Viime kesänä kauhulla seurasimme, miten katutyöt ja massiiviset koneet tuhosivat viihtyisyyden DTM:n ympäriltä. Terassikautta ei viime vuonna sillä kadulla ollut, vaikka terassit ovat kävelykadun sielu.
Tämä vuosi ei ole alkanut paljonkaan paremmin. Katu on huonosti hoidettu, roskainen ja jäinen. Se näyttää kurjalta takapihalta.
Aamun Hesari kertoo sopivasti, että tulevalla designpääkaupungilla on suttuinen ilme. Iso-Roba on suttuisuutta toiseen potenssiin.
tärkeämpää on tänä talvena ollut, että normaalit asuntokadut ja kulkureitit on raivattu lumesta. Ei yhdellä juoppojen kansoittamalla kävelytiellä ole mitään väliä. Siisteyttä varmaankin parantaa se, että kuseskelu ja oksentelu kaduille loppuu kun baareista poistutaan. Siinä ei rakennusviraston kunnossapito voi auttaa.
Niin, mrk, mikä sitten on "normaali" asuntokatu ja mikä ei. Isolla Roballa ainakin myös asuu ihmisiä, eikä heidän pitäisi joutua muita huonompaan asemaan vain sen takia, että kadulla ei (periaatteessa) saa ajaa autolla. Käytännössähän siellä puikkelehtii autoja pitkin päivää lähes samaan tahtiin kuin alueen muillakin kaduilla. Ja sen kuin ole kyseisellä kadulla kulkenut, en ole siellä sen enempää juoppoja nähnyt kuin muuallakaan. Tosin aamuyöstä en ole siellä vuosiin liikkunut.
Kävelykatujen ideana on olla kaupunkilaisten olohuoneen jatkeita, vähän kuin kapeita ja pitkulaisia oleskelu- ja kuljeskelutoreja.
Ilmeisesti Roba on Helsingille vain menneisyyden kävelykatukokeilu, joka sijoitettiin varmuuden vuoksi vähän sivummalle ydinkeskustasta, ettei idea ottaisi liian herkästi tulta. Ja kadun alennustila jatkuu vuodenajasta sekä lumi- tai sadetilanteesta riippumatta. Luulisi, että kadun yrittäjät, joilla tietääkseni on jopa yhdistys, pystyisivät paremmin painostamaan kaupunkia toimintaedellytystensä parantamiseksi. Yksi kadun ongelmista on tietysti se, että kun kaikki yritysten huoltoliikenne tapahtuu kävelykadun kautta, kävelykatustatuksen vahvistaminen voi myös haitata yritysten käytännön toiminnan järjestelyjä.