Kun tulee autolla Ruotsista Tanskaan, tuntuu, että on tullut onnelaan. Kauniit talot ja ruusuja täynnä olevat puutarhat sekä kaikkialla leviävä vehreys kertovat hyvinvoinnista ja tasapainoisesta elämästä. Mutta kun katsoo poliittisia uutisia, mielikuvaan alkaa tulla säröjä. Muhammedin kuvista alkoi kansainvälinen selkkaus, joka kertoo siitä, että Tanskassa on ristivetoa.
Poliittinen kartta on sekava. Venstre-puolueita (vasemmisto) on useampiakin. On Radkaali vasemmisto (Det Radikale Venstre eli "liberaalinen puolue") ja sosialistinen vasemmisto (Venstre). Vuonna 2001 ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin sosiaalidemokraatit menettivät äänienemmistönsä ja tilalle tulivat konservatiiviset ja populistiset puolueet, jotka ajavat mm. tiukkaa siirtolaispolitiikkaa.
Tiistaina 13.11.2007 pidetään Tanskassa kansankäräjävaalit. Gallupien mukaan voitto on tulossa oikeistopuolue Venstrelle (vastannee kokoomusta, ennuste 26,2%) mutta sosiaalidemokraatit kummittelevat hyvin lähellä perässä (26,1%). Tanskan kansanpuolue (muukalaisvihamielinen Dansk Folkeparti) ja sosialistinen venstre ovat 12%:ssa. Konservatiiveille on luvassa 10% ja radikaali venstrelle 5%. Uusi Liitto (keskusta) saa ennusteen mukaan 4% ja toimii va’ankieliasemassa, jos porvarit muodostavat hallituksen. Pienin kansankäräjille pääsevä puolue lienee puna-vihreä yhtenäisyyslista 2,2%, joka esiintyy myös "queer-puolueena". Kristrillisdemokraatit jäävät alle 2%:n rajan.
Tällä hetkellä vallassa oleva Tanskan kansanpuolue on vaatinut, että kansankäräjillä ei saa pitää huntua. Uuden liiton johdossa on muslimipoliitikko Naser Khader, joka pyrkii rajoittamaan muukalaisvihamielisen kansanpuolueen vaikutusvaltaa. Sekasotku on melkoinen.
Homot ja lesbot
QX kertoo, että gaybaareissa on pidetty musliminaisen, vasemmistomielisen Asmaa Abdol-Hamidin tukitilaisuuksia. Hän edustaa pientä Yhtenäisyyslistaa. Toisaalta hänen homoystävällisyytensä on asetettu kyseenalaiseksi. Voiko muslimi olla homoystävällinen? Homojärjestö LBL:n lehdessä PANissa haastateltiin Asmaata.
Hän sanoo yllättyneensä, että häneltä ruvettiin tivaamaan mielipidettä homoihin. Hän joutui siis ottamaan kantaa ystäviinsä ja heidän seksuaalisuuteen. Hän haluaa, että päästään eroon stereotyyppisistä asenteista muita ihmisiä kohtaan. Uskonto on yksityisasia, ja voi olla yhtaikaa muslimi ja homo.
Kirkollinen vihkiminen on asia, jossa puolueiden näkemykset eroavat. Tanskassa on valtionkirkko. Vasemmisto puolustaa kirkkohäitä, oikeisto vastustaa. Mutta samalla kokoomus varoittelee kristillisdemokraateista: jokainen ääni heille veisi kohti kirkkohäitä, koska puolueelle annetut äänet menevät "hukkaan". Tähän soppaan sotkeutuu vielä asenne muukalaisiin. Kristillisdemokraatit eivät voi olla samassa pöydässä muukalaisvihamielisten kanssa. Vaa’ankieliasemassa oleva uusi liitto suhtautuu myönteisesti sukupuolineutraaliin avioliittoon, ja myönteisesti muslimeihin ja muihin uusiin ryhmiin.