Köyhyys ja syrjäytyminen koskettaa myös HLBTI-ihmisiä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 6

Itävaltalainen SoHo (sosiaalidemokraatit ja homoseksuaalisuus) muistuttaa, että köyhyys ja syrjäytyminen koskevat myös homoja, lesboja ja transihmisiä. Jotkut joutuvat köyhyyskierteeseen, josta on hyvin vaikea päästä irti. Tätä vuotta vietetään eurooppalaisena köyhyyden ja syrjäytymisen torjunnan teemavuotena. On selvitettävä köyhtymisen ja syrjäytymisen mekanismeja ja vaikutuksia. Suomessa teemavuoden toteutuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvioinnin laitos.

Itävaltalainen SoHo kuuluttaa gay-yhteisön suurempaa solidaarisuutta. Köyhtyneiden ja syrjäytyneiden ihmisten tilanteeseen pitää kiinnittää enemmän huomiota. Suomessa yksi ongelma on pitkät välimatkat ja HLBTI-viihde-elämän keskittyminen vain muutamaan suureen kaupunkiin. Työttömyys kaukana metropoleista voi halvaannuttaa pahasti. Pitäisi olla oma auto, koska julkinen liikenne on kuihtunut. Jos ei pysty liikkumaan, on vaikea pitää yllä sosiaalisia kontakteja.

HLBTI-yhteisö on melko keskiluokkaista. Ulospäin näkyvät parhaiten menestyneet ja hyvinvoivat ihmiset. On hyvin vähän tietoa siitä, miten työttömät tai muuten syrjäytyneet elävät.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Teemavuoden nettisivut

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • Suuttunut!
  • 5.1.2010, 11.12
Siis mikä on tämän jutun pointti?!? Hyvänen aika! Tämä kuulostaa nyt ihan siltä, että aikaisemmin oltaisin oletettu seksuaalivähemmistöjen olevan köyhyysrajan yläpuolella ja mielenterveysongelmat olisivat jotenkin olleet piilossa.

"HLBTI-yhteisö on melko keskiluokkaista. Ulospäin näkyvät parhaiten menestyneet ja hyvinvoivat ihmiset. On hyvin vähän tietoa siitä, miten työttömät tai muuten syrjäytyneet elävät."

Mulla ei ole enää mitään sanottavaa. Ranneliike on taas puhunut kaikkien seksuaalivähemmitöön kuuluvien ihmisien puolesta.
Ei kannata suuttua, "Suuttunut!". Ja olisit nyt kumminkin sanonut jotain. Olisit voinut ehkäpä oikaista virheellisiä tietoja? Ja kertoa mistä olet suuttunut?

Suurelle yleisölle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat näkyneet oikeastaan koko 2000-luvun alun varsin myönteisessä valossa. Mediassa (eli ulospäin) näkyneet vähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat olleet melko menestyneitä ja hyvinvoivia. Trendikkäitä ja trendien luojia. Ja vahvoja oikeuksiensa puolesta taistelevia - ja lainsäädännössä tasa-arvoistumista onkin tapahtunut.

Tästä syystä syrjäytyneet tai työttömät ovat olleet suurelta yleisöltä piilossa. Mielenterveysongelmistakaan ei ole puhuttu. Tämä "homoyhteisö" itsessään kyllä tietää, että vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä istuu baarissa täyttämässä tyhjyyttä kaljalla, mutta sitä ei suuri yleisö näe. Ja paremmassa asemassa olevat glbt-imiset eivät näe myöskään sitä, että syrjäseuduilla elää vailla ihmiskontakteja olevia glbt-ihmisiä.

Meillä näitä asioita miettivillä voi olla aavistus siitä, millaisessa tilanteessa jotkut ovat, mutta yleisesti näin ei taida olla. Tästä syystä glbti-ihmisten tilanne mielletään yleisesti paremmaksi kuin se monien yksilöiden kohdalla on.

PS. Ranneliike.netin ympärillä kyllä toimitaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien puolesta. Ranneliike ei ole puhunut (tai kirjoittanut) nyt - eikä muulloinkaan näiden vähemmistöjen suulla. Mutta kirjoitettu näitä vähemmistöjä koskevista asioista.