Paavi hyväksyy samaa sukupuolta olevien parisuhteet ja toivoo näille lain suojaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Paavi Franciscus (kuva: Casa Rosada CC BY-SA 2.0)

Paavi Franciscus kertoo hyväksyvänsä samaa sukupuolta olevien parisuhteet ja kannattaa parisuhdelainsäädäntöä. Katolisen kirkon johtaja käsitteli asiaa keskiviikkona elokuvafestivaaleilla Roomassa ensi-iltansa saaneessa dokumenttielokuvassa Francesco.

Asiasta kirjoittavat esimerkiksi uutistoimistot AP ja Reuters.

- Homoseksuaalisilla ihmisillä on oikeus perheeseen. He ovat Jumalan lapsia.

- Ketään ei saisi hylätä tai tehdä onnettomaksi tämän vuoksi.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoa hän ei tuonut esiin, mutta hän katsoo, että samaa sukupuolta olevilla tulisi olla oikeus virallistaa parisuhteensa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Meidän täytyy luoda siviililiittolaki. Näin he tulevat lain piiriin. Olen kannattanut sitä.

Paavin tulkittiin viitanneen aikaan, jolloin hän oli Buenos Airesin arkkipiispa. Tuolloin hän vastusti samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon, mutta kannatti samaa sukupuolta oleville pareille jonkinlaista lain suojaa. Paavi Franciscuksen on tulkittu suhtautuvan seksuaalivähemmistöihin vähemmän torjuvasti kuin katolinen kirkko yleensä. Paavin elämäkertakirjoittaja Austen Ivereigh on kertonut BBC:lle, ettei ole yllättynyt paavin kommenteista. 

Argentiinalaissyntyinen Paavi Franciscus (alkuperäiseltä nimeltään Jorge Mario Bergoglio) valittiin paavi Benedictus XVI:n seuraajaksi 13. maaliskuuta 2013. Bergoglio toimi Buenos Airesin arkkipiispana vuodesta 1998 lähtien. Kardinaalin arvon hän sai vuonna 2001.

Katolisen kirkon virallisen opetuksen mukaan homoseksuaalisuus ei sinänsä ole syntiä, mutta homoseksuaaliset teot ovat. Samaa sukupuolta olevien suhteet nähdään "poikkeavana käyttäytymisenä".

Monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamista edistävät aktivistit ovat jo ennättäneet todeta paavin kommentin olevan merkittävä. Sen arvioidaan vaikuttavan myönteisesti monissa konservatiivisissa maissa, joissa katolisella kirkolla on merkittävä valta. Esimerkiksi eräissä Afrikan maissa hyvin kielteiset asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat sidoksissa katoliseen kristinuskoon.

Tuoreen Francesco-nimisen dokumenttifilmin on ohjannut Venäjällä syntynyt, Yhdysvalloissa elävä Jevgeni Afinejevski.

5 kommenttia

paavi siis taas esitti lausunnon, joka ei koske katolista kirkkoa itseään mitenkään, eli paavin lausumalla yksikään katolilainen pappi ei vihkisi edelleenkään yhtäkään katolialista samansukupuolista paria avioliittoon.

Siviiliavioliitothan eivät millään lailla sisällu paavin katolilaisuus-uskomuksen piiriin, vaan ne ovat ihan ulkopuolisia, maallisia instituutioita.

Samantapaista turinointia paavilta siis taas, kuin mitä taannoin sanoi että homoseksuaalisuutta ei pitäisi tuomita, mutta ei esittänyt hyväksyntää homoseksuaalsuuden toteuttamiselle edelleenkään.

paavi voisi koettaa tehdä jotain katolilaisuuden piirissäkin, eikä harrastaa vain muutosvstarintaa. Miten olisi vaikka ääni- ja edustusoikeuden antaminen myös naisille vatikaanissa, joka on yhä maailman vihoviimeisin ainoa takapajuinen paikka, jossa naisilta yhdä nuokin oikeudet uupuvat.

Tai paavi voisi ottaa oppia raamatusta, jossa asioitten muutokset opillisesti käyvät ihan parin peräkkäisen jakeen välillä ihan sujuvasti. raamatussahan esim. jeesus julistaa ettei toisia hulluiksi sanovilla ole sijaa taivaassa ... ja sitten parin jakeen päästä jeesus solvaa kanssaan eri mieltä olevia mielenvikaisiksi, siiis hulluiksi.
Eli taivassijan löytymisen oppi muuttuui kädenkäänteessä tuuliviiri-jesseltä - olettaien siis että jesselle löytyi sijaa taivaasta? Ovatkohan jesuiitat ja paavi-kollegiot hoksanneet yhtään ajatellakaan : D

P.S. Onhan se paavin katolilaisuudelle kovasti takapajuista ettei yksikään katolilainen pappi ole vihkinyt avioliittoon samansukupuolista paria, vaikka useat imaamit ovat vihkineet lukuisia islaminuskoisia samansukupuolisia pareja avioliittoon.
Edellisen kirkkokatsauksen jälkeen jatkamme maallisemmilla kysymyksillä.

Minusta asiassa merkityksellistä on se, että paavin kommenteilla voi olla arkielämän syrjintää vähentävä vaikutus. Jatkossa paavin kirkosta tukea ottavissa maissa erilaisia homokielteisiä lakeja tehdään omaan lukuun, eikä niissä voi vedota uskontoon. Paavin voi ajatella toimivan tietynlaisen syrjinnän kiellon takaajaana.

Katolinen kirkko instituutiona ja sen sakramentit tuskin ovat muuttumassa kovin pian. Jos paavi tällaista lähtisi ajamaan, niin konservatiivien vastaisku olisi taattu. Vähemmästäkin on paaveja historian aikana syrjäytetty.