Frankfurtin kirjamessuilla Turkki on kunniavieraana. Turkkilainen kirjallisuus on herännyt eloon uudella tavalla. Naisten, homoseksuaalien ja kurdien alistaminen on noussut kirjallisuuden aiheeksi. Uusi kirjallisuusaalto alkoi jo 1990-luvulla. Armeija otti Turkissa vallan kolme kertaa: 1960, 1971 ja 1980. Kirjallisuuskielto vuodelta 1983 ja älymystön lähes täydellinen nujertaminen jätti syvät haavat. Vieläkin on ongelmia, sillä perustuslaki on sotilasdiktatuurin ajalta, vuodelta 1982.
Mutta monia kahleita on jo kirjallisuudessa murrettu. Viimeisen 10 vuoden aikana on alkanut tapahtua. Ragip Zarakolu, kustantaja ja PEN-klubin jäsen kertoo, että hän on ollut oikeudessa 40 kertaa, koska hänen kustantamissaan kirjoissa on käsitelty tabuaiheita. Viime vuosina on yhä enemmän alettu käsitellä yhteiskunnan reunailmiöitä, esim. sitä miten maa jatkuvasti kamppailee modernin ja perinteisen välissä. Teemoiksi ovat myös nousseet väkivalta, mielipiteen vapaus ja vähemmistöjen asema.
Tunnettuja nimiä ovat mm. Yasar Kemal, Orhan Pamuk ja Elif Safak. Länsimaissa vähemmän tunnettuja ovat mm. Enis Batur, Murathan Mungan (rikkoo monia tabuja), Hasan Ali Toptas (käyttää turkin kieltä poetiikassaan uudella tavalla) ja Oya Baydar (tekee paikallisesta universaalia). He kaikki käsittelevät aiheita, joista yhteiskunnassa ei ole ennen keskusteltu.
Pamuk ja Safak ovat vaienneet murhauhkausten takia. Uuden sukupolven kirjailijoita ovat mm. Asli Erdogan, Sebnem Isigüzel, Murat Uyurkulak, Müge Iplikci, Jaklin Celik.
Istanbul on keskeisessä roolissa kulttuurielämässä. Se on kuin Ranskassa Pariisi. Mutta muualtakin on alkanut tulla kirjallisuutta. Kirjallisuuskritiikki on myös kokenut muutoksen. Enää ei ole yhtä hovikriitikkoa, joka päättäisi mikä on hyvää tai huonoa.
Yksi syy siihen, että kirjallisuus on vapautunut, on musiikki, tarkemmin Kalan-Müzik Istanbulissa. Se on musiikkimerkki, joka julkaisee eri aikakausien ja etnisten ryhmien musiikkia. Musiikkijulkaisija oli vielä 2002 maanpetturi, mutta nyt se musiikki on sallittua. Suvaitsevaisuus leviää eri reittejä.
http://www.vorwaerts.de/magazin/artikel.php?artikel=7837&type=&menuid=355&topmenu=355