Hampurin osavaltiovaalit tärkeä ”mielialapuntari” Saksassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2
Hampurissa on kanavia ja tuhat siltaa. Tässä on raatihuoneen viereltä sulkuportit.

Tänään, 23. helmikuuta 2020 järjestetään Hampurissa osavaltiovaalit. Hampuri on vasemmistovetoinen kaupunki ja siellä on myönteinen suhde hlbtiq-vähemmistöön. Viime päivien tapahtumat saattavat vaikuttaa vaalitulokseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

On monia teemoja, joiden parissa tänään valittava uusi paikallisparamentti eli Hamburgische Bürgerschaft joutuu painiskelemaan: liikenne, satama, asuntojen rakentaminen, korkeat vuokrat, sisäinen turvallisuus. Samaan aikaan lähes kaikilla puolueilla on vaaliohjelmassa oma lukunsa hlbtiq- ja queer-asioista.

Vaalihuoneistot ovat auki klo 9-19 Suomen aikaa. Erityisen olennaisena pidetään sitä, kenestä vaalien jälkeen tulee pormestari. Saksan kielessä mies- ja naispormestari eritellään näin: Bürgermeister*in (pormestari*tar). Äänestäjä saa kaksi vaalilippua: keltaisen ja punaisen. Kumpaankin saa tehdä viisi valintaa: keltaisella äänestetään puolueista, punaisella henkilöstä. Puolueet ovat jo asettaneet ehdokkaansa paremmuusjärjestykseen, mutta äänestäjät voivat vaikuttaa tähän ennakkolistaan antamalla kaikki viisi ääntään samalle henkilölle. Jo ennakkoon kaikki ehdokkaat mainonnassaan ovat merkinneet, monennellako sijalla he ovat puolueensa vaalilistalla.

Äänestyspäätöksissä seksuaalinen tai sukupuolinen suuntautuminen ja sukupuoli merkitsevät jonkin verran. Kysymys siitä, millaista QUEER-politiikkaa ehdokas tekee. Siihen kuuluvat mm. tasa-arvopolitiikka, HIV-ehkäisytyö ja väkivallan vastustamistyö. On ehdokkaita, jotka tiedetään hlbtiq-ihmisiksi, mutta joiden ei uskota edistävän myönteistä queer-politiikka. Tällaisiksi mainitaan paikallisissa queer-julkaisuissa AfD:hen sitoutuneet Alice Weidel ja Hans Christian Hansel.

Puolueet ja queer-nousijat

Hampuri on sosialidemokraattien, vihreiden ja muun vasemmiston kaupunki. Edellisissä vaaleissa 2015 sosialidemokraatit eli SPD saivat 45,6% äänistä. Tällä kertaa uutena ”nousijana” esitellään Simon Kuchinke, jonka pääasiana näyttää olevan queer-politiikka. Ammatiltaan hän on tarjoilija ja on tunnetun julkkiskokin Tim Mälzerin palveluksessa. Simon Kuchinke korostaa, että myös politiikassa tarvitaan palveluhenkeä, ja hän on luvannut säännöllisiä kohtaamisia äänestäjien kanssa.

Toinen sosialidemokraattinen ehdokas Hinnerk-lehden mukaan on Altonassa elävä Nils Kramar. Hänen ammatikseen on merkitty Configuration- und Project Manager (lentoliikenteessä). Hän on erityisen kiinnostunut kehittämään Hampurin liikenneratkaisuja ja kulttuurielämää.

Vihreät Die Grüne saivat vuonna 2015 runsaat 12% äänistä. Heidän ykkös-queer-ehdokkaansa on kokenut Farid Müller. Toinen ehdokas, jolle haluttaisiin hyvää sijoitusta, on Adrian Hector. Hän olisi ensimmäinen transihminen paikallisessa parlamentissa. Hän oli menneenä vuonna valtakunnallisen trans-järjestön johtoryhmässä.

