Berliinin homomuistomerkki joutui taas vandalisoinnin kohteeksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Berliinissä sijaitseva natsivallan uhreiksi joutuneiden homoseksuaalien muistomerkki on joutunut jälleen vandalisoinnin kohteeksi, kertoo Berliinin poliisi. 

Holokaustin juutalaisten uhrien muistomerkin lähellä Berliinin Tiergartenin puistossa sijaitsevassa homomuistomerkissä on ikkuna, jossa pyörii mustavalkoinen video suutelevasta samaa sukupuolta olevasta parista.

Tihutyön havaitsivat turvallisuushenkilöt maanantaiaamuna: yön aikana ikkuna oli maalattu peittoon.

Poliisilla ei toistaiseksi ole epäiltyjä eikä ole tiedossa, onko teosta valvontakameran kuvaa.

Muistomerkki on joutunut useasti ilkivallan kohteeksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Muistomerkin paljasti vuonna 2008 kaupungin silloinen pormestari Klaus Wowereit, joka oli Berliinin ensimmäinen avoimesti homo pormestari. Muistomerkin ovat suunnitelleet taiteilijat Michael Elmgreen ja Ingar Dragset.

Etenkin monumentin suuteluvideo on aiheuttanut kiistelyä.

Historiaa

Saksassa miesten väliset suhteet määriteltiin rikokseksi vuonna 1871, mutta 1900-luvun alussa suurkaupungeissa olot olivat vapaammat ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat saattoivat elää puoliavoimesti. Kaupungissa oli myös homobaareja tapaamispaikoiksi. Saksassa oli virinnyt myös varhaista seksuaalisen moninaisuuden hyväksyntää edistävää aktivismia.

Saksassa 1930-luvun mittaan voimistunut natsivalta tiukensi suhtautumista seksuaalisiin vapauksiin ja homosuhteista alettiin rangaista ankarammin. Natsivallan aikana kymmeniä tuhansia miehiä suljettiin homoseksuaalisuuden perusteella vankilaan tai keskitysleireille.

Toisen maailmansodan jälkeenkään seksuaalivähemmistöjä koskeva lainsäädäntö ei vapautunut, eikä homoseksuaalisuuden perusteella rangaistuja tunnustettu natsien uhreiksi. Osa joutui kärsimään natsiaikana annetun tuomion loppuun. Itä-Saksassa suhtautuminen homoseksuaalisuuteen oli hieman länttä liberaalimpaa. Homoseksuaaliset suhteet dekriminalisoitiin molemmissa maissa 1960-luvun lopussa ja yhdistyneessä Saksassa suojaikärajat yhtensäistettiin vuonna 1994. Samaa sukupuolta olevat parit tunnustettiin vuonna 2001 parisuhdelailla ja avioliittolainsäädäntö yhdenvertaistettiin 2017. Seksuaalivähemmistöjä koskeva syrjintäsuojalainsäädäntö tuli Saksassa voimaan vuonna 2006. Vuonna 2018 valtiovalta pyysi anteeksi seksuaalivähemmistöjen kohtelua.

Vuonna 2002 Saksan hallitus ilmoitti natsiajalla homoseksuaalisuuden vuoksi annettujen tuomioiden kumoamisesta. Vuonna 2016 hallitus ilmoitti, että myös Toisen maailmansodan jälkeisen ajan noin 50 000 henkilölle langetetut tuomiot samaa sukupuolta olevien suhteista on määrä kumota ja tuomioita saaneille maksaa korvauksia. Laki hyväksyttiin ja se astui voimaan vuonna 2017. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!