Onko biedermeier palannut?

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 4

Uudessa Box-lehdessä pohditaan, onko alkanut uusi biedermeier-aikakausi Ainakin joillekin koulun historiankurssilla menestyneille se on tuttu taide- ja kulttuurisuuntaus. Se alkoi Napoleonin tullessa valtaan 1815 ja päättyi Euroopan hulluun vuoteen 1848.

Homoyhteisö on lähtenyt hyvin mukaan yhteiskunnalliseen kehitykseen. Boxin pääkirjoituksen mukaan nykytilanne muistuttaa biedermeieriä. Ranskan vallankumouksen jälkeen vallitsi vapaus, mutta biedermeierin aikana alkoi taas lehdistösensuuri, demokraattishenkiset toverikunnat kiellettiin ja yhteiskunta alkoi palata vanhoihin arvoihin. Ihmiset reagoivat pakenemalla yksityisyyteen. Etsittiin yksityistä idylliä,.

Entä nykyään. 50-ja 60-luvuilla oli paljon tulevaisuuden toivoa ja alkoi naisen ja miehen tasa-arvon ja seksuaalisen vapautumisen liike. Tasa-arvoa tuli vähä vähältä, yksilön vapaus lisääntyi ja valtio poistui ihmisten makuuhuoneita valvomasta. Alkoi myös homojen ja lesbojen vapautusliike. Ikiaikaiset ennakkoluulot alkoivat murtua.

Tätä kesti 1990-luvulle. Mutta sitten alkoi vastaliike. Ihmisten vapautta ja kansalaisoikeuksia on alettu uudelleen rajoittaa. Ja nyt terrorismi tarjoaa syyn rakentaa uudelleen valvontayhteiskuntia.

Miten reagoi tavallinen ”Matti Meikäläinen”. Katsellaan tv:tä. Ja tv näyttää, miten asuntoa somistetaan ja uudistetaan. Myös puutarhaa stailataan. Ja monta kertaa päivässä esitellään, miten valmistetaan rakkaimmalle erinomainen ateria. Joka iltapäivä ja joka ilta tulee tätä modernia idylliä - siitä huolimatta, että monikaan ei ehdi lisääntyvän työtaakan alla muuta kuin käväisemään pikaisesti jääkaapilla. Ja lisäksi on internet, joka tarjoaa oman todellisuutensa. Sinne profiileihin voi rakentaa itsestään erilaisia hahmoja. Tai voi kokonaan muuttaa ”Second Lifeen”, jos ”First life” ei tyydytä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös biedermeierissa onni etsittiin yksityisyyden idyllistä.

Entä gay-yhteisö? Eletäänkö enää omaa elämää vai onko kaikki vain tv-unelmaelämää? Vielä nyt monet puhkeavat kyyneliin, kun puhutaan ”sydänten kuningattaresta”, Dianasta. Ollaanko lähimmäisestä tai naapurissa asuvasta kaverista yhtä kiinnostuneita? Gayryhmät ja –järjestöt valittavat vapaaehtoisten puutetta. Toimintaa on vaikea pitää yllä kun ei ole tekijöitä. Ja sitten toimintaa verrataan mielellään kaupalliseen toimintaan, vaikka ei ole pantu tikkua ristiin vapaaehtoistoiminnassa.

Privaatti idylli. Biedermeieria tyypillisimmillään.

4 kommenttia

Ehkä juuri tätä aihealuetta käsitteli tohtori James Bellini viime toukokuun luennossaan, jonka otsikkona oli Digitaalinen kuluttaja.

Hän näkee tulevaisuuden hyvin digitaalisena ja puhuu uudesta kollektiivisesta älykkyydestä nimikkeellä World Wide Brain.

Digitaalista persoonaa hän pitää
- holistisena ilmentymänä (kokonaisvaltainen)
- arvaamattomana
- irrationaalisena (järjenvastainen)
- sillä on useita identiteettejä
- jolla on virtuaalisia elämiä
- ymmällään olevana

Hän näkee tulevaisuudessa monia erilaisia yhteisöjä, kuten online-tietoyhteisöt, online-asiakasyhteisöt, jne.
Maailmanlaajuisen innovoinnin johtajana hän näkee Suomen ja heti perässä Irlannin.

Bellini puhuu pienten heimojen tulevaisuudesta. Syntyy pystysuuntaisia sosiaalisia verkostoja tai henkilökohtaisen elämäntyylin mukaisia pienverkostoja (Niche), vilkkaasti keskustelevia yhteisöjä jne.

Minusta kiintoisin käsite tuossa luennossa on "A Dream Society", unelmoiva yhteiskunta. Hän määrittelee sen uudeksi yhteiskunnaksi, jossa liikeyritykset, yhdyskunnat ja yksilöt menestyvät perustuen niiden tarinoihin, ei vain dataan ja informaatioon. Jokaisen tuotteen taustalla on unelma. Asetat unelman tulevaisuuden mahdollisuuksien tilaan tai avaruuteen, joka on paljon laajempi kuin koskaan pystyt kuvittelemaan.

Luentokalvot ovat PDF-formaatissa osoitteessa:
http://advertising.microsoft.com/uk/WWDocs/User/en-uk/Advertise/The%20Digital%20Consumer.pdf

Juuri nyt ajattelen psykologiselta kannalta niin, että maailma, jossa elämme on muuttunut liian monimutkaiseksi ja liian uhkaavaksi. Tietoakin on aivan liikaa. Ehkä nuo unelmat ovat se mikä on puuttunut, siis tunnesisältö. Selvitäksemme tällaisessa maailmassa, on otettava mukaan unelmat, joka voi olla pakoa todellisuudesta taikka ymmärtämyksen laajentamista tunnetaso mukaan liittäen.

Aamulla voin tästä kiehtovasta ajatuksesta olla jo aivan eri mieltä. ;-)
Minusta tällaiset "aikojen henget" ovat hataralla pohjalla olevia historian rakennelmia, sillä henki ei ole tieteellisesti tutkittavissa.
Napoleonin vallan p ä ä t t y e s s ä v. 1815.