Tanskan vaalit (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • Public eye
  • 11.11.2007 11:40
Tanskan poliittisten puolueiden karttaa hämmentää tuo ’Venstre’, joka sanana saa helposti kuvittelemaan sen olevan jotenkin tekemisissä vasemmiston tai sosialismiaatteen kanssa.

Yksi yksinkertainen tapa hahmottaa puoluekarttaa on katsoa, mitkä puolueet ovat kenenkin kanssa kimpassa yhteisellä tasolla eli Euroopan parlamentissa.

Suomen Kokoomus ja Kristilliset sekä Tanskan Det Konservative Folkparti ja Kristendemokratene ovat EPP-ryhmässä.

Keskustapuolue ja RKP meiltä kuuluvat ELDR-ryhmään, jossa Tanskasta ovat sekä Venstre (The Liberal Party) että Det Radikale Venstre (The Social Liberal Party) ja myös tätä oikeistolaisempi uusi sosiaaliliberalismia edustava Ny Alliance.

Euroopan vihreisiin (Group of the Greens/European Free Alliance) kuuluvat Suomen vihreät ja Tanskan Socialistisk Folkeparti.

PSE edustaa Euroopan tasolla sosiaalidemokraatteja, johon kuuluvat luonnollisesti sekä Suomen demarit että Tanskan Socialdemokratiet-puolue.

Tanskan EU-kriittinen Folkebevaegelsen mod EU ja Suomen Vasemmistoliitto kuuluvat Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä /Pohjoismaiden vihreä vasemmisto -ryhmään.