Poliittinen naislehti EMMA käynnisti kesällä Saksassa keskustelun homomuistomerkistä. EMMAn mukaan Berliiniin suunniteltu muistomerkki muistaa vain natsivainojen miesuhreja. Naiset unohdetaan, kuten niin usein muulloinkin.
Viime viikolla EMMA kertoi tarinoita lesboista natsi-Saksassa. Vuosi 1933, natsit ovat jo vallassa. Lotte Hahm on Alexanderplatzilla. Vieras henkilö tulee puhumaan ja pyytää katsomaan matkalaukkuaan, kun hän itse käy asialla. Kohta ilmaantuu Gestapon partio ja Lotte Hahm pidätetään. Laukussa on laitonta kommunistista materiaalia. Se oli ansa. Vuonna 1935 Lotte joutuu vankeuden jälkeen keskitysleirille. Miksi?
Lotte oli 20-luvun Berliinin lesboaktivisti.Hän oli puheenjohtajana useammassakin ”naisten klubissa” kuten kuuluisassa Violetassa Bülowstrassella. Klubissa oli mukana 400 naista, ja juhlia oli tämän tästä. Klubin ei-julkisanottuna tavoitteena oli taistella lesboihin kohdistettua halveksuntaa vastaan. Klubi kuului valtakunnalliseen ihmisoikeusliittoon, jossa oli mukana 48000 homoa ja lesboa. Lotte oli aktiivinen luennoitsija ihmisoikeusasiassa ja ulkoisesti hän näytti hyvin modernilta: lyhyt tukka, housut, kravatti. Hän toimitti Freundin-lehteä (”Ystävätär”). Natsien tultua valtaan lehti kiellettiin 8. maaliskuuta 1933. Ja pian hänet vangittiin, kuten edellä kerrottiin. Lotten ystävättären isä oli ilmiantanut Lotten alaikäisen tytön viettelystä.
Myös naistenklubi Monjiboun vetäjä Elsa Conrad vangitaan vuonna 1935. Hän sai 15 kuukauden vankeustuomion. Häntä pidettiin valtion vihollisena ja hänen kerrottiin mm. väittäneen, että Hitlerillä on suhde Hessiin. Ennen vankeusajan loppua Elsa siirrettiin Moringenin keskitysleirille Göttingenin lähelle, samaan paikkaan, jossa Lotte oli.
Useimmat naiset eivät joutuneet vankilaan, mutta heille koittivat piiloutumisen ajat, kuten historioitsija Claudia Schoppmann on kirjoittanut. Ei saanut herättää huomiota. Tukka piti kasvattaa pidemmäksi ja mekko päälle. Anneliese W., salanimellä Johnny kertoi, että monet naiset joutuivat muuttamaan ulkoista olemustaan. Työpaikkakaan ei enää ollut varma. Eräs muotipiirtäjä asui tyttöystävänsä kanssa yhdessä, mutta natsien valtaantulon jälkeen alkoi tulla ongelmia, kun talon porttivahti ja talonmies alkoivat tutkiskella heidän yksityiselämäänsä. Vuokranantajalta kyseltiin tyttöjen yksityiselämästä. Työoaikalla pomo tuli ilmoittamaan, ettei hän voi jatkaa työsuhdetta ellei tämä mene naimisiin. Avuksi tuli homoystävä, jonka kanssa hän avioitui.
Monet naiset joutuivat menemään peiteavioliittoon. Homon kanssa se oli selkeämpää, mutta heteromiesten kanssa piti vaieta menneisyydestä. Myös Elizabeth Zimmermann meni naimisiin 1944. Muuten hän olisi joutunut keskitysleirille.
Keskitysleireille joutui monia muitakin kuin lesboaktivisteja. Kabarettitaiteilija Isa Vermehren oli Ravensbrückin leirillä. Siellä hän oppi rintamerkit: lesboilla oli vaaleanpunainen kolmio (LL eli lesbische Liebe). Käytännössä kuitenkin vaaleanpunainen kolmio kuului homoille. Naisilla se oli poikkeus. Naisten homoseksuaalisuus ei ollut rangaistavaa, joten keksittiin muita tekosyitä vangitsemiseen. Lesbojen tarinoita ei sen vuoksi löydetä kovinkaan helposti poliisiarkistoista, vaan heidän tarinansa löytyvät vain aikalaisten kertomina.