Kristillisdemokraatit eli CDU sai vuonna 2015 vajaat 16% äänistä. Entinen pormestari Ole von Beust oli kristillisdemokraatti ja se todistaa, että kristillisdemokraatitkin voivat kannattaa ja edistää moninaisuutta. Nyt heillä on ainakin kolme homoehdokasta: Roland Heintze (listasijoitus 3), Dietrich Wersich (listasijoitus 6) ja Jörg Meyer (listasijoitus 14). Lisäksi on lesboehdokas Annette Etezadzadeh. Hän on kunnallispoliitikko ja opettaja. Koulussa hän on ainoa avoimesti lesbo opettaja.

Linke eli vasemmisto sai vuonna 2015 yli 8% äänistä. Heidän politiikassaan on näkyvästi esillä feministinen politiikka ja queer-politiikka. Hlbtiq-kandidaatteja on muutama: Cansu Özdemir , Maya Klasen ja Lara Scheunemann.

Liberaalit eli FDP saivat viime vaaleissa 7,4% äänistä. FDP:n historiassa on ollut jonkin verran hlbtiq-myönteisyyttä. Valtakunnallisena johtajana ja Saksan ulkoministerinä oli 2000-luvun alkupuolella Guido Westerwelle, joka kuitenkin kuoli syöpään vuonna 2016. Hän oli avioliitossa miehen kanssa.

FDP haluaa olla syrjinnän vastainen puolue. Syrjintää on monenlaista ja se kohdistuu yhtälailla homoihin, lesboihin, transihmisiin ja heteroihin. Nyt he nostavat esiin homoehdokastaan, Ewald Aukesia, joka on yrittäjä ja yritysneuvoja.

Tapaus AfD eli Vaihtoehto Saksalle

AfD on aatteellisesti lähellä suomalaisia Perussuomalaisia. Poliittisena käyttövoimana on muukalaisvastaisuus ja sisäisen turvallisuuden korostaminen. Puolueessa on laajaa vähemmistövastaisuutta. Tämän tästä kuullaan AfD:n paikallisten johtajien kielteisisä lausuntoja mm. hlbtiq-ihmisistä. Puolueessa on kuitenkin mukana hlbtiq-ihmisiä ja kannattajina heitä on varmaan suurehko määrä. Baareista kuulee juttuja mieskannattajista. Syynä saattaa olla sosialismin tai feminismin vastaisuus.

AfD-läisillä tuntuu olevan vahva Merkel-viha, samalla tavoin kuin Suomen perussuomalaisilla on vahva Sanna Marin -vastenmielisyys.

Viime vaaleissa 2015 AfD sai 6% äänistä. Jos äänimäärä jää alle 5%:n, puolue putoaa kokonaan pois paikallisesta parlamentista. Muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä AfD:n kanssa. Ruotsissa oli kymmenen vuotta sitten sama tilanne Ruotsidemokraattien kohdalla.

Thüringenin osavaltion vaaleissa pari kuukautta sitten yhteistyökuvio muuttui, ja kristillisdemokraatit CDU ja liberaalit FDP tekivät yhteistyötä AfD:n kanssa. Merkel tuomitsi tämän yhteistyön ja nyt tämän päivän vaaleissa nähdään, mikä linja voittaa: yhteistyötä vai kieltäytyminen yhteistyöstä. Ennusteiden mukaan AfD saattaa hävitä, jolloin se voi pudota paikallisparlamentista. Jos AfD voittaa, se on taas uusi pulma muille puolueille.

Tilannetta pahensi Hanaun joukkomurha helmikuun 2020 puolivälissä. Kaikkiaan 11 ihmistä kuoli. AfD:n kannattajien mukaan kyseessä oli mielipuoli eli skitsofreenikko. Muiden mukaan kyseessä oli rasistinen, sairas henkilö. Rasismi noudatteli AfD:n muukalaisvastaisuutta. Uhrit löytyivät maahanmuuttajien suosimista kahviloista.

AfD:n kannatusmäärä tulee olemaan keskeinen kiinnostuksen aihe tämän päivän vaaleissa.

