Ensimmäinen Helsingin kaupungin järjestämä sateenkaariasukasilta järjestetään 8.9.
Uutinen
Yhteiskunta
Sami Mollgren
1
Helsingin kaupunki järjestää Helsinki Pride -viikolla ensimmäisen sateenkaariasukasillan. Tilaisuuden osallistujamäärä on koronaviruspandemian vuoksi rajoitettu, mutta asukasiltaa voi seurata myös verkosta.
Asiasta kerrotaan kaupungin verkkosivuilla, jossa pyydetään myös lähettämään ennakkoon kysymyksiä, joihin vastataan 8.9. järjestettävässä tilaisuudessa.
Tilaisuudessa ovat läsnä pormestari Jan Vapaavuori, sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Sanna Vesikansa, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestari Pia Pakarinen ja kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Tilaisuuden juontaa Kelet Ali, joka tunnetaan yhtenä Suomen ballroom-tanssikulttuurin kuningattarista ja elämäkerrallisen Kelet-dokumentin nimihenkilönä.
Asukasillassa pormestari ja apulaispormestarit kertovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistymisestä kaupungin toiminnassa. Kaupunki kertoo pyrkivänsä sateenkaariasukasillan myötä lisäämään erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osallisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon. Kaupunki nimeää yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja ihmisoikeudet kaupungin keskeisimpiin arvoihin kuuluviksi; ne luovat vahvan perustan maailman toimivimman kaupungin rakentamiseksi.
- Sateenkaariasukasilta on yksi kaupungin monista konkreettisista toimenpiteistä, joilla edistetään kokonaisvaltaisesti yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Kaupunki on sitoutunut omassa toiminnassaan turvaamaan kaikkien kaupunkilaisten ihmisoikeudet ja puuttumaan määrätietoisesti syrjintään. Kaikkien helsinkiläisten pitää voida kokea, että Helsinki on heidän oma kaupunkinsa, ja sateenkaariasukasilta on uusi avaus tämän tavoitteen saavuttamiseksi, toteaa pormestari Vapaavuori.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
- Helsingin kaupunki kehittää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa määrätietoisesti. Haluamme toimia suunnannäyttäjinä niin kansainvälisesti kuin valtakunnallisesti syrjinnänvastaisessa toiminnassamme. Kannustammekin myös muita kaupunkeja järjestämään sateenkaariasukasiltoja, jotta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat asukkaat pääsevät kertomaan näkemyksiään palveluiden laadusta, jatkaa pormestari.
Sateenkaariasukasiltaan voi osallistua paikan päällä tai Helsinki-kanavalla
Helsingin kaupungin sateenkaariasukasilta järjestetään kaupungintalon tapahtumatorilla (Pohjoisesplanadi 11–13) tiistaina 8.9.2020 kello 18–19. Sitä voi seurata myös Helsinki-kanavalla. Tilaisuudesta voi myös keskustella sosiaalisessa mediassa tunnisteella #sateenkaariasukasilta.
Helsinki Pride 2020 -tapahtumaviikko järjestetään 7.-13.9.2020.
Kaupunki voisi toimia mm. niitten asioitten eteen, joilla
- klikkiytyviä kuplia ehkäistäisiin, niin koko kaupunkilaisväestön, kuin "sateenkaariväestön" osaryhmienkin kesken
- yhteisöllisten ja kansanterveydellisten etujen edistämiseksi mahdollistettaisiin toimintoja, jotka eivät liitty keskeisesti alkoholitarjontaan (sillä moni hlbtiq-ihmisistäkään ei ole alkoholipäihderiippuvaisia) ja rohkaista heteroseksuaalisesti suuntautuneita olemaan omia itsejään, yhdessäkin muiden kanssa
(Helsinki Priden puistojuhlahan on keskeisesti muotoutunut tapahtumaksi, jossa on seksuaalisten suuntautumisten ja sukupuolisuuksien kaikenkattavuutta, myös hetero-osaväestönkin osalta - sitä samantyyppistä mallia voisi viljellä muinkin muodoin)
Helsingissä tosin kaupungin suurimmassa gay-yökerhossa järjestettiin reilut puolitoista vuotta kuukausittaisia teemapartyjä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan sekulaarin maallisen tanssimusan merkeissä ja niissä kävi ja oli läsnä samalla kertaa myös (,myös maahanmuuttajista) hetero-miehiä ja -naisia, sekä kaupunkilaisten kirjo suomalaistaustaisia, että irakilais-, syyrialais-. iranilais-, kurdi-, afgaani-. intialais-taustaisia, somalialaisia, juutalaisia ja muitakin.
Samantyyppisiä voisi kaupunkikin tukea, yhteisöllisyyden laajentamiseksi "kuplista".
- kaupungin asukas- ja kulttuuritiloissa ja muissakin nykyistä enemmän toimintaa, joissa ihmiset voivat kohdata sosiaalisesti, yhteisöllisesti - eikä vain istuakököttää paikallaan katsomassa estradi-esityksiä. Toki valitettavasti vain Itäkeskuksen Stoa ja Vuosaaren Vuotalo ovat rakennettu niin, että niissä istumakatsomon voi siirtää sivuunkiin.
- pidettäisiin monikielisesti (venäjä, viro jne.) näkyvillä kaupungin sivustoilla kaupunkilaisten moninaisuutta, sekä maallisen Suomen arvoja
- mahdollistettaisiin jatkossakin kaupungin tukemissa tapahtumissa esiintyjien moninaisuutta, eli vastaavasti kuten Helsinki Pridessäkin on esiintynyt Puistojuhlassakin useismmiten ihan heteroseksuaalisesti suuntatuneitakin, niin samaa toisinpäinkin kaupunkifestivaaleilla ja -tapahtumissa
(noinhan toki on osin ollutkin mm. Uudenvuodenjuhlinnoisa, Helsinki päivänä, Maailma kylässä -festarilla jne.)
- venäläisille, somalialaisille yms. maahanmuuttajaryhmille saisi infoa (jota joukko ns. "perussumalaisiakin" toki kipeästi tarvitsee) kaupunkilaisten moninaisuudesta.
Sekä toki muutenkin infoa että likikään kaikki Afrikasta, Lähi-idästä tms. tänne tulleet eivät ole uskonnollissia, eivätkä hlbtiq-fobisiakaan (itsellänikin on ainakin useitakin hetero-maahanmuuttajatuttuja, jotka ovat hyvinkin maallisia ja hlbtiq-ystävällis-yhdenvertaisia), eli asenne-uskomusten putsaamistakin.
- vanhus- ja vammaisväestönkin moninaisuutta arvostettaisiin - noh, toki eipä ole seniori-Prideäkään vielä oikein ollut.