Seksuaalinen suuntautuminen tunnistettavissa Facebook-tykkäyksistä

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 12

Tutkimuksen mukaan analysoimalla automaattisesti käyttäjän Facebook-tykkäyksiä, on mahdollista muodostaa varsin tarkka kuva henkilön mielipiteistä ja ominaisuuksista, kuten seksuaalisesta suuntautumisesta. Asia käy ilmi maanantaina PNAS-lehdessä julkaistusta brittitutkimuksesta.

Cambridgen yliopiston psykometriakeskuksen ja Microsoftin tutkimuskeskuksen tutkijat analysoivat 58 000 vapaaehtoisen Facebook-käyttäjän tykkäämisiä. Tutkimuksen kohteena olleet kertoivat tutkijoille muitakin tietoja ja tekivät psykometrisiä testejä.

Tutkijat rakensivat tuloksista tilastollisia malleja ja lopulta mallien avulla pystyttiin päättelemään varsin tarkasti käyttäjän etninen tausta, ikä, älykkyys, seksuaalinen suuntautuminen, persoonallisuus, päihteidenkäyttö, maailmankatsomus ja poliittiset näkemykset.

Esimerkiksi miespuolisten henkilöiden seksuaalinen suuntautuminen tunnistettiin 88 prosentin tarkkuudella, republikaanit ja demokraatit erottuivat toisistaan 85 prosentin tarkkuudella ja valkoiset eafrikkalaistaustaisista jopa 95 prosentin tarkkuudella.

Tutkijoiden mukaan mallit eivät välttämättä joutuneet tukeutumaan ilmiselviin tykkäämisiin, kuten homoavioliittoon liittyviin. Malli osasi rakentaa profiileja esimerkiksi musiikkiin ja televisiosarjoihin liittyvistä tykkäämisistä. Musikaalikomedia Gleestä tykkäävät miehet ovat useammin homoseksuaaleja kuin miehet, jotka tykkäävät ammattilaispainista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Facebook lanseerasi Tykkää-painikkeen vuonna 2009 ja sellaisia liitetty suureen määrään erilaista nettisisältöä. Kaikkian päivittäin uusia tykkäyksiä tulee noin 2,7 miljardia. Facebookin mukaan palvelulla on yli miljardi käyttäjää.

Tutkijat pitävät ennustavia tilastollisia malleja lupaavina henkilökohtaista markkinointia ajatellen, mutta ilmaisivat myös huolensa niiden uhasta yksityisyydelle. Facebookissa tapahtuvan oman toiminnan näkymistä muille käyttäjille voi säädellä yksityisyysasetuksista, mutta monet ovat kokeneet niiden säätämisen hankalaksi.

pnas.org: Private traits and attributes are predictable from digital records of human behavior
Suomen Kuvalehti: Facebook-tykkäämiset paljastavat yllättävän intiimejä asioita
YLE: Facebookissa tykkääminen kertoo paljon käyttäjästä

12 kommenttia

Kuten Leena Hefner (o.s. Herppeenluoma) sanoisi: Hirrrrrveen, hirrrrrveen yllättävää.
  • 2 / 12
  • puppeliassi
  • 12.3.2013, 14.40
noi kaikki tiedot tietää musta ainakin varmasti, jollei muuten niin katsoo vain mitä olen kirjoitellut.

voisi tulla joku uusi ei amerkikkalainen facebookin ja google plussan kilpailija, joissa yksityisyys olisi paremmalla mallilla.

vähän vaikeaa on vaihtaa kun esim yritin porukkaa houkutella facebookista google plussaan mutta vain yksi tuli... facebook on aika monopoliasemassa.