Etelä-Afrikassa meneillään olevissa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa yksikään pelaajista ei ole tunnustanut julkisesti olevansa homo.
Tosiasiassa mestariluokan jalkapallon pelaajien keskuudessa homoseksuaalisuus on kielletty puheenaihe; kaapista ulos tulo merkitsee joukkueesta poistamista. Näin sanovat useat valmentajat, jotka samalla vakuuttavat, etteivät koskaan ole tunteneet homopelaajaa, ja jos sellaisesta saisivat tietää, erottaisivat hänet joukkueesta.
Vuoden 2010 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut järjestetään ainoassa Afrikan maassa, jossa homojen oikeudet on lailisesti tunnustettu ja joka sen lisäksi luetaan homoystävällisten kansakuntien joukkoon. Jyrkkänä vastakohtana toisessa kilpailuihin osallistuvassa afrikkalaisvaltiossa Nigeriassa homoseksuaalisuutta pidetään kuolemantuomion arvoisena.
Riittää, kun muistaa Italian joukkueen valmentajan Marcelo Lippin lausunnot. ”En usko homoseksuaalisten jalkapallonpelaajien olemassaoloon. 40 vuoden pituisen urani aikana en ole tavannut yhtään.” Sen lisäksi hän antaa niille pelaajille, jotka tunnistavat itsensä homoiksi, neuvon pitää suuntauksensa salassa.
Isäntämaan joukkueen brasilialainen valmentaja Carlos Alberto Parreira meni pitemmälle; kun hän oli valitsemassa Brasilian joukkuetta, ketään homoa ei olisi valittu siihen. Hän ei olisi voinut kuvitellakaan homopelaajaa muiden pelaajien joukossa pukuhuoneessa. Parreiran mukaan homoseksuaalisuudesta jalkapallossa puhutaan paljon, mutta hän ei ole koskaan sitä nähnyt.
Espanja ei jää jälkeen, mitä tulee homoseksuaalisuuteen ja jalkapalloon; espanjalainen valmentaja Vicente del Bosque on urheilusankarien kaapista ulos tulon suhteen sitä mieltä, että ihan ok, jos on ja haluaa kertoa sen, ja on myös ihan ok, jos on eikä halua kertoa siitä. Ennen kilpailuihin lähtöään hän totesi lopuksi, että jokaisella on vapautensa.
Jalkapallon pelaajien keskuudessa asiaan suhtaudutaan eri tavoin. Toista ääripäätä edustaa brasilialainen Kaká, joka on kieltänyt homojulkaisuja käyttämästä hänen nimeään tai kuviaan; toista ääripäätä espanjalainen Sergio Ramos, joka on poseerannut näissä lehdissä ongelmitta.
Italialaisen pelaajan Fabio Cannavaron mukaan homopelaajan läsnäolo pukuhuoneessa synnyttäisi ”kiusallisia tilanteita”. Gérard Piqué Espanjan joukkueessa tukee sitä, että homopelaajat tekevät seksuaalisen suuntautumisensa selväksi huolimatta tässä urheilulajissa vallitsevasta machomeiningistä.
Homoavioliittoonkin suhtaudutaan eri tavoin; Cannavaro on vastaan ja Cristiano Ronaldo hyväksyy oman maansa asiassa säätämät lait.
Muiden urheilulajien harrastajat ovat helpommin tulleet ulos kaapista kuin jalkapallon pelaajat. Kaapista äskettäin ulos tullut rugbytuomari Gareth Thomas selittää suuren eron olevan siinä, että kun rugbyssä yleisö tukee ennen muuta joukkuetta, niin jalkapalloyleisöllä on mielipiteensä asioista, joilla ei ole mitään tekemistä jalkapallon kanssa ja jopa sotkeutuvat niihin, kuten pelaajien yksityiselämään ja seksuaaliseen suuntautumiseen.