Tarvitaanko lehtiin vähemmistöaukeama?
Aamun Helsingin Sanomat käsittelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ainakin viidessä jutussa:
Rekisteröidyille pareille mahdollisuus sisäiseen adoptioon
Useat papit pohtivat sukupuoolensa korjaamista
(Haiderin haudalle vartio varkaiden pelossa)
HS-raati: Kirkon uskottavuus horjuu vähemmistökysymyksissä
Toiseus-näyttelyn tiateilijoita rangaistaan
Pöyristyttävää puhetta kuratoinnista
Ennen seksuaalivähemmistöistä puhuttiiin lehdissä kesälomien aikaan, kun ei ollut muuta kirjoitettavaa. Nyt tätä asiaa on joka päivä – tänäänkin yhden aukeman verran. Urheiluosasto on aika hyvin pysynyt puhtaana tästä teemasta.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
18 kommenttia
Kirjoittelu tulee SETAlle kalliiksi
SETAn lehtileikearkistoa on kerätty jo 1980-luvulta lähtien. Likimain kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevat lehtijutut on arkistoitu mappeihin. Arkisto on mm. tutkijoiden käytettävissä, mutta arkisto tunnetaan huonosti. Arkisto sijaitsee SETAn kirjaston yhteydessä.
Pääsihteeri Johanna Pakkanen kertoi kesällä, että SETAlle lehtileikkeet ovat maksullisia. Mitä enemmän näistä teemoista kirjoitetaan, sitä suurempi on SETAn pulittama kuukausimaksu. Luultavasti tämä marraskuu muodostuu historian kalleimmaksi.
Parisuhdelain käsittelyn kahdessa vaiheessa Seta sai kummassakin todella valtavan määrän lehtileikkeitä. Tämä on mitä ilmeisimmin kolmas piikki. Rahaa on kulunut paljon.
Minua on huolettanut se, että leikkeitä kerätään ja maksetaan, mutta niitä hyödyntävät todella harvat. Tiedossani on aktiivikäyttäjiä lähinnä yhden käden sormien verran. Kustannus/hyötysuhde ei ole kovin hyvä. Tilanne tuskin on muuttunut, koska internet tuo aineistoa jo valmiiksi sähköisenä. Tuo laaja vuosien mittainen paperiaineisto on hyödynnettävissä edelleen, internetissä heikommin. Siitä joutuu maksamaan erikseen ja osaa aineistosta ei internetistä edelleenkään löydy.
Toinen seikka on internetissä käytävien julkisten keskustelujen katoaminen. Ne edustavat joka tapauksessa aikalaisten käsityksiä laajalti yhteiskuntaan ja ihmisiin liittyvistä asioista. Aineiston katoamien olisi todella vahinko. Kansallisarkisto tai joku vastaava tallentaa suomalaisia verkkosivustoja arkistoksi. Nettikeskusteluja vain kenties niitä järjestäneet tahot, kuten Hesari. Sekin tallentaminen maksaa. Sellaiseen ei kaikilla organisaatioilla ole varaa.