Homomuistomerkki Berliiniin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2005
  • 29

Berliiniin suuunnitellaan homomuistomerkkiä Se tulee vuoden, parin päästä avoimelle hiekkamaalle Tiergartenin puistoon vastapäätä laajaa juutalaismuistomerkkiä. Muistomerkki on suunnitteluasteella ja rahat on tarkoitus saada parlamentilta. Muistomerkki tulee olemaan kivipaasi, jossa on kurkistusaukko. Siitä näkyy kahden suutelevan miehen hahmot. Berliinin pride-kulkueen aikana sillä kohtaa järjestettiin heinäkuussa suutelunäytös.

Muistomerkin on tarkoitus muistuttaa siitä, että natsiaikana kymmenet tuhannet homomiehet surmattiin keskitysleireissä. Mutta nyt naiset heräsivät. Miksi muistomerkki ei muista natsiajan lesboja? Miehet murhattiin, mutta naiset vaiettiin kuoliaiksi, sanovat naisjärjestöt. Lesbot säilyivät hengissä vain, koska heitä ei virallisesti ollut olemassakaan. Jos nainen otettiin kiinni lesbouden takia, hänet päästettiin pois, jos hän luopui lesboudestaan. Lainsäädäntöä lesboja vastaan ei ollut.

Sama näkymättömyyden historia jatkuu edelleen. Homomiehet näkyvät paljon enemmän kuin lesbot. Se on patriarkaatti-ilmiö, joka edelleen vallitsee. Jopa halveksitussa vähemmistössä on ollut tällaisia sukupuolieroja.

Kun muistomerkkiä suunniteltiin ja suunnittelukilpailun voittajat valittiin, lesboista ei puhuttu mitään. Nyt keskustelu on lähtenyt käyntiin ja tänä iltana on uuden kuvataiteiden seuran järjestämä keskustelutilaisuus Kreuzbergissä.
(Koottu Tageszeitungin jutuista)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

29 kommenttia

Tämän aamun Tageszeitungissa oikeustieteilijä Monika Frommel (59) sanoo suunsa puhtaaksi homomuistomerkkiriidasta. Se että lesbonaiset unohdettiin natsiaikana oli varmaan loukkaavaa, mutta ei se ollut tragedia eikä mitään vainoamista. Miehiä vainottiin, ja muistomerkki kuuluu miehille.
Kaikki suuret saksalaiset lehdet ovat viime päivinä osallistuneet keskusteluun Berliinin homomuistomerkistä. Keskustelun käynnisti Emma-naisliikkeen lehti. Lehti keräsi myös allekirjoituksia vastalauseeseensa.

Monomuistomerkin suunnittelukikpailun voitti keväällä tanskalais-norjalainen taiteilijaparivaljakko Elmgreen & Dragset. Ja toissa iltana oli Kreuzbergissa keskustelutilaisuus, johon osallistui yli 70 asiasta kiinnostunutta.

Nyt mietitään sitä, pitäisikö muistomerkissä olla kaksi kurkistusaukkoa: toisesta näkyy suuteleva miespari, tosiesta naispari. Kaikki ovat perusasiasta ythä mietlä: keskitysleireissä vainottuja olivat nimenomaan miehet ja siellä he kuuluivat leirien alimpaan kastiin. Mutta jos muistomerkillä halutaan yleisesti korostaa sekusaalivähemmistyöjen torjuntaa ja syrjintää, silloin muistomerkkiin voisi liittää naisfiguurit.

Muistomerkki on saanut valtavasti julkisuutta jo ennen kuin ainoatakaan kivenlohkaretta on alettu hioa.