Saksan ja Ranskan välisessä jalkapallon ystävyysottelussa Olivier Giroud teki maalin joukkuetovierinsa Mathieu Debuchyn syötöstä ja hetkeä myöhemmin hän tarttuu Debuchya päästä kaksin käsin ja suutelee kiitokseksi häntä suulle. Ranska voitti ottelun 2-1.
Video kahden jalkapalloilijan välisestä hellästä suudelmasta stadionyleisön edessä kiertää sosiaalisessa mediassa ja klippiä suutelevista futaajista on näytetty vilkkaasti Ranskan TV-kanavilla lukuisista kuvakulmista ja hidastettuna.
Samalla yleisö on pohtinut esimerkiksi netin foorumeilla, oliko se harmitonta heteroläheisyyttä vai jotain syvempää. Vakuutellen heteroseksuaalisuuttaan Giroud kertoi tiedotusvälineille, että kyse oli vain kiitoseleestä.
Tapahtuma on lietsonut keskustelua urheilun piirissä esiintyvästä homofobiasta. Julkisuudessa on pohdittu tilannetta: Miksi tällaiset tapaukset ovat niin kulmakarvoja nostattavia? Miksi juuri jalkapalloilijat joutuvat erityisesti vakuuttelemaan heteroseksuaalisuuttaan? Milloin aletaan kampanjoida jalkapallon piirissä esiintyvää homofobiaa vastaan?
Jalkapalloliitto UEFA pyrkii edistämään homofobian vastaisia kampanjoita, mutta työ ei ole toistaiseksi tuottanut suuria tuloksia. Liitto joutuu säännöllisesti puuttumaan homofobisiin tapauksiin.
Suurta läpimurtoa homofobian taltuttamiseksi ei odoteta ainakaan Britanniassa, jossa BBC:n dokumentin mukaan on puolenkymmentätuhatta jalkapalloammattilaista, mutta kentillä ei näy yhtään avoimesti homoa pelaajaa tällä hetkellä. Toistaiseksi ainoana Justinus Fashanu tuli kaapista vuonna 1990, mutta kahdeksan vuotta myöhemmin hän päätti elämänsä oman käden kautta. Ratkaisuun vaikutti ympäristön suhtautuminen.
Ruotsi on perinteisesti ollut kaikenlaisissa tasa-arvoasioissa edelläkävijä. Ruotsalainen jalkapalloilija Anton Hysén tuli kaapista keväällä 2011. Hänen ulostulonsa herätti lopulta paljon enemmän myönteisiä kommentteja kuin kielteisiä.
Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigan piirissä taas on juuri käynnistynyt näkyvä urheilun homofobiaa vastustavan You Can Play –kampanja. Mukaan on lähtenyt tunnettuja kiekkoilijoita.
Suomessa käynnistettiin urheilun homofobiaa vastustava Uskalla-kampanja kesällä 2009. Kampanja kohtasi alkuun myös näkyvää vastustusta. Vaikka naisurheilun piirissä ollaan hieman avoimempia, on miesten joukkuelajien keskuudessa kaikenlainen ei-heterous yhä lähes täydellinen tabu ja parhaimmillaankin vitsin ja pilkan aihe. Suomessa joidenkin urheilujärjestöjen johtoa on saatu hetkittäin heräteltyä teoreettisella tasolla, mutta minkäänlaisista käytännön toimista ei ole tietoa.
NewStatesman: Homophobia, football, and the French kiss making headlines
NHL-tähtien yllätysisku homofobiaa vastaan
www.uskalla.fi