Kolmen T:n mittari

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Berliinin huonosta taloudellisesta tilanteesta puhuttiin paljon muutama vuosi sitten. Nyt Spiegel-lehdessä on juttu tutkimuksesta, jolla arvoitiin Saksan eri alueiden kehityspotentiaaleja, ja ehdoton voittaja on Berliini. Asiaan vihkiytymätöntä hämmästyttävät kuitenkin mittarit, joita on käytetty: talentit, teknologia, toleranssi. Tämä kolmen T:n metodi tullaan vastaisuudessa näkemään useamminkin, kun tehdään esim. kaupunkien välisiä vertailuja. Taustateoriana on amerikkalaisen Richard Floridan näkemys, että moninaisuus suosii innovaatioita. "Luova luokka" haluaa itse päättää, missä se työskentelee, ja näin syntyy uusia työpaikkoja. Berliini on selkeästi kaupunki, joka muuttuu teollisuusyhteisöstä tietoon perustuvaksi yhteisöksi. Sieltä on turha etsiä vanhan ajan raskasta teollisuutta, ja siellä on erityisen paljon ihmisiä luovissa ammateissa. Tutkimukseen ja kehitystyöhön investoidaan erityisen paljon.

Tutkimuksen toleranssi-mittarissa otettiin huomioon mm. se, miten paljon on maahanmuuttajia ja mikä osuus vaaleissa on äärioikeistolaisilla puolueilla. Teknologia-mittarissa huomioitiin patenttien määrä ja tiedot tutkimuksen ja kehitystyön märästä. Talentti-mittari ottaa huomioon korkeasti koulutetun "luovan luokan" määrän.

Spiegelin jutussa tulokset on esitetty taulukkona
http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,510433,00.html

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

Jostakin syystä olen aina viihtynyt hyvin Münchenissä ja Berliinissä. Molemmat sijoittuivat hyvin tässä tutkimuksessa. Olen sanonut, että noiden kaupunkien ilmassa on jotakin erityistä, joka saa aikaan aivan omanlaisensa mielialan. Vastaavaa tunnelmaa olen löytänyt San Franciscossa. Baijeri toki pärjäsi kovilla teknologiapisteillä. Siellähän Saksan "Nokia" eli Siemens pitää pääpaikkaansa ja tehtaita. Suvaitsevaisuuskin ollut Münchenissä oman kokemukseni mukaan hyvä.
Berliini vetää puoleensa ns. luovia ihmisiä. Moniko huomasi eilen illalla tv1:n Kotisatama-ohjelman, jossa Jarkko ja Teppo kertoivat erikoisesta asumistavastaan Berliinissä. Ohjelma tulee uusintana tänään klo 11.50:

Kotisatama, TV1 11:50 - 12:30, Jaakko Laine ja Teppo Jokinen asuvat Berliinissä vanhassa varastorakennuksessa. Vieraina myös hyttyspönttökampanjan ideoinut Maija Jalass ja valokuvaaja Juhani Seppovaara, joka ihastui Itä-Berliiniin.