinistöllä on urheilutaustaa. Hän on liikuntatieteiden kunniatohtori ja Palloliiton entinen puheenjohtaja.

Ensimmäisessä väitteessä sanotaan, että urheilu edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Niinistö vastaa: "Mikään ei ole yksioikoista. Urheilun nimissä voidaan myös pönkittää autoritaarisia hallintoja. Kansainvälisten kisojen järjestäjämaan olot pääsevät kuitenkin median huomion keskipisteeseen. Etelä-Korea järjesti olympialaiset vuonna 1988, ja kisojen myöntäminen osaltaan siivitti tietä demokratisoitumiselle. Omassakin elämässä olen huomannut, että urheilun kautta saa vieraisiin hetkessä kontaktin. Eikö se ole niin, että jalkapallo on universaali kieli? Kerran katsoin joltain taivaskanavalta jalkapallo-ottelua, jossa pelasi iranilainen naisjoukkue. Silloin, joitakin vuosia sitten, Iranilla ei ollut juuri mitään kansainvälisiä yhteyksiä......"

Toinen väite: Venäjän ihmisoikeuspolitiikka on täynnä epäkohtia. Suomi on väärässä joukossa, jos sen presidentti matkustaa seuraamaan Sotšin olympialaisia.

Niinistö vastaa: "Minä keskustelen ongelmista aina suoraan, en osoittamalla mieltäni. Olympiakisoihin osallistuminen on urheilijan uran kohokohta, vuosien työn tulos. Mielestäni on syytä olla mukana kannustamassa heidän suorituksiaan. Viimeksi muuten Suomen tasavallan presidentti on ollut menemättä olympiakisoihin vuonna 1996."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kolmannessa väitteessä vaaditaan politiikka pois urheilukentiltä. Stadionien rakentajien, kisapalvelujen tai kisatuotteita hikipajoissa tekevien työntekijöiden ongelmia ratkottakoon muualla.

Niinistö vastaa: "En usko, että kukaan allekirjoittaa tätä väitettä sellaisenaan. Tietysti kisojen järjestämiseen liittyvistä ongelmista on keskusteltava ja median on niistä raportoiva. Mutta kun pilli soi vaikkapa jääkiekkofinaalin alussa, silloin keskitytään otteluun ja raportoidaan sen tuloksista. Eivät nämä asiat sulje toisiaan pois."

Haastattelun PAM-lehteen tekivät Sini Saaritsa, Auli Kivenmaa, Janne Hulkkonen. PAM-lehti on Palvelualojen ammattiliiton PAMin jäsenlehti.


Niinistö PAM-lehdessä

1 kommenttia

Niin.


Olen toisinaan todennut, etten oikein ymmärrä noita näihin olympialaisiin liittyviä boikottikuvioita. Olen myös kantanut huolta siitä, että boikoteilla voidaan aiheuttaa harmia niille, joiden asiaa (valtiojohdon ja ehkä muillakin) boikoteilla yritetään ajaa. Lukuisia kertoja olen saanut nenilleni tätä näkökulmaa jankuttaessani.

Perjantaisessa A-Studiossa Amnestyn asiantuntija Anu Tuukkanen aika ykskantaan totesi, ettei boikottitoimet välttämättä ole oikea tie. Jakso on katsottavissa Areenassa maaliskuun 2014 alkupäiviin asti ( http://areena.yle.fi/tv/2125192 ) ja tuo kohta on 18 minuutin jälkeen:

- Mielestäni boikotit eivät ole ratkaisuja. Amnesty ei puolla boikotteja, koska me näemme, että on paljon parempiakin tapoja vaikuttaa niihin asioihin. Että se ei ole tavallaan se ollenkaan oikea tapa välttämättä.

- Sotšin tapauksessa boikotit voisivat aiheuttaa ehkä enemmänkin vastareaktiota siellä, esimerkiksi venäläistä seksuaali/sukupuolivähemmistöä kohtaan. Voisi tulla backlashia. Suhtautuminen voisi muuttua entistäkin vihamielisemmäksi sen jälkeen, jos tästä syystä joku maa ryhtyisi boikotoimaan.

- Näen että, sen sijaan että kun puhutaan siitä, pitääkö boikotoida vai ei, pitäisi etsiä tehokkaita keinoja ihmisoikeustilanteen aitoon parantamiseen, mitä esimerkiksi meidän valtionjohto pystyisi tekemään.

Eihän nuo edellä olevat Tuukkasen esittämät [puhutusta siistimmäksi muistiinmerkitsemäni] huomiot ole tietenkään kuin yksi näkemys, mutta tällä kertaa se sentään tuli muualta kuin "kokoomuslaista ajatuksenjuoksua" (ilmeisesti) edustavalta henkilöltä.

Mielestäni Suomen valtiojohto ei toimi väärin ollessaan edustamassa Sotšissa.