Kenestä pormestari

Suurten kaupunkien pormestarit ovat olleet 2000-luvun alussa tärkeitä malleja hlbtiq-ihmisille. Berliinin ylipormestari Klaus Wowereit oli tunnettu kaikkialla läntisessä maailmassa. Hän oli avoimesti homo, pormestarina vuosina 2001-2014. Samaan aikaan Pariisissa oli homo pormestari Bertrand Delanoe vuosina 2001-2014. Moskovan pormestari Juri Luzkov oli homojen vihaaja. Lontoon pormestari oli ”homoystävällinen”. Hampurin pormestari Ole von Beust oli homo, pormestarina vuosina 2001-2010. Vuosittain järjestettiin suurten kaupunkien pormestareiden tapaaminen, mutta pian Luzkov jäi pois – ilmeisesti ei sietänyt homopormestareita kokouskumppaneina.

Tällä hetkellä Hampurin pormestarina on sosialidemokraattinen Peter Tschentscher. Hlbtiq-piireissä hänen ilmeisesti toivotaan jatkavan homoystävällisenä pormestarina.

- - - - -

Saksan kaupungeissa on paljon asunnottomia. Vuokrat ovat huippukorkeita ja monien palkat ja eläkkeet hyvin pieniä.

2 kommenttia

Hampurin kaupunkiosavaltion parlamenttivaalien alustava tulos kello 22.48 Suomen aikaa, jolloin äänistä oli laskettu 97,66 %. Lähteenä Pohjois-Saksan tilastokeskus.

39,1 % sosialidemokraatit (SPD)
24,1 % vihreät (Grüne)
11,2 % oikeistopuolue kristillisdemokraatit (CDU)
9,1 % vasemmisto (Linke)
5,3 % rasistinen ja homovihamielinen persupuolue AfD
---
Seuraavat puolueet eivät tämänhetkisen tiedon mukaan saa edustajia osavaltioparlamenttiin
- 4,9 % vapaat demokraatit/oikeistoliberaalit FDP
- muut pienet, yhteensä 8 kpl
Lopullinen tulos ilmeisesti maanantai-iltana.

Huomioita
- vihreät yli kaksinkertaisti äänisaaliinsa
- kristillisdemokraattien tulos huonoin kautta aikojen
- persupuolue AfD:n tulos heikko, syyttivät tietenkin muita puolueita
- oikeistoliberaalien FDP voi pudota parlamentista, koska äänisaalis alle 5 %
---
Korjaus uutiseen,
jossa lukee ”paikallisparlamentti eli senaatti”. Senaatti tarkoittaa hallitusta eli tässä tapauksessa Hampurin osavaltioparlamentin hallitusta. Hampurin osavaltioparlamentissa 121 edustajaa, senaatissa eli hallituksessa 11 ynnä 2 pormestaria.
Sateenkaarikansaa Hampurin parlamenttiin

Arne Platzbecker (SPD)
https://arne-platzbecker.de/

Simon Kuchinke (SPD)
https://www.facebook.com/simon.kuchinke/photos/a.117398206364381/180358616735006/?type=3&theater

Dennis Paustian-Döscher (vihr)
https://www.gruene-hamburg.de/person/dennis-paustian-doescher/

René Gögge (vihr)
https://www.gruene-hamburg.de/person/rene-goegge/

Farid Müller (vihr)
https://www.farid-mueller.de/

Uutinen
https://www.queer.de/detail.php?article_id=35597
---
Vahvistamaton lopullinen tulos ja parlamenttipaikat puolueittain
https://wahl.tagesschau.de/wahlen/2020-02-23-LT-DE-HH/index.shtml
FDP on saamassa yhden paikan, vaikka jäi äänikynnyksen alle, sillä yksi sen ehdokkaista oli äänestysalueensa ykkönen.
Vaalitulos vahvistetaan 11.3. ja parlamentin avausistunto on 18.3.

Hampurissa toimivien puolueiden vastaukset LSVD-sateenkaarijärjestön kysymyksiin. AfD näyttää hapanta naamaa lähes kaikkeen.
https://hamburg.lsvd.de/wp-content/uploads/2020-01-landtagswahl-hamburg-wahlpruefstein_big.pdf