Take action: Liettuan parlamentti päättää homovastaisesta laista torstaina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Joulukuun 16. päivänä eli torstaina on Liettuan parlamentissa kiistanalaisen homovastaisen lain ratkaiseva käsittely. Lain mukaan "homoseksuaalisuuden edistämisestä" saa sakkoja 580-2900 euroa.

Laki oli ensimmäisessä käsittelyssä marraskuun 12. päivänä. Silloin hyväksyttiin lakiin lisäys sakkorangaistuksesta niille, jotka julkisesti esittelevät homoseksuaalisia suhteita. Lakialoite tarkoittaa homoille, lesboille ja transihmislle selvää syrjintää ja oikeutta mielipiteen esittämiseen rajoitetaan. Amnesty vaatii, että parlamentaarikot äänestävät lakialoitteen nurin.

Amnestyä huolestuttaa, että lain artikkeli 214 on löyhästi muotoiltu. Melkein mikä tahansa julkinen tilanne voidaan kieltää, jos siellä käsitellään homo-, lesbo- tai transteemaa. Esim. filmifestivaalit ja pridet ovat uhattuina. Jo pelkkä osallistuminen näihin voi tuoda rangaistuksen.

Lain taustalla on kansanedustaja Petras Grazulis, joka Liettuan Priden yhteydessä 8. toukokuuta ylitti poliisin asettamat esteet ja kansa tungeksi priden suljetulle alueelle. Tosin marssijat oli jo silloin kuljetettu turvaan. Grazulista ei voitu syyttää, koska parlamentti kieltäytyi purkamasta hänen immuniteettiaan. Grazulisin päätavoite on estää tulevaisuudessa kaikki pride-rapahtumat Liettuassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Amnestyn sivulla on vetoomus, johon lisätään oma nimi ja lähetetään parlamentin puhemiehelle.

http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/lithuanian-parliament-must-reject-homophobic-law

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Hannu, Tre
  • 13.12.2010, 23.27
Artikkelin alapuolella on valmiiksi kirjoitettu vetoomus. Ei muuta kuin nimi alle ja muut tarvittavat tiedot ruutuihin ja send. -Amnesty ilmoitti heti viestin lähettämisen onnistuneen.
Ei kai Liettua aio tehdä homofobiasta valtiollista instituutiota? Presidentti Grybauskaitė voi palauttaa kertaallen hyväksytyn lain parlamenttiin yhden kerran, mutta jos parlamentin enemmistö sen hyväksyy uudelleen, ei presidentin veto-oikeutta enää ole. Parlamentti kuitenkin hoksannee, että talousvaikeuksissa olevan itäisen Euroopan maan poliittinen painoarvo ei ainakaan kasva, jos maa alkaa perua vakiintuneita ihmisoikeuksia. Silloin ei voisi kuin käpertyä itseensä ja toivoa, että sielä Rooman keskeltä pikkuvaltiosta se yksi setä edes sympatiseeraa.

Asiayhteyteen sopii myös lämpimät kiitokset YK:lle, joka äänestyksen jälkeen poisti seksuaalisen suuntautumisen niiden asioiden listalta, joiden pohjalta ei saa rangaista umpimähkäisesti. Tuohon kun lisätään suttuisesti rajatut epämääräiset rangaistusperusteet, niin ihmisoikeuksien turvaaminen menee taas pykälän verran vaikeammaksi. Onneksi Euroopan ihmisoikeussopimus hillitsee ylilyöntejä sopimusvaltioissa. Hillitseehän?