Claudia Schoppmann ja Ilse Kokula ovat keränneet näitä elämäntarinoita 90-luvulla. Nyt lähes kaikki aikalaiset ovat kuolleet. Kokula kertoi 80-luvulla, että iäkkäitten lesbojen etsiminen oli kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Lebot olivat varautuneita kertomaan lesboudestaan. He ovat unohdettuja ja vaiettuja uhreja. Mutta se on Kokulan mukaan varmaa, että heitä vainottiin.
Jo 1920-luvulla alkoi natsimielisten joukossa tulla esiin naisliikkeen vastustajia. Vastustettiin naisten työssä oloa ja lesbojen ”miesmäisyyttä”. Vastustajien mukaan siitä alkoi kansakunnan perikato. Pahimpana ilmiönä pidettiin naisten homoseksuaalisuutta. Sehän oli hyökkäys naisen yhteiskunnallista roolia kohtaan lapsen synnyttäjänä. Jo 1920-luvulla jotkut natsi-ideologit vaativat lesbojen ottamista mukaan rikoslain pykälään 175. Juristi Rudolf Klare oli yksi innokkaimmista rangaistavuuden puoltajista. Hänen mukaansa lesboudesta on rangaistava, koska nämä naiset osoittavat samanlaista vastenmielisyyttä avioliittoa ja perhettä kohtaan kuin homot. Kuitenkin syntyneessä keskustelussa voittivat sellaiset näkemykset, joiden mukaan naiset eivät toimi julkisuudessa eikä lesboista sen vuoksi ole yhteiskunnalle vaaraa. Miehen asema yhteiskunnassa on määräävä, eikä miehen siittiöitä saa tuhlata. Miehiä rangaistakoon, mutta naiset voidaan panna täyttämään yhteiskunnallista tehtäväänsä lasten synnyttäjinä vaikka pakolla.
Kaikki lesbojen klubit sulkivat ovensa natsien valtaantulon jälkeen ja vuonna 1938 ideologi Klare iloitsi siitä, että vaara on ohi.
Itävalta liitettiin Saksaan vuonna 1938. Itävallassa lesboja voitiin rangaista 1-5 vuodella vankeutta. Vuosina 1938-43 tuomittiin 66 naista.
Myös Saksassa vaino lisääntyi noina vuosina. Julkkislesbot häipyivät maasta. Esim. naisliikkeen Anita Augspurg ja Lida Gustava muuttivat Sveitsiin. Erika Mann, androgyyni, muutti myös 1933 Sveitsiin. Käheä-ääninen laulaja Claire Waldoff, joka paljon esiintyi 20-luvulla lesbopaikoissa, hyllytettiin.
Lesbopariskuntien naapurit olivat usein pahimpia. Esim. toukokuussa Hildegard Wiedehöft ja Helene Treike joutuvat Gestapon kuulusteltaviksi. Naapuri oli kertonut naisista portinvartijalle. Ilmiannossa sanotaan, että molemmat nukkuvat samassa vuoteessa. Siinä myös arvellaan, että he harjoittavat lesboseksiä. Kuulusteluissa naiset myöntävät lesboseksin. Gestapo pakottaa heidät eroamaan. Heleneä pidetään aktiivina (mies-)osapuolena ja hän joutuu erityisvalvontaan.
1936 natsit perustivat erityisen ”valtakunnan keskuksen homoseksuaalisuuden ja abortin vastaista työtä varten”. Keskuksen kortistot tuhottiin ennen sodan päättymistä, joten ei ole tietoa, oliko siellä myös lesboja kortistoissa, mutta monissa Gestapon toimipisteissä oli omia kortistoja, joissa oli tietoa lesboista. Heitä ja entisiä kommunisteja saatettiin painostaa urkkijoiksi.
Naisille oli natsi-Saksassa oma työpalvelu. Eräs aikalainen on muistellut Ilse Kokulalle, että leirin johtaja oli läheisessä suhteessa toiseen naiseen. Suhteen laadusta kuiskuteltiin. Eräänä päivänä Gestapon miehet tulivat kuulustelemaan leirin asukkeja ja vaatimaan todistuksia näitä naisia vastaan. Suurin osa tytöistä ei suostunut kertomaan mitään. Jotkut kuitenkin lavertelivat, ja naiset vangittiin. Huhupuheiden mukaan heitä säilytettiin Dresdenissä vankilassa. Seuraava johtaja piti puhuttelun ja sanopi, että jos kaikki naiset toimisivat samalla tavalla, kansa tuhoutuisi.
Keskitysleireissä naiset useimmiten määriteltiin ”assosiaalisiksi” (tarkoittaa lähinnä huoraa).
Aikalaiset kertoivat myös ratsioista lesbopaikoissa. Heidät voitiin viedä terveyskontrolliin, koska oli epäilys prostituutiosta.
Claudia Schoppmann kertoo ratsiasta eräässä Frankfurtin lesbopaikassa v. 1938. Klara W. (17-v.) pidätetään ja sen jälkeen hän välttelee lesbopaikkoja. Hän muuttaa toiseen kaupunkiin. Hänet kuitenkin ilmiannetaan ja Gestapo kuulustelee vuonna 1942. Syynä on hänen suhteensa naispuoliseen ilmatorjunta-apulaiseen. Hän joutui Ravensbrückin keskitysleirille asosiaalisena.
Vuodesta 1937 lähtien gestapo ei tarvinnut kummoisiakaan todisteita sille, että joku pidätettiin. On sellaisiakin tapauksia, että joku pidätettiin lesbopaikassa ja lähetettiin lähes suoraa päätä keskitysleiriin. Sodan alettua 1939 keskitysleiriin vienti yksinkertaistui entisestään. 16-vuotias Gertie oli töissä sotavarustelutehtaassa ja flirttaili toisen naisen kanssa. Hän oli tehnyt metallista sormuksen. Hänet vietiin Oranienburgin leiriin, syynä ”sabotaasi”.
Sotapalveluksestakin on tietoja lesboista. Oslossa työskenteli Helene G. ilmavoimien apulaisena 1943-45. Hän oli kaukokirjoittaja ja käsitteli salaisia viestejä. Hän asui yhdessä toisen naisen kanssa ja heillä oli intiimi suhde. Kun korkea-arvoisempi upseeri yritti lähennellä toista naista, tämä torjui lähentelyn. Seurauksena oli, että kenttäpoliisi pidätti molemmat. Heidät erotettiin ja Helene joutui sotaoikeuteen. Hänet vapautettiin armeijasta ja vietiin Bützovin keskitysleirille. Siellä hän asui erityisrakennuksessa kuuden muun lesbon kanssa. Leirillä oli etupäässä sotavankeja ja leirin SS-vartijat usuttivat sotavankeja käymään näiden naisten kimppuun seksuaalisesti. Vaikka oli työvelvollisuus, ruoka oli huonoa ja kaksi naisista kuoli nälkään. Helene kuoli myöhemmin keuhkotuberkuloosiin.
Joutuivatko nämä naiset myös toimimaan keskitysleirien bordelleissa? Tätä asiaa on alettu tutkia vasta 1990-luvulla.
Kun natsikausi loppui, lesboista ei puhuttu koskaan mitään. Sodan jälkeen homofobia jatkui ja kohdistui sekä miehiin että naisiin. Kun kaksi saksalaisjuutalaista sisarusta Hertha ja Edith pääsivät elävinä keskitysleiriltä, he hakivat fasismin uhrien korvausta. Kesken prosessin tuli syyttäjältä tieto, että nämä naiset on pidätetty lesbouden vuoksi. Korvausta ei tullut.
Naiset pysyvät näkymättöminä myös 1950-60-luvuilla. Vasta 70-luvulla he uskaltautuvat esiin naisliikkeen alaisuudessa.
Myös Lotte Hahm oli selvinnyt keskitysleiristä. Joku tapasi hänet 1947, sodan jälkeen. Hän oli osittain havaantunut. Keskitysleiriajastaan hän ei halunnut puhua.
http://www.emma.de/632997117132344.html