Zimbabvelaismiehen käännytys jälleen ajankohtainen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

Päivitys 3.4.2012

Korkein hallinto-oikeus on keskeyttänyt zimbabwelaisen homomiehen käännytyksen. KHO on ottanut miehen turvapaikkahakemuksen käsiteltäväkseen eikä käännytystä sinä aikana saa laittaa täytäntöön.

Viimeksi KHO kumosi iranilaisen turvapaikkaa hakeneen homomiehen käännytyspäätöksen tammikuussa.

(YLE)

16.2.2012

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Zimbabwelainen homomies odottaa Espoon poliisilaitoksella putkassa käännytystä maahan, jossa homoseksuaalisuus on rikos. Seta ja Vapaa liikkuvuus -verkosto osoittivat mieltä vuosi sitten Kolmen sepän patsaalla käännytystä vastaan. Maahanmuuttovirasto on tehnyt hänelle kielteisen päätöksen kolmanteen, uusimpaan turvapaikkahakemukseen kesäkuussa 2011. Asiasta on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta oikeus ei ole keskeyttänyt käännytystä. Myöskään päätöstä ei vielä ole.

Kansainvälisestä Homofobiaa paossa –tutkimuksesta käy ilmi, että Suomi käännyttää edelleen turvapaikanhakijoita maihin, joissa homoudesta tuomitaan ankariin rangaistuksiin. Korkein hallinto-oikeus antoi vastikään (13.1.2012) vuosikirjaratkaisun koskien seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa vainoa. KHO:n mukaan hakija on oikeutettu turvapaikkaan, jos hänellä on aihetta kotimaassaan pelätä vainoa, ja jos pelko on myös objektiivisesti tarkasteltuna perusteltua, vaikka hän salaamalla seksuaalisen suuntautumisensa voisi ehkä välttää vainon.

Zimbabween palautettuja turvapaikanhakijoita on kohdeltu maanpettureina. Iso-Britannia lopetti käännytykset Zimbabween poliittisten levottomuuksien takia vuosiksi 2006-2010. "Nyt vaalien lähestyessä vainotuksi joutumisen riski pelkästään turvapaikanhaun vuoksi on erittäin suuri", Farai pelkää (nimi muutettu).

Farai on oleskellut Suomessa 11 vuotta. Osan ajasta hän on ollut "maan alla", koska pelkäsi käännytystä. Farai on anonut kansainvälistä suojelua, koska hänen homoseksuaalisuutensa on paljastunut Zimbabwen viranomaisille. Viranomaiset Zimbabvessa ovat etsineet häntä ja painostaneet hänen sukulaisiaan

Mielenilmaus viime helmikuussa

1 kommenttia

Uusin Faradia koskeva kampanja ja tiedote johtivat jo eduskunnan kyselytunnilla keskusteleen hlbti -pakolaisten kohtelusta. Sisäministeri Räsänen joutui mm. toteamaan:

<<on aivan totta, niin kuin totesitte, että niin kansainväliset ihmisoikeussopimukset kuin Suomen lainsäädäntö kieltävät palauttamasta henkilöä maahan, jossa häntä uhkaa vaino myös seksuaalivähemmistöön kuulumisen vuoksi, ja kyllä maahanmuuttovirasto myöntää jatkuvasti turvapaikkoja myös tähän seksuaalivähemmistöön kuulumisen perusteella.>>

Ministeri Räsenen jatkaa: <<on tilanteita, joissa on ikään kuin oletettu, että henkilö salaa siellä lähtömaassa joko seksuaalisen suuntautumisensa tai sitten johonkin uskonnolliseen vähemmistöön kuulumisensa, ja sillä perusteella on näitä palautuksia saatettu tehdä. Mutta Maahanmuuttovirasto on esimerkiksi tämän korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen jo tarkistanut linjaansa niin, että henkilö on oikeutettu turvapaikkaan siinäkin tapauksessa, että hän esimerkiksi salaamalla tuon vainon perusteen, seksuaaliseen vähemmistöön kuulumisen, voisi ehkä välttää vainon.>>