Suomen ulkoministeriö ei näe eettisiä ongelmia siinä, että äärikristillisten lähetysjärjestöjen kehitysyhteistyötä tuetaan ministeriön varoista. Kirkon uudistusmielisten mielestä vanhoillisille ei tulisi myöntään lainkaan tukea, mutta UM haluaa nähdä vanhoillisten kehitysyhteistyön täysin erillisenä niiden lähetystyöhön liittyvästä syrjinnän kannatuksesta. Vanhoillisiin kuuluvan Kylväjän piiristä on kuitenkin todettu "lähetystyöstä nousevien periaatteiden" vaikuttavan myös kehitysyhteistyön henkilöstölinjaan.
Asia nousi jälleen esille, kun vanhoilliset eivät suvainneet Suomen Lähetysseuran päätöstä lähettää miespari lähetystyöhön Kaakkois-Aasiaan. Eräät järjestöt ilmoittivat, etteivät hyväksy miesparia omassa lähetystyössään.
Kehitysministeri Heidi Hautala vakuutti Ylen haastattelussa 7.6.13, etteivät jyrkät asenteet kotimaassa heijastu järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeisiin. Kysymyksistä silmin nähden vaivaantunut Hautala ei suostunut vastaamaan jatkokysymykseen ja vetäytyi äkillisesti kameran edestä.
Keväällä 2012 UM julkaisi eettiset säännöt valtion tukea kehitysyhteistyöhön saaville järjestöille. Niissä kaikille kehitysyhteistyöhön osallistuville taataan ihmisarvon ja -oikeuksien kunnioitus vapaana kaikista syrjinnän muodoista. Ulkoministeriö edellytti, että jos järjestö ottaa vastaan valtiolta taloudellista tukea kehitysyhteistyötään varten, järjestö on hyväksynyt UM:n eettiset ohjeet. Jos niitä ei noudateta, voidaan rahat määrätä palautettaviksi.
Kirkon uudistusmielisten mielestä vanhoillisille lähetysjärjestöille ei pitäisi myöntää lainkaan julkista tukea. Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Seppo Simola sanoi hänestä olevan kyseenalaista tukea rakennetta, joka ylläpitää syrjiviä asenteita.
Helsingin seurakuntayhtymä onkin lopettanut jyrkimpien lähetysjärjestöjen tukemisen. Syynä oli naispappeuden vastustaminen ja torjuva suhtautuminen seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin.
- Jos ei saatu ihan selkeätä vastausta, että nämä suhtautuu varauksettomasti näihin asioihin, niin sitten sitä tukea ei anneta, painottaa Simola.
Vanhoillisiin järjestöihin kuuluvan Kylväjän lähetystyön johtaja Pekka Mäkipää totesi Ylelle, että heillä "kaikilla työntekijöillä on samat kriteerit", jotka "nousevat tästä lähetystyöntekijän statuksesta". Tämän lausunnon mukaan syrjintä Kylväjä-järjestössä ulottuu myös kehitysyhteistyöpuolen henkilöstöpolitiikkaan.
Hautalan varovaisuus Ylen haastattelussa 7.6 poikkesi tavasta, jolla hän kommentoi aiemmin Suomen Lähetysseuran henkilövalintoja. Hautala totesi Facebook-sivullaan olevan "hieno, että järjestö osoittaa näin käytännössä kunnioittavansa ihmisoikeuksia ja syrjimättömyyden periaatetta". Hän lisäsi olevan ikävää, jos tämän päätöksen takia Lähetysseuraan ja itse työhön lähteviin on kohdistunut kielteistä huomiota", Hautala kirjoittaa.
Vapaamielisenä pidetty Suomen Lähetysseura on saanut ministeriöltä vuodessa kuutisen miljoonaa. Siihen verrattuna kirkon sisällä toimivien vanhoillisten tuet ovat olleet pieniä, esimerkiksi Lähetysyhdistys Kylväjä on saanut 760 000 euron tuen hankkeilleen. Helluntaiseurakuntien kehitysjärjestön FIDA:n tuki on toisaalta ollut varsin huomattava.