Aamu-tv:ssä oli tiistaiaamuna asiaa Helsinki Pridestä. Tapahtuman koordinaattori Kristiina Puukko ja Setan puheenjohtaja Juha Jokela olivat vieraina.Muualla maailmassa pridet kokoavat kaupunkien keskustoihin satoja tuhansia ihmisiä, mikä on Helsingin tavoite? Kristiina kertoi, että viime vuonna tapahtumiin osallistui runsaat 10 000 ihmistä. Olemme vielä jäljessä esim. Tukholmasta, jossa kulkuetta seuraa 450 000 ihmistä.
Priden teema: yhdenvertaisuus
Se, että suvaitaan, on väärä lähestysmistapa. Priden teemana on tänä vuonna, että täytyy pyrkiä yhdenvertaisuuteen. Juha Jokelan mukaan ne ihmiset, jotka suvaitsevat asettuvat ylempään asemaan. Nykyään puhutaan yhdenvertaisuudesta. Kaikki ovat samanarvoisia jo lähtökohtaisesti. Siitä seuraa, että yhdenvertaisuuden ymmärtäminen tulee syvemmäksi.
Viime vuonna teemana oli kaapista ulostulo. Onko nyt helpompi tulla kaapista ulos? Kristiina uskoo, että se herätti paljon keskustelua ja varmaan kehitystä on tapahtunmut, ainakin pitkällä tähtäimellä. Juhan mukaan asiasta on keskusteltu asiallisemmin ja avoimemmin viimeisen 10 vuoden aikana, sekä valtamediassa että valtion hallinnossa, mutta myös paikallisesti. Näin on syntynyt paremmin mahdollisuuksia tulla kaapista. Jokaisen yksityisyyttä on kuitenkin kunnioitettava. Se on aina yksilöllinen päätös.
Vähemmistövaltuutettu
Seksuaalivähemmistöt ja valtion hallinto? Suomeen tuli yhdenvertaisuuslaki 2004. Nyt siihen on tulossa muutoksia ja täsmennyksiä. Tällä hetkellä vähemmistövaltuutettu keskittyy etnisiin vähemmistöihin, eikä ota kantaa seksuaalivähemmistöjen ongelmiin. Juha Jokela kertoi, että oikeusministeriö on asettanut toimikunnan pohtimaan lain uudistamisen tarvetta. Yhdenvertaisuuden valvonta ei kuulu kenellekään. Seta haluaa viranomaisen, joka valvoo syrjintää seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden piirissä. Se voi olla uusi viranomainen tai väehmmistövaltuutetun toimialaa laajennetaan. Ruotsissa seksuaalivähemmistöllä on oma valtuutettu. On mietittävä , mikä on valtuutetun virkanimike ja on taattava, että valtuutetun toimistosta löytyy riittävä asiantuntemus.
Syrjintä
Syrjitäänkö seksualaisen suuntautumisen perusteella? Siitä ei ole riittävästi tietoa. Kansalaisjärjestöihin tulee tietoa, vuosittain muutamista tapauksista. Työsuojeluviranomaisille tulee jonkin verran tietoa työpaikoilla syrjinnästä. Viime vuonna valtionhallinnossa istui työryhmä selvittämässä, millaista tietoa syrjinnästä kertyy. Seksuaaliseen suuntautumseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvää tietoa ei kerry. Tarvitaan aktiivisia toimia ja tutkimusta.
Arkikokemus on se, että työpaikkoilla edelleen jännitetään tämän asian takia. Voiko työpaikalla puhua esim. omasta kumppanista. Toisilla työpaikoilla voi kertoa. Asia riippuu työpaikasta ja ihmisestä itsestään. Kyse ei aina ole siitä, ettei haluta kuulla, vaan on arkailua puolin ja toisin.
Keskustelu löytyy Ylen nettisivulta
http://areena.yle.fi/toista?id=